Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

16. marta rītā Brīvības pieminekļa apkārtnē dežūrē daudz policistu

Sestdienas rītā ap plkst. 9.30 situācija pie Brīvības pieminekļa ir mierīga, kārtību uzrauga liels skaits likumsargu, novēroja aģentūra LETA.

Lai izvairītos no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos, Brīvības pieminekļa laukums jau agrā rītā bija apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām.

Situāciju Brīvības pieminekļa apkārtnē patlaban uzrauga daudz likumsargu, pārsvarā pašvaldības policisti. Uz Aspazijas bulvāra un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra stāvēšanai novietoti vismaz septiņi policijas mikroautobusi, trīs Rīgas satiksmes autobusi un viens trolejbuss, kuri, visticamāk, tiek izmantoti likumsargu vajadzībām.

Kā ziņots, ar ziedu nolikšanu un piemiņas pasākumiem Rīgā šodien tiks atzīmēta Leģionāru piemiņas diena.

Biedrība Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa tradicionāli gājienu rīkos no plkst. 11 līdz 13. Gājiena maršruts ir Rīgas Sv. Jāņa baznīca-Kaļķu iela-Brīvības laukums, kur tas noslēgsies ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 100 cilvēki.

Tāpat biedrība Nacionālo karavīru atbalstam no plkst. 7 līdz 13 rīkos sapulci Brīvības laukumā. Tās mērķis ir atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona 2.Pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem. Plānots, ka šajā pasākumā piedalīsies 20 cilvēki.

Latvijas Antinacistiskā komiteja bija pieteikusi sapulci Waffen SS upuru piemiņai no plkst.9 līdz 13. Šajā pasākumā plānotais dalībnieku skaits ir 100. Sākotnēji biedrība savu pasākumu vēlējās rīkot Brīvības laukumā, tomēr, līdzīgi kā citus gadus, pašvaldība tā norisi pārvirzīja uz Bastejkalnu. Šis pasākums sestdienas rītā tomēr ir atcelts, noskaidroja aģentūra LETA.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa sabiedrības uzskata, ka šie cilvēki cerēja cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bija fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

16.martā pasākumu laikā drošību uzraudzīs arī tiesībsargājošās iestādes. Valsts drošības dienests (VDD) paziņojis, ka Rīgas centrā norisināsies pasākumi, kas pulcēs pretēju viedokļu paudējus, līdz ar to pastāv viedokļu sadursmes riski. VDD prognozē, ka pasākumos piedalīsies arī radikāli noskaņotas personas, cenšoties realizēt savas personiskās intereses.

VDD vērš uzmanību, ka 16.martā, kā ik gadu, iespējamas dažādas provokatīvas aktivitātes, kuru mērķis ir piesaistīt Krievijas plašsaziņas līdzekļu uzmanību un diskreditēt Latvijas valsts tēlu.

VDD atbilstoši savai kompetencei izvērtē potenciālos riskus un pievērš pastiprinātu uzmanību sabiedrībā un virtuālajā vidē norisošajiem procesiem saistībā ar šajā dienā plānotajiem pasākumiem.

Papildināta 7. rindkopa

Top komentāri

interesanti
i
Un kārtējo reizi jāaizsatgājas no okupantiem...
Dziesmusvētku diriģents
D
Lai leģiona dziesmas pie galdiem šodien skan ! Lai pieminam un svinam kā vaņkas pļāvām mēs !
Saprāts
S
Es uzskatu, ka nebūtu jāatzīmē ne 9.maijs ne 16.marts. Abi pasākumi nes kaunu Latvijai, vieni slavē komunistus otri Nacistus,bet kas svinēs 11.novembri un slavēs latviešus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas