Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Rīgas cirka fasādes sakārtošanai atvēl teju 350 tūkstošus eiro

Otrdien, 6. jūnijā, valdība lēma piešķirt Rīgas cirka ēkas fasādes sakārtošanai 349 676 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Par piešķirtajiem līdzekļiem tiks izstrādāts fasādes konservācijas un nostiprināšanas tehniskais projekts, veikta fasādes lāzerskenēšana, tehniskā ekspertīze un plaisu monitorings. Tāpat par atvēlēto summu jāveic pagaidu nostiprināšanas būvdarbi, fasādes konservācija un pamatu nostiprināšana, kā arī jāsedz autoruzraudzības un būvuzraudzības izdevumi.

Pēc Rīgas cirka ēkas fasādes konservācijas būs iespējama vispārējas ēkas pārbūves plānošana, lai to pielāgotu mūsdienīga cirka funkcijām, kā arī mākslinieku un skatītāju vajadzībām.

Jau ziņots, ka 2016.gada 6.janvārī stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas lēmums, ar kuru izbeigta vairāk nekā 20 gadus ilgusī tiesvedība jautājumā par Rīgas cirka ēkas īpašumtiesībām, un nams Rīgā, Merķeļa ielā 4, reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas (KM) personā. Līdz ar šo lēmumu valsts varēja sākt ieguldīt līdzekļus Rīgas cirka ēkas remontdarbos.

Pērn tika veikta Rīgas cirka ēkas tehniskā ekspertīze. Vērtējot būves tehnisko nolietojumu, SIA CMB konstatēja - pēc pamatkonstrukciju tehniskā nolietojuma kopumā ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī ar nolietojumu 39%. Ievērojot ēkas Merķeļa ielas fasādes deformācijas, to neprognozējamo ietekmi uz kopējo ēkas daļas telpisko noturību, ugunsdrošības prasības un vides pieejamības prasības, ekspertīzē tika ieteikts neizmantot ēku plašizklaides pasākumu rīkošanai. Vienlaikus līdz atjaunošanas darbu uzsākšanai tika atļauta ēkas ekspluatācija cirka administrācijas izvietošanai un priekšnesumu sagatavošanai.

Šajā gadā veikta Rīgas cirka ēkas fasādes nostiprināšana, tādējādi sagatavojot namu turpmākajiem pārbūves darbiem – fasādes konservācijai. Fasādes nostiprināšanas darbus - pagaidu metāla atsaišu no Merķeļa ielas fasādes uz iekšējo nesošo konstrukciju uzstādīšanu, nodrošinot fasādes stabilitāti līdz fasādes konservācijas darbu uzsākšanai veica SIA Velve.

1888.gadā celtajam Rīgas cirkam ir noteikts valsts nozīmes kultūras objekta statuss. KM jau iepriekš ziņojusi, ka ēku komplekss Merķeļa ielā 4 kļūs par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu, kur darbosies cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas