Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas pašvaldība gatavo informāciju cilvēkiem, kuri varēs pretendēt uz pabalstu saņemšanu

Rīgas pašvaldība gatavo informāciju cilvēkiem, kuri, pieaugot rēķiniem, varēs pretendēt uz pabalstu saņemšanu, aģentūrai LETA teica Rīgas domes Sociālo jautājumu priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs (PP).

Viņš norādīja, ka tiks sagatavota informācija, kas būs noderīga galvenokārt tiem cilvēkiem, kuri ar šādu situāciju līdz šim nav saskārušies un nezina, kur vērsties, kam lūgt palīdzību un kādi dokumenti jāiesniedz.

Svarīgākais esot atcerēties, ka nevajag krist panikā un jau šobrīd kaut kur skriet un stāties rindās, teica komitejas vadītājs.

Piemēram, cilvēkiem, kuri jau saņem mājokļa pabalstus, esot jāsagaida lielie rēķini un tad to kopijas kopā ar iesniegumu jāiesniedz sociālajam dienestam. Sociālais dienests pārrēķinās pabalstu un to izmaksās.

Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuri nekvalificēsies mājokļa pabalsta saņemšanai, bet viņu līdzekļi kritiski saruks, pieaugot maksai par apkuri, elektrību un gāzi, ieteicams konsultēties ar sociālā dienesta darbiniekiem, lai izvērtētu katru atsevišķo situāciju un lemtu par iespēju cilvēkiem palīdzēt.

Kleinbergs uzsvēra, ka pašvaldība esot gatava sniegt atbalstu un tam līdzekļu pietiks. Iespējams, ja kavēsies kāds valsts atbalsta maksājums, tad pašvaldībai būs nepieciešams lemt par papildu līdzekļu piešķiršanu Sociālajam dienestam līdz aptuveni 200 000 eiro.

Kopumā dažādiem pabalstiem Rīgā paredzēts finansējums 14 miljonu eiro apmērā, bet mājokļu pabalstam - 5 miljonu eiro apmērā.

Pagaidām pašvaldībai nav precīzu prognožu, par cik varētu palielināties to iedzīvotāju skaits, kuri pēc apkures izmaksu pieauguma varētu pretendēt uz mājokļa pabalstu.

Trūcīgo un maznodrošināto statusu nosaka ienākumu līmenis, bet mājokļa pabalstu var dabūt arī bez šī statusa, ja pēc rēķinu apmaksas paliek mazāk, nekā garantētais minimālais ienākums (GMI). GMI no oktobra mainīsies koeficienti, piemēram, vientuļam pensionāram tagad koeficients ir 2,5, bet no oktobra būs 3. Tas nozīmē, ka uz vientuļajam pensionāram pēc rēķinu apmaksas uz rokas būs jāpaliek 3x109 eiro, jeb 327 eiro. Pārējo kompensēs ar mājokļa pabalstu, skaidroja pašvaldībā.

LETA jau ziņoja, ka AS "Rīgas siltums" (RS) no 2.oktobra plāno dubultot siltuma tarifu galvaspilsētā, liecina uzņēmuma pieteiktās tarifu izmaiņas.

Siltumenerģijas gala tarifu plānots palielināt no esošajiem 85,45 līdz 170,59 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa. Tarifa ietvaros būtiskākais kāpums plānots siltumenerģijas ražošanas komponentei - par 118%. No 2023.gada 15.augusta gala tarifā plānots nebūtisks samazinājums - par 51 centu.

"Spēkā esošā siltumenerģijas tarifa pieaugums ir saistīts ar dabasgāzes un pirktās siltumenerģijas cenu kāpumu," tarifa izmaiņas pamato RS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas