Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rīgas Pašvaldības policija par neadekvāti zemām cenām izsolījusi vērtīgus auto

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) šī gada aprīlī izsolē pārdevusi vairākus "nolietotus" automobiļus par cenām, kas, kā apliecināja lietotu automašīnu tirdzniecības uzņēmuma Provento direktors Uģis Vītols, nepārsniedz 5% no atsevišķu auto modeļu tirgus cenas.

Izsolē pārdoti tādi auto modeļi kā Lincoln Navigator - par 366 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), par cenu no 466 līdz 664 eiro ar PVN pārdoti četri Renault Master modeļi, bet par 313 eiro ar PVN pārdots Jeep Cherokee automobilis. Bez minētajiem auto par cenām zem 600 eiro pārdoti arī Mitsubishi Pajero, Renault Kangoo, Mercedes Benz, Ford Escort un Ford Tourneo. Daļu no visiem minētajiem spēkratiem iegādājusies privātpersona Ingars Martunelis, otru daļu - SIA Capo.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vītols, Lincoln Navigator vidējā tirgus cena atkarībā tehniskā stāvokļa varētu sasniegt ap 5000 eiro, bet no Jeep Cherokee, izjaucot un pārdodot detaļas, varētu iekasēt līdz pat 3000 eiro. "Džipam viena riepa maksā ap 200 eiro," teica Vītols. Savukārt, komentējot Renault Master izsoles cenas, Vītols sacīja: "Pilnīgi - no gaisa - neredzot, tūkstotis par tādu Renault noteikti!"

Vītols piebilda, ka, protams, grūti spriest par cenu, neiepazīstoties ar konkrētā auto stāvokli, tomēr šo mašīnu pārdošana zem 5% no auto vidējās tirgus cenas nepārprotami šķiet aizdomīga un nesaimnieciska rīcība. "Cenas nav adekvātas pat mašīnai sliktā stāvoklī. Situācija ļoti nesaimnieciska, jautājums - vai izsole bijusi objektīva un novērtētājs kompetents," sacīja auto nozares pārstāvis.

Tikmēr RPP pārstāve Inese Krieviņa aģentūrai LETA skaidroja, ka izsolē piedāvātās automašīnas pirms izsoles vērtē neatkarīgs sauszemes transportlīdzekļu tehniskais eksperts un, vērtējot automašīnu tehnisko stāvokli, pēc tā nosaka transportlīdzekļu realizācijas vērtību. Eksperta atzinums tiek noformēts Transportlīdzekļa faktiskās vērtības aktā. Šajos aktos norādītās transportlīdzekļu vērtības tiekot apstiprinātas par transportlīdzekļu nosacītajām cenām.

Par automobiļu nolietojumu un to pārdošanu izsolē RPP lemjot brīdī, kad transporta līdzekļa remonta izmaksas un tā ekspluatācijas izdevumi pārsniedz automašīnas bilances vērtību jeb kad automašīnas izmantošana vairs nav iespējama - nolietojušās nesošās konstrukcijas ritošās daļas dēļ vai motora darbības resurss ir izsmelts un mašīna ir norakstāma. Pēc tam esot divas iespējas - vai nu nodot transportlīdzekli metāllūžņos, vai pirms tā utilizācijas piedāvāt izsolē atlikušo detaļu izpārdošanai.

Vītols arī izteica neizpratni par šo izsoļu organizācijas veidu. "Nav pietiekami daudz informācijas par pasludinātajām izsolēm - nepietiek publicēt RPP mājaslapā un Latvijas Vēstnesī," sacīja Vītols, piebilstot, ka auto nozares speciālistu mērķa grupa neuzzina par šīm izsolēm. "Ir cilvēki, kas par šīm mašīnām maksātu vairāk. Viss izskatās uz ātro nogrūsts - formāli viss kārtībā, bet nav maksimāli saimnieciski," savu viedokli pauda Vītols, par auto iegūtos ienākumus pielīdzinot nodokļu maksātāju naudai, šādi norādot uz negodīgu un bezatbildīgu attieksmi pret sabiedrību no valsts institūcijas puses. Viņš arī sacīja, ka kaimiņvalstī Igaunijā esot speciāla mājaslapa, kur tiek publicēta informācija par visām ar auto saistītām izsolēm.

Kā informēja Krieviņa, informācija par izsolēm un to rezultāti tiek publicēti RPP mājaslapā un Rīgas domes mājaslapā, kā arī atsevišķas publikācijas par izsolēm ir Latvijas Vēstnesī.

Pēdējā izsolē, kas notika šā gada 14. aprīlī, izsolot 17 transportlīdzekļus, tikuši saņemti astoņi piedāvājumi no dažādām fiziskām un juridiskām personām. Tika nosolīti 12 transportlīdzekļi, savukārt 16. jūnijā paredzētajai izsolei, kurā tika izsolīti atlikušie pieci transportlīdzekļi, netika saņemts neviens piedāvājums, tādēļ atlikušie nenopirktie transportlīdzekļi nodoti metāllūžņos, informēja Krieviņa.

RPP organizēto izsoļu veids ir rakstiska izsole ar augšupejošu soli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas