Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas ostā mežsaimniecības uzņēmumi audzē kravu pārkraušanas un uzglabāšanas kapacitāti

Kokrūpniecība ir viena no tām nozarēm, kura 2021. gadā piedzīvo augšupeju. Tas pozitīvi ietekmējis arī lielu daļu šajā sektorā iesaistīto, tostarp uzņēmumus, kuri Rīgas ostā piedāvā pakalpojumus, kas saistīti ar kokmateriālu apstrādi un pārvadājumiem, portālu Diena.lv informēja Rīgas ostā.

"Izaugsmi ietekmē arī eksports uz ASV, jo Eiropas ražotāji pirmajā ceturksnī nosūtījuši par 30% vairāk kokmateriālu kravu kā pērn konkrētajā periodā. Lai gan kokmateriālu cenas ir augušas visā pasaulē, visstraujākais cenu un pieprasījuma kāpums ir vērojams tieši ASV, kur koksnes produkcijas cenas augušas pat trīskārtīgi," situāciju raksturo Kristaps Klauss, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

"Pavasaris bijis ļoti aktīvs. Zāģmateriālu un plātņu materiālu apjoms WT Terminal ir audzis aptuveni divas reizes," uzsver Rīgas brīvostā strādājošā uzņēmuma WT Terminal valdes loceklis Andis Bunkšis. WT Terminal, kura darbības joma ir stividoru un zāģmateriālu apstrādes pakalpojumu sniegšana, jau vairākus gadus ir viens no augošākajiem uzņēmumiem Rīgas ostā.  Palielinoties kokmateriālu pieprasījumam, WT Terminal turpina investēt noliktavu paplašināšanā un jaunas kraušanas tehnikas iegādē. "Šie ir salīdzinoši dārgi materiāli, līdz ar to kraušanas tehnoloģija un uzskaite ir cieši saistīta un nepavisam nav vienkāršs process. Investējam ne vien kraušanas tehnoloģijās, bet arī IT risinājumos, no kuriem tiešā veidā atkarīga precīza kravas uzskaite un nosūtīšana," skaidro Bunkšis.

Jāatzīmē, ka Rīgas brīvostas pārvalde šobrīd Ziemas ostā veic galvenā kuģošanas kanāla tīrīšanas darbus, kas WT Terminal turpmāk ļaus piestātnēs uzņemt lielākus kuģus un tātad – arī apkalpot lielākus kravu apjomus.

Meža nozare nodrošina piekto daļu Latvijas eksporta, un nozares uzņēmumi Latvijas tautsaimniecībā veido nozīmīgu ienākumu daļu. Taču, kā norāda nozares organizācijas vadītājs – labie rādītāji, tas ir kopdarba rezultāts. "90 – 95% no tā, kas Latvijā tiek saražots, netiek realizēts Latvijas, bet gan starptautiskajā tirgū, tāpēc ostas un sauszemes pārvadājumi ir ļoti svarīgs faktors," nobeigumā uzsver Klauss.

2021. gada pirmais ceturksnis kokmateriālu segmentā Rīgas ostā vērtējams pozitīvi – pārkrauts 2,56 milj.t. dažādu kokmateriālu kravu, kas ir par 2,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas