Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgas domes vadība: Padomju pieminekļa obeliska demontāža notika stipri agrāk par plānoto

Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa obeliska demontāža notika "stipri agrāk" par iepriekš plānoto datumu - 2.septembri, šodien preses konferencē norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) un pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Staķis uzsvēra, ka pieminekļa demontāža notikusi "daudz agrāk, nekā cerējām", un liels nopelns tajā ir būvniekiem, kas strauji "gāja uz priekšu" ar šo darbu veikšanu.

Arī Lange skaidroja, ka pieminekļa demontāžu bija paredzēts noslēgt nākamās nedēļas piektdienā, bet tas noticis "stipri ātrāk", nekā bija paredzēts plānā. Iemesls tam esot nesen konstatētā situācija, ka obeliska betons bija "švakāks", nekā iepriekš domāts. Tāpēc trešdien tika operatīvi pieņemts lēmums šodien veikt pieminekļa strēles jeb obeliska demontāžu.

Tas, ka betons nav tik izturīgs, šodien apstiprinājies, savukārt piemineklī esošā armatūra gan bija diezgan spēcīga, tāpēc tās demontēšana prasīja ilgāku laiku, skaidroja Rīgas izpilddirektors.

Lange arī pastāstīja, ka pieminekļa kompleksa tehniskās telpas atbilstoši absorbēja obeliska radīto triecienu krišanas laikā.

Pašlaik ir beidzies darbu pirmais etaps, bet tagad būs jāturpina visu virszemes daļu demontāža, jāsadrupina betons, jāsavāc būvgruži, skaidroja izpilddirektors.

Viņš arī pastāstīja, ka bija domāts, ka skulptūrās bronza būs vismaz trīs centimetru biezumā, bet izrādījies, ka tā tur ir "labi, ja viens centimetrs".

Viss materiāls no pieminekļa ir otrreizēji izmantojams un atbilstoši līgumam paliek būvnieka rīcībā, skaidroja izpilddirektors. Vaicāts, vai mazāka faktiskā bronzas satura dēļ būvniekiem varētu tikt piešķirti papildu līdzekļi, Lange atbildēja noraidoši.

Paredzēts, ka drīzumā šajā vietā turpināsies pieminekļa kompleksa pārējās daļas demontāža.

LETA jau rakstīja, ka šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Pieminekļa kompleksa brucināšanas darbi sākās otrdien, 23.augustā, no rīta. Otrdien pēcpusdienā būvnieki zemē nogāza trīs padomju karavīru bronzas statujas, savukārt trešdien īsi pēc plkst.9 krita arī sievietes tēla statuja.

Ziņa papildināta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas