Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas zoodārzā dzimušos lauvēnus sauks Varis un Teika

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā 31.maijā dzimušos lauvēnus sauks Varis un Teika, aģentūra LETA noskaidroja zooloģiskajā dārzā.

Trešdien lauvēnu vārda došanas svinībās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) vīriešu dzimtas lauvēnam deva vārdu Varis, savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) meiteni nosauca par Teiku.

Lauvēnu vārdi doti saskaņā ar bērnu zīmējumu konkursa rezultātiem.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā notika 31.maijā dzimušo lauvēnu vārda došanas svinības.

Kā aģentūru LETA informēja zooloģiskajā dārzā, Rīgas domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 18.augustā izsludinātajam konkursam kopumā iesūtīti 1429 konkursa nolikumam atbilstoši priekšlikumi, no tiem 687 piedāvāja vārdus lauvu meitenei, un 742 - lauvu puikam.

Konkursā piedalījās bērni līdz 12 gadu vecumam, iesūtot lauvēnu vai lauvu ģimenes zīmējumus un pamatotus vārdu priekšlikumus.

Rīgas mērs pauda prieku par lielo atsaucību, un pozitīvajām emocijām, kas staro no bērnu iesūtītajiem zīmējumiem. Konkursa dalībnieki piedāvājuši virkni radošu ideju par piemērotākajiem vārdiem jaunajiem lauvēniem, tāpēc lēmumu pieņemt nebijis viegli, atzina Staķis.

"Lauvēnu piedzimšana un augšana Rīgas zoodārzā rīdziniekiem noteikti liks vēl vairāk lepoties ar mūsu zoodārzu, kā arī pilsētas viesiem iemīlēt šo īpašo vietu. Lauva ir Rīgas dzīvnieks, jo mūsu pilsētas ģerboni jau gadsimtiem grezno lauvas attēls," atzīmēja galvaspilsētas mērs.

Zoodārzā informēja, ka lauvu puika un lauvu meitene šobrīd attīstās atbilstoši vecumam un labos laika apstākļos daudz laika pavada apmeklētājiem pārredzamajā pastaigu laukumā.

Lauvu puika, par kura krusttēvu apņēmies kļūt Plešs, ir augumā prāvāks, ar nedaudz tumšāku kažoku un krietni vien palaidnīgāks, klāstīja zoodārzā. Savukārt lauvu meitene, kuras krusttēvs būs Rīgas mērs, ir mierīgāka rakstura un no brāļa mēģinājumiem kost astē, parasti izvairās varenā tēva Kali apskāvienos.

Vides aizsardzības ministrs, kurš būs lauvu puikas krusttēvs, akcentēja, ka lielā aktivitāte lauvēnu vārdu došanas konkursā ir pierādījums tam, ka interese par savvaļas dzīvniekiem joprojām ir augsta. Viņam ir liels prieks, ka bērni izmantojuši radošo iespēju šādi iepazīties ar jaunajiem zoodārza iemītniekiem. Vienlaikus, viņaprāt, šis konkurss vērš uzmanību uz to, ka arī ikdienā mums jāpiekopj ilgtspējīga rīcība un pārdomāta dabas aizsardzība, lai mēs vairotu cieņu pret dabu, dzīvniekiem un apkārtējo vidi.

Āfrikas lauvas ir ierakstīti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā "jutīga suga", tātad to izdzīvošana dabā daudzviet ir apdraudēta. Suga iekļauta arī Vašingtonas konvencijas otrajā pielikumā un tās turēšanas zooloģiskajos dārzos kontrolēšanai izveidota Āfrikas lauvu Apdraudēto sugu Eiropas programma (EEP).

Kali un Cvanga šajā programmā esot visai vērtīgi dzīvnieki, jo ir skaidri zināma viņu senču izcelsme - Dienvidāfrikas reģions, Krīgera Nacionālais parks.

Zoodārzā uzsvēra, ka šobrīd tiek pievērsta ļoti liela uzmanība tam, lai nebrīvē turēto un vairoto lauvu izcelsme būtu zināma, tādējādi nebrīvē saglabājot katram reģionam raksturīgās pasugas, no kurām vairākas ir uz izzušanas robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas