Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgas Zoodārzā mītošu grifu laidīs savvaļā Balkānu kalnos

Rīgas Zooloģiskajā dārzā līdz šim mītošais melnai grifs tiks palaists savvaļā Balkānu kalnos, Bulgārijā, aģentūru LETA informēja Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Viņš skaidroja, ka vakar agri no rīta melnā grifa mazulis no Rīgas devās ar lidmašīnu uz Bulgāriju, lai gatavotos savam pirmajam patstāvīgajam lidojumam virs Balkānu virsotnēm. Tāpat vakar uz Bulgāriju devās vēl divi putni no Ostravas zoodārza Čehijā. Putni veiksmīgi nonākuši galā un projekta koordinatori, akcentējot atbalstu projektam, piešķīruši visiem trijiem reintrodukcijas pionieriem vārdus - Boyan, Ostrava un Rīga.

Transportētie melnie grifi tiks nogādāti un izmitināti adaptācijas platformā Balkānu kalnu austrumu daļā. Pirms tam putni tiks aprīkoti ar satelīta raidītājiem, kas ļaus izsekot grifu gaitām savvaļā. Adaptācijas laikā uz izlidošanas platformas tos baros un uzraudzīs no attāluma, lai, izvairoties no kontakta ar cilvēkiem, putni aprastu ar savvaļas apstākļiem. Brīdī, kad būs tam gatavi, grifi paši pametīs platformu un dosies pirmajā lidojumā virs Balkāniem. Pēc tam sāksies grūtākais periods - grifu adaptēšanās savvaļas apstākļiem un cīņa par izdzīvošana, stāstīja Lielkalns.

Augusta sākumā pēc veterinārās apskates, ja veselības stāvoklis atļaus, uz Bulgāriju tiks nosūtīts arī otrs melnais grifs no Latvijas, kas pašlaik uzturas Zooloģiskā dārza filiālē Cīruļi.

Pēdējos gadus Rīgas Zoodārza lielākais ieguldījums Apdraudēto sugu Eiropas programmās (EEP) ir sekmīga grifu vairošana. Kopš 2014.gada izaudzēti astoņi melnie grifi - četri Rīgā un četri Cīruļos.

Melnā grifa jeb Aegypius monachus apdraudēto sugu programmās Rīgas Zooloģiskais dārzs šobrīd piedalās ar diviem šo putnu pāriem - Rīgā un filiālē Cīruļi. Šogad kopumā pasaules zoodārzos izauguši četri melno grifu cāļi, un divi no tiem - Latvijā. Vairošanai nebrīvē un reintrodukcijas programmām ir svarīga loma stabilas savvaļas melno grifu populācijas atjaunošanā - tas ir ilgs un sarežģīts darbs vairāku desmitgažu garumā.

Suga kopš 1988.gada iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā. Galvenie apdraudējumi savvaļā ir piemērotu ligzdošanas vietu trūkums, barības avota samazināšanas, šaušana, ligzdu iznīcināšana, plēsējiem izliktās saindētas ēsmas, kā arī netieši - mājlopiem lietotie medikamenti, kas ir toksiski grifiem.

Top komentāri

M
M
Forši putni, lai viņam veicas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas