Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Vāgnera zāles atdzimšanai vajadzēs miljonus

Iespēja atjaunot Vāgnera zāli, izmantojot Publiskās un privātās partnerības (PPP) modeli, ir rosināta pirms kāda laika un nu jau tiek apspriesta kā realitāte, lai arī daudzi aspekti vēl ir neskaidri. Atgriešanos pie Vāgnera zāles vēsturiskā veidola iniciējusi Rīgas Riharda Vāgnera biedrība, kuras valdes priekšsēdētājs ir Māris Gailis. Taču nav noslēpums, ka Vāgnera zāle nav valsts aktuālāko rekonstruējamo kultūras objektu sarakstā, tāpēc pašlaik neskaidrību ir daudz. 

Tiekoties ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem, kultūras ministre Dace Melbārde (NA) bija izteikusies, ka "ir liela interese par Vāgnera zāli un netiek izslēgta iespēja, ka tā varētu tikt atjaunota, izmantojot publiskās un privātās partnerības pieeju", vēstīja LETA. Lūgta precizēt, ko nozīmē liela interese, ministres padomniece Baiba Kauliņa atzina, ka ar to domāta tieši Rīgas Riharda Vāgnera biedrības iniciatīva. Taču, pēc Kauliņas teiktā, vispirms jātiek galā ar ēkas izpēti un jāsaprot finansējuma apjoms, pēc tam varēs konkrētāk runāt par procedūru. 

Mēģinājumi aktualizēt Vāgnera zāles nākotnes jautājumu līdz šim nav vainagojušies ar panākumiem. 2012. gadā pēc muzikologa Arnolda Klotiņa iniciatīvas jau pieminētās Saeimas komisijas deputāti apmeklēja zāli, piedaloties arī toreizējai kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (NA), un, kā toreiz rakstīja LETA, tika konstatēts, ka «Vāgnera ielas nama tehniskais stāvoklis patlaban ir sarežģīts, jo ozolkoka pāļu trūdēšanas dēļ ļoti sliktā stāvoklī ir ēkas pamati, kā rezultātā mājas sienas un griestus rotā ievērojamas plaisas». Toreizējā Saeimas komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (Vienotība) pat bija izteikusies, ka Vāgnera ielas 4 ēkas atjaunošana ir Latvijas goda lieta. Taču nekādas tālākas attīstības nebija.  

Va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) Komunikācijas daļas vadītāja Jolanta Grāmatniece Dienai stāsta, ka VNĪ objektu pārņēmusi 2006. gadā un kopš tā laika ēka tiek uzturēta tā, lai tās tehniskais stāvoklis nepasliktinātos. Tomēr nekāda veida remonts nav veikts. "Ēka ir tādā stāvoklī, kādā tā mums tika nodota. Tā nav bīstama, un tajā ir notikuši vairāki pasākumi," uzsver Grāmatniece. Priekšlikumi par privātās un publiskās partnerības izmantošanu ēkas atjaunošanā esot bijuši, bet nodoti tālāk Finanšu ministrijai, jo tā ir VNĪ akcionārs. Savulaik gan panākta vienošanās, ka ēkas izmantošana nākotnē ir saistāma ar kultūras funkciju. 

Pašlaik nav skaidrs, kā tieši varētu notikt tālākās sarunas ar Rīgas Riharda Vāgnera biedrību un kāda būs procedūra, lai jautājums tiktu risināts. "Mēs piedāvājam sākt izpēti, vai ir iespējams PPP projekts. Ja mums tas izdotos, ēka paliktu valsts īpašumā, bet tiktu rekonstruēta par privātiem līdzekļiem. Tas varētu būt četru piecu gadu jautājums, rēķinoties, ka gads paies birokrātisku jautājumu risināšanai," pieļauj Gailis. Viņš pieļauj, ka konkursa izsludināšanas gadījumā varētu pieteikties arī citi pretendenti. "Šobrīd mēs iniciējam, lai šis jautājums vispār kustas. Lai nāk Kirovs Lipmans, Andris Šķēle vai Aivars Lembergs," izteicās Gailis. Viņš arī lūdzis profesionāliem tāmētājiem aprēķināt aptuvenās rekonstrukcijas izmaksas, un tās tiek lēstas ap 13 miljoniem eiro. Izmaksas saistītas gan ar nepieciešamo pamatu stiprināšanu, gan ieceri atjaunot vēsturisko Lielo zāli, kas ar stāvu pārsegumiem aizbūvēta XIX gadsimta beigās. Tā zāle, kas pēdējā laikā izmantota ar Vāgnera zāles vārdu, vēsturiski ir bijusi Muses zāle, kas izmantota dejām.

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet piektdienas, 22. aprīļa laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas