Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rīgas zoodārzā uzņem krastā izskalotu ronēnu

Pirmdien, 16.martā, pēcpusdienā Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti Rīgas Zooloģiskajā dārzā nogādāja pelēkā roņa mazuli, kurš atrasts piekrastē Jūrmalā, portālu Diena.lv informēja zoodārzā. Šis ir šogad pirmais ronēns, kas nogādāts Rīgas zoodārzā.

Pēc pirmās apskates konstatēts, ka ronēns ir apmēram trīs vai četras nedēļas vecs, novārdzis un dabā izdzīvot nebūtu spējīgs. Tomēr pēc iepriekšējo gadu pieredzes aculiecinieki ziņo un aicina glābt arī veselīgus un savvaļā izdzīvot spējīgus ronēnus.

Zoodārza speciālisti uzsver, ka ne katram pludmalē atrastam roņu mazulim vajadzīga palīdzība. Ja ronēns jau sācis mainīt (uz galvas, muguras) balto garo pūku tērpu pret īsu pelēku vilnu, visticamāk, tas jau uzsācis patstāvīgu dzīvi. Labākais, ko šādā gadījumā darīt – ronēnu netraucēt.

Palīdzība nav vajadzīga arī apaļīgam un ņipram mazulim, kuru vēl klāj baltā pūka, jo, iespējams, tas gaida māti. Pareizākais – steigšus attālināties. Jāatceras, ka roņu mazuļi bez kaitējuma veselībai neēduši var iztikt vairākas dienas. Lielāks kaitējums dabai rodas, atņemot tai veselu roņu mazuli. Labāk meklēt speciālistu palīdzību, lai tiktu pieņemts pareizs lēmums.

Līdz šim Rīgas Zooloģiskajā dārzā katru pavasari lielākā vai mazākā skaitā tiek uzņemti nelaimē nonākuši pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Pērn tie bija trīs, bet iepriekš pēc siltām ziemām uz zoodārzu nogādāti pat 16 ronēni. Tā kā siltās ziemas dēļ Baltijas jūrā un Rīgas līcī neizveidojās stabili ledus lauki, Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieki prognozē, ka šajā pavasarī pludmalēs būs atrodams ne viens vien novārdzis vai arī vienkārši atpūsties un pasauļoties gribošs ronēns.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas