Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Saņemot 93 latus mācībām privātajā bērnudārzā, Rīgā varēs saglabāt rindu uz pašvaldības bērnudārzu

Saņemot pašvaldības 93 latu līdzfinansējumu mācībām privātajā bērnudārzā, ģimenes Rīgā varēs saglabāt vietu rindā uz pašvaldības bērnudārzu, paredz Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sagatavotās izmaiņas kārtībā, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju.

Šobrīd, saņemot 93 latu līdzfinansējumu, bērns zaudē rindu uz pašvaldības izglītības iestādēm. Grozījumi paredz iespēju saņemt līdzfinansējumu un turpināt gaidīt rindā uz pašvaldības izglītības iestādi, tādējādi ļaujot pieteikumu reģistrācijas secībā vietu saņemt bērniem, kuru vecāki privāto izglītības iestādi izvēlējušies kā pagaidu risinājumu.

Departaments tīmekļa vietnē "www.e-skola.lv" šā gada jūnijā veicis aptauju ar mērķi noskaidrot sabiedrības viedokli. Uz jautājumu: "Kā jūs vērtētu iespēju, ja pašvaldības 93 latu līdzfinansējuma saņemšanas gadījumā tiktu saglabāts pieteikums par bērna reģistrāciju rindā uz vietu pašvaldības izglītības iestādē?" no 625 respondentiem 523 respondenti šādu iespēju atbalsta, 76 neatbalsta, bet 26 respondentiem nav viedokļa.

Privātās izglītības iestādes, kas noslēgušas sadarbības līgumu ar departamentu, veica vecāku aptauju par iemesliem, kāpēc vecāki šobrīd izvēlas 30 latu dotāciju, nevis 93 latu līdzfinansējumu. Aptaujā noskaidrots, ka 78% no vecākiem, kas neizmanto iespēju saņemt 93 latu līdzfinansējumu, vēlas saglabāt pieteikumu par rindu pašvaldības izglītības iestādē, bet 12% gaida, kad bērna vai vecāka dzīvesvieta būs gadu deklarēta Rīgā.

Kā arguments, kāpēc vecāki vēlas pirmsskolas izglītības pakalpojumu saņemt Rīgas pilsētas pašvaldības pirmskolā, tiek minēts ģimeņu finansiālais stāvoklis - privātās pirmskolas apmeklējuma maksa ir stipri augstāka, salīdzinot ar pašvaldības pirmsskolu. Vecāku argumentos arī norādīts, ka bieži vien dotācija tiek izmantota kā pagaidu atbalsts līdz brīdim, kad tiek noslēgts līdzfinansējuma līgums.

Vienlaikus izglītības speciālisti piedāvā atteikties no prasības, ka bērna un likumiskā pārstāvja dzīvesvietai jābūt deklarētai Rīgā vismaz gadu, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajā izglītības iestādē.

Departamenta speciālisti atzīst, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā nosacījums par deklarācijas ilgumu ierobežo iespējas saņemt līdzfinansējumu. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pašvaldībām norādījusi, ka pašvaldības uzliktais nosacījums attiecībā uz deklarēšanās ilgumu pirms līdzfinansējuma saņemšanas ir pretrunā ar vienlīdzības principu.

Atsakoties no prasības par dzīvesvietas deklarēšanas termiņu, bet saglabājot nosacījumu, ka bērna un vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā gan līdzfinansējuma piešķiršanas brīdī, gan visā līguma darbības laikā, tiktu veicināta pašvaldības līdzfinansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamība un iedzīvotāju ieinteresētība deklarēt dzīvesvietu Rīgas pilsētā.

Departamenta speciālisti prognozē, ka, atsakoties no prasības par dzīvesvietas deklarēšanas termiņu un pieteikumu anulēšanu līdzfinansējuma saņemšanas gadījumā, samazinātos bērnu skaits vai, iespējams, vairs nebūtu tādu bērnu, par kuriem tiek izmaksāta dotācija 30 latu apmērā, bet pieaugtu bērnu skaits, par kuriem tiek maksāts līdzfinansējums 93 latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas