Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ziepniekkalnā plāno būvēt garāko soliņu galvaspilsētā

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments iecerējis īstenot vienu no Radi Rīgu programmas gaitā izstrādātajām iecerēm, kas paredz Ziepniekkalnā, Dižozolu ielā, būvēt garāko soliņu Rīgā.

Projekta ideja piedāvā provokatīvu risinājumu - garākais soliņš Rīgā blakus garākajai dzīvojamajai ēkai pilsētā, kā vieta, kur sanākt un sākt radīt, lai ik dienas apstātos, paskatītos un apmainītos domām. Projekta autori norāda, ka iela jau šobrīd kalpo kā tranzīta zona, cilvēkiem dodoties uz sabiedrisko transportu, ejot iepirkties vai pavadot bērnus uz bērnudārzu.

Dižozolu ielas labiekārtojumā soliņš veidotu vidi, palīdzot organizēt labiekārtojumu un tā elementus, piešķirot ielai skaidru, ērtu un unikālu vides risinājumu. Ielu paredzēts veidot ar prioritāti gājējiem un velosipēdistiem, ietvi un brauktuvi izvietojot vienā līmenī. Ielas garumā paredzēti zaļie stādījumi un atpūtas vietas, bet pašreiz nojaukto betona karkasu vietā plānoti jaunu tirdzniecības un pakalpojumu vietu apjomi. Ielas galā, kur tā pieslēdzas Valdeķu ielai, paredzēta jau esošās sabiedriskā transporta pieturvietas un ielas šķērsgriezuma uzlabošana, tāpat iecerēts veidot no jauna un pastiprināt esošās zaļās saiknes starp dzīvojamo ēku grupām perpendikulāri Dižozolu ielai.

Dižozolu ielas sarkano līniju koridora pastāvēšana ļauj attīstīt ideju par šīs ielas izveidi kā gājēju ielu, norāda Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Projektu vadības pārvaldes Projektu nodaļas galvenais projektu vadītājs Viesturs Zellis.

Ziepniekkalns ir apkaime ar 35 000 iedzīvotāju, kas pēc cilvēku skaita atbilst vienai vidējai Latvijas pilsētai, taču šāda mēroga apdzīvotai vietai šobrīd nav nedz kultūras iestādes, nedz interešu grupu satikšanās vietas, nedz arī jebkādas citas urbānai videi raksturīgas organizētas publiskās telpas pazīmes - Ziepniekkalna centrs ir nesakārtots, dubļaini izbraukti iekšpagalmi, izkliedēta un neaptverta Ziepniekkalna dzīvojamā teritorija ar nepabeigtām ēkām un graustiem, kā arī trūkst apstādījumu, zaļu savienojuma ašu un koku pagalmos.

Dižozolu iela ir viena no jaunākajām ielām Rīgā, kurai piemīt potenciāls kļūt par Ziepniekkalna rajona centrālo publisko telpu. Dižozolu iela ir nosacītais Ziepniekkalna centrs, jo tā ir ērti sasniedzama no visām Ziepniekkalna daļām, savieno abus Ziepniekkalna tirgus laukumus, kā arī nozīmīgākās sabiedriskā transporta pieturvietas. Uz tās atrodas divi moderni bērnudārzi un daudz mazu veikaliņu.

"Dižozolu ielai ir milzīgs potenciāls, kas, veidojot atbilstošu dizainu, var kļūt arī par platformu visdažādākajām aktivitātēm - sportam, modei, mākslai, mūzikai vai tirgum. Šādi veicinot vietējo iedzīvotāju iesaistīšanos, tā var kļūt par 500 metru garu telpu brīvai iztēlei un stimulu sakārtotai pilsētvidei Ziepniekkalnā," uzsvēra Zellis.

Pilsētas teritorijas plānojuma 2006. līdz 2018.gadam risinājums ir labvēlīgs Dižozolu ielas attīstībai kā galvenajam publiskās ārtelpas un iedzīvotāju komunikācijas koridoram Ziepniekkalnā, jo tam pieguļ jaukta tipa apbūve - dzīvojamās ēkas, bērnudārzi, tirdzniecības un pakalpojumu ēkas.

Projekts ir virzīts uz Dižozolu ielas labiekārtojumu, ielas paplašinājumu gājējiem, garu daudzfunkcionālu soliņu izbūvi un ielu pārveidošanu par tirdzniecības un atpūtas centru. Dižozolu ielas rekonstruēšana par gājējiem un velosipēdistiem draudzīgāku vidi, ievērojami samazinot neizmantoto ielas telpu, kas atvēlēta autotransportam.

Projekta izstrādei būtu nepieciešami aptuveni 167 000 latu, no kuriem 163 350 lati paredzēti skiču un tehniskā projekta izstrādei, bet 3630 - tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādei. Jautājumu par līdzekļu piešķiršanu šim nolūkam no Pilsētas infrastruktūras fonda trešdien, 11.jūlijā, vērtēs Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas