Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vērmanes dārzā atjaunota Rīgas vecākā strūklaka Gadalaiki

Piektdien, 12. augustā, pēc vērienīgas restaurācijas Vērmanes dārzā darboties atsāka galvaspilsētas lepnums – Rīgas vecākā strūklaka Gadalaiki.

“Līdz ar strūklakas darba atsākšanu Vērmanes dārzs nu pievienojas Esplanādei un Kongresu nama laukumam, kas visi šovasar sakārtoti atbilstoši tam, kā jāizskatās centra parkiem, ņemot vērā to lielo nozīmi rīdzinieku un pilsētas viesu acīs. Ir novērstas visas iepriekšējās domes vadības pieļautās kļūdas strūklakas atjaunošanā, un pēc restaurācijas tā ieguvusi jaunu dzīvību,” uzsvēra Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

“Vērmanes dārza strūklakas atjaunošana Mājokļu un vides departamentam bija liels izaicinājums - gan ņemot vērā tās kā Rīgas vecākās strūklakas vēsturisko nozīmi, gan atrašanās vietu, gan lielo sabiedrisko interesi. Šādu vēsturisku objektu atjaunošanas gaitā bieži atklājas dažādi neparedzēti darbi un problēmas, tomēr esam veiksmīgi visu atrisinājuši un tagad strūklaka priecēs gan rīdziniekus, gan pilsētas viesus,” strūklakas atklāšanā norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs.

Strūklakas atjaunošanas darbu laikā vispirms tika veikti demontāžas darbi, pēc kuriem virsmas notīrītas ar smilšu strūklu. Baseina sienas izlīdzinātas no iekšpuses un ārpuses, virsmas pārklātas ar speciālo poru špakteli, ieklāta cementa bāzes hidroizolācija baseina iekšpusē divās kārtās. Iekšējo un ārējo sienu plaisas norobežotas ar speciāliem materiāliem, bet pie baseina ārējas malas uzklāta ģeomembrāna.

Restaurācijas darbnīcā veikta baseina centrā esošās skulptūras atjaunošana -  monumentāla vāze uz postamenta, kuru rotā četru gadalaiku skulptūras. Tās kausā attēloti divi bērni, kas rotaļājas ar Neptūna trejzari, no kura šļācas ūdens.

Tāpat darbu gaitā nomainīta visas strūklakas elektroinstalācija un izveidots jauns elektrosadales skapis.

Strūklakas “Gadalaiki” skulptūra izgatavota Berlīnē un uzstādīta 1869. gadā un  bija tolaik greznākais šāda tipa dekoratīvais tēlniecības darbs pilsētā. Oriģinālo skulptūru, kas bija cietusi  vandālisma rezultātā, 1972. gadā nācās demontēt. Tēlniece Mirdza Lukaža izgatavoja kopiju, ko  pašvaldība  uzstādīja 1978. gadā.

Jau vēstīts, ka pēc vērienīgiem remontdarbiem aprīlī atsāka darboties Rīgas lielākā strūklaka Kronvalda parkā pie Kongresu nama. Tajā izgaismotās ūdens strūklas spēj pacelties līdz pat piecu metru augstumam. Tāpat pēc celiņu rekonstrukcijas atjaunota abu strūklaku darbība Esplanādē.

Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās. Plašāka informācija par galvaspilsētas strūklakām pieejama departamenta mājaslapā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas