Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rungainis: Īpašumam vislabāk atrasties privātās, nevis pašvaldību rokās

Īpašumam vislabāk atrasties privātās, nevis pašvaldību rokās, jo privātie atrodot radošāku pielietojumu, uzskata finansists Ģirts Rungainis.

Pirmdien, 11. martā noslēdzas pieteikšanās uz vairākām Rīgas domes (RD) īpašumu izsolēm. Vēl pašreizēja, Rīgas mēra Nila Ušakova vadītā domes sasaukuma laikā iecerētā izsoļu sērija varētu ienest iespaidīgus finanšu līdzekļus.

Trīs ēku izsoles iecerētas 5. aprīlī. Izsolīt plānots pašreizējo Veselības nama 5 ēku, kas atrodas Grēcinieku ielā 34 Vecrīgā, un izsoles sākumcena noteikta vairāk nekā divu miljonu latu apmērā. Plānots izsolīt arī divstāvu ēku ar piebūvi un zemesgabalu Pulkveža Brieža ielā 18. Izsoles sākumcena šim īpašumam ir 257 000 latu. Tāpat arī par vismaz 524 000 latu dome plāno pārdot trīsstāvu poliklīnikas ēku Brīvības ielā 100. Lai izvairītos no bezatbildīgiem pircējiem, pašvaldība šiem pirkumiem noteikusi īsu apmaksas termiņu, proti, visa nauda par pirkumu pircējiem būs jāsamaksā divu nedēļu laikā.

Potenciālo pircēju interese par īpašumiem ir liela, Dienai apgalvo RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs un prognozē: "Domāju, par šīm ēkām tiks piedāvāta lielāka summa, nekā sākumcena. Vislielākā interese ir par ēku Grēcinieku ielā. Diez vai tur nākotnē būs dzīvojamā māja, iespējams, – viesnīca."

Nav daudz variantu, kā izmantot pašvaldības ēkas, ir vai nu jāpārdod, vai jāizmanto pašvaldības vajadzībām, piemēram, izveidojot kādu RD departamentu, taču patlaban tādas vajadzības neesot, stāsta O. Burovs un norāda, ka arī ēka Pulkveža Brieža ielā 18 tiks pārdota optimizācijas dēļ. Patlaban tur atrodas interešu izglītības centrs Ritums. Tas tikšot pārcelts uz Laimdotas ielu, kur darbojusies 100. vidusskola.
Uz Dienas jautājumu par to, vai nebūtu izdevīgāk pagaidīt, kad īpašumu cenas celsies,  un tad rīkot trīs ēku izsoles O. Burovs atbild noraidoši: "Ēka nedrīkst stāvēt tukša, tas pasliktina tās stāvokli, līdz ar to arī vērtību. Ēkai stāvot tukšai, riskējam zaudēt finanšu līdzekļus, jo īpašums jāapsargā, jānodrošina kaut vai minimāla apkure."

Arī nekustamo īpašumu nozares uzņēmuma Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits piekrīt O. Burovam: "Pārdošana izsolē ir labākais veids, kā iegūt izdevīgāko cenu. Ja īpašumu pašiem nevajag, to noteikti labāk pārdot, nekā darīt, kā valsts, kas tur savās rokās daudz neapsaimniekotu īpašumu."

Ja ņem vērā, ka patlaban interese ir lielākoties par Rīgas centrālo daļu, tad trīs pārdodamo ēku izsoles sākumcenas atbilst tirgus līmenim, uzskata nekustamo īpašumu eksperts Māris Laukalējs.

Arī finansists Ģirts Rungainis teic, ka patlaban ir piemērots brīdis īpašumu pārdošanai, taču viņa teiktajā jaušama smaga ironija: "Tā ir laime nelaimē. Tā kā budžetā situācija ir kritiska, Rīgas dome ir spiesta pārdot īpašumu par tirgus cenu un neizbojāt darījumus ar kādiem kukuļošanas elementiem." Īpašumam vislabāk atrasties privātās, nevis pašvaldību rokās, jo privātie atrodot radošāku pielietojumu, uzskata Ģ. Rungainis, tomēr neizvairās skarbi piebilst, ka "šīs izsoles lieliski parāda, ka pašreizējais sasaukums ir notrallinājis daudzos iepriekšējos sasaukumos uzkrātos līdzekļus." Tomēr viņš arī nenoliedz, ka situācija ar pustukšiem un neapsaimniekotiem īpašumiem Rīgā ir problēma, un domes organizētās izsoles «nevarētu dēvēt par nesaimniecisku rīcību».

Visu rakstu par šo tēmu var izlasīt pirmdienas, 11.marta laikrakstā Diena vai lietojot eavīzi.

Top komentāri

TITARS
T
Mikstais nomainija uzvardu kapec?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas