Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zolitūdes traģēdijas vietā ēkas īpašnieks iecerējis izveidot parku, autostāvvietu un veikalus

Parks, pazemes autostāvvieta, pārtikas un ziedu veikals – tā igauņu investors, kurš pirms gada iegādājās daudzdzīvokļu ēku Priedaines ielā 20, iecerējis teritorijas attīstību Zolitūdē sagruvušā lielveikala Maxima traģēdijas vietā. Traģēdijā cietušie šādu piedāvājumu sauc par cinisku un sola cīnīties, lai tā īstenošanu nepieļautu. Arī Rīgas dome igauņu investora piedāvājumu asi kritizē, aicinot viņu pārdot domājamās daļas no kopīpašuma ar pašvaldību, piektdienas vakarā vēstīja Latvijas televīzijas raidījums Panorāma.

Skats vietā, kur 2013. gada novembrī, sagrūstot lielveikalam Maxima, bojā gāja 54 cilvēki, jau vairākus gadus ir nemainīgs. Rīgas dome norāda, ka vietu sakopt pilnībā nav bijis iespējams, jo tai pieder zeme un daļa apakšzemes stāvvietas, bet daudzdzīvokļu ēka ir privātīpašums. Pērn to par 3,9 miljoniem eiro iegādājies kādas igauņu bankas meitasuzņēmums.

Tā kā Zolitūdes iedzīvotāji atkārtoti sūdzējušies par ēkas izskatu, piektdien uz Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas sēdi bija uzaicināts Igaunijas uzņēmuma pārstāvis. Tajā viņš sanākušos pārsteidza ar teritorijas attīstības plāna prezentāciju - laukums ēkas priekšā tikšot pārveidots par parku, zem tā atradīsies pazemes autostāvvieta, bet ēkas pirmajā stāvā, kur agrāk atradās Maxima veikala noliktava, tikšot ierīkoti dažādi veikali.

"Traģēdijas vietas tuvumā ir dzīvojamās mājas un cilvēki tur dzīvo," norādīja Rauls Kēskula, ēkas īpašnieku Prana Property pārstāvis. "Viņi taču nav pametuši savus dzīvokļus. Piemēram, 1944. gadā Tallinas vecpilsētu nolīdzināja līdz ar pamatiem. Bet tur taču ir dzīvība, pilsēta nav pamesta." 

Tikmēr traģēdijā cietušo biedrības pārstāve neslēpa sašutumu par šādu skaidrojumu un igauņu ieceri kopumā. "Mēs šo zemi neatdosim, jo tieši uz tās bijā gāja mūsu cilvēki," skaidro Aļona Burve-Želudkova. "Mēs neļausim viņiem tur ierīkot to parku, ko viņi mums šodien rādīja. Piedodiet, bet tas ir cinisma kalngals, bezkaunība. Man vienkārši trūkst vārdu. Tur taču cilvēki staigātu pa līķiem. Kamēr es būšu dzīva, es par to cīnīšos līdz galam."

Igauņu ideju asi kritizēja arī domnieki, norādot, ka ideja par autostāvvietu nav pieļaujama, un piedāvājot atpirkt īpašuma daļas vai iemainīt tās pret citu īpašumu Rīgā. Tiesa, atlīdzināt ēkas būvniecības izmaksas vai nesaņemto peļņu dome nav gatava. "Maksimums mēs esam gatavi, lai neatkarīgi vērtētāji novērtē zemes gabalu un mēs varam atlīdzināt viņiem šo summu. Nākamais, un tas ir maksimālais, ko mēs varam izdarīt, Rīgas dome par saviem līdzekļiem var šo māju nojaukt," norāda komisijas vadītājs Oļegs Burovs (Gods kalpot Rīgai).

Igauņu investoru pārstāvis, kurš vēl pirms brīža bija prezentējis attīstības plānu, uzreiz nenoraidīja Rīgas domes piedāvājumu. "Mēs esam atvērti jebkurām sarunām par iespējamo īpašumu apmaiņu."

Igauņu uzņēmējiem uzdots līdz 16. novembrim sakopt ēkas fasādi, kā arī veikt tās tehnisko apsekošanu.

Komisijas rīcībā ir 2014. gadā veiktās apsekošanas atzinums, kurā teikts, ka ēkas konstrukcijas nav apmierinošā stāvoklī un tā nav derīga ekspluatācijai.

Top komentāri

īpašniekam
ī
Absurds! Pēc vēstures tur bija kapi. Kas būs tālāk?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas