Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

200 000 latu vērtās cigarešu kontrabandas shēmas galā atklājas uz bezpajumtnieka vārda reģistrēta firma

Kā pirms Ziemassvētkiem ziņoja mediji - VID pēc Vācijas muitas lūguma tālbraucējam Jānim Priževoitam uzrēķinājis 260 tūkstošus eiro lielu naudas sodu par kontrabandas cigarešu vešanu. Autovadītājs savu vainu kategoriski noliedz. Viņš neesot zinājis kravas saturu, vēsta raidījums Nekā personīga.

Tikmēr policija vairāk nekā pusgadu pēc kriminālprocesa sākšanas redzamus rezultātus nespēj parādīt – īstie kontrabandas organizētāji nav atrasti, jo viņi, līdzīgi kā tā sauktie PVN atmazgātāji, noslēpušies aiz kāda bezpajumtnieka firmas. 

Pērn aprīļa beigās šoferis Jānis Priževoits devās uz Ķekavu - loģistikas kompāniju „Itella”, lai saņemtu kārtējo kravu un to nogādātu Vācijā. Kravas dokumentos bija teikts, ka tā jāved uz Braunšveigu. Kravas pasūtītājs firma “Aviat Network”. Kravā atrodas 3200 bezvadu interneta raidītāji.

Šoferis devies ceļā. Vācijā uz robežas muitnieki atklājuši, ka kravā atrodas cigaretes. Jānis Priževoits tiek aizturēts, bet vācu muitnieki sarēķina, ka valstij būtu nodarīts zaudējums vairāk nekā divsimts tūkstoši eiro apmērā. 

Jānis Priževoits firmas „BK TRANS” tālbraucējs: „Aizdomas radās pēc tam, kad vācieši jau šiverējās. Nejauša sagadīšanās, ka tieši šai kravai nebija dokumenti, tie bija jāaizpilda man pašam. Mēs bieži paši rakstam. Itella atbild ko nosūta. Es atbildu, lai krava nebūtu bojāta.”

Itellas pārstāve uzsver, ka loģistikas kompānijas nevar uzņemties atbildību par kravas saturu.  Arī viņi sūtot to prom nekad nezinot, kas tajā ir iekšā. Viņi tikai izpilda konkrētu pasūtījumu. Šajā gadījumā tas neesot licies aizdomīgs. Uzreiz pēc Vācijas muitas zvana viņi par notikušo informējuši Latvijas policiju. Pēc tam piezvanījuši kravas nosūtītājam neko nesakot par aizturēšanu Vācijā. Teikuši, ka krava atgriezusies Latvijā bojāta iepakojuma dēļ.

Inese Rjumina „Itella” pārdošanas vadītāja  „ Sakomunicējām ar nosutītāju. Piedalījāmies operācijā, lai tos aizturētu. Nedēļu pēc kravas atgriešanas tika aizturēti divi cilvēki. Policija izteica pateicību.”

Kas ir abi aizturētie policija neatklāj. Kontrabandas cigarešu kravas dokumentos kā nosūtītājfirmas „Aviat Network” adrese minēta Rītupes iela 8/12. Ne tur, ne Aviat Network juridiskajā adresē Kalna ielā 17A šāda firma neatrodas. Savukārt firmas pašreizējais īpašnieks Vilnis Lūsis deklarējies Maskavas ielā 208, kas ir bezpajumtnieku patversme. Kopumā Vilnim Lūsim pieder 19 firmas.

Uz Lūsi firma pārrakstīta rudenī jau pēc cigarešu kontrabandas atklāšanas. Acīmredzot, lai slēptu pēdas. Firmas iepriekšējais īpašnieks ir Intars Vilciņš. Viņš arī bija norādīts kā kontaktpersona kontrabandas cigarešu kravai Latvijā. Sazvanīts Gulbenē Vilciņš saka, ka pārdevis tikai savu parakstu uz firmas papīriem.

No tiem, kas uzrunājis Intaru Vilciņu un viņam maksājis ir uzņēmējs Gatis Vēzītis. Savu lomu darījumā viņš nevēlas atklāt. Vēzītis ir ļoti uzmanīgs un plašākus komentāru negrib sniegt.

Cigarešu kontrabanda uz Eiropu ir patiešām labs bizness. Latvijā tās tiek ievestas no Krievijas un Balkrievijas. Šeit pārfasētas un tad sūtītas uz rietumu valstīm. Tur cigarešu cena desmitkāršojas.

Tikai piektdien, vairāk kā pusgadu pēc notikušā, policijā nopratināts autovadītājs Jānis Priževoits. Viņš uzskata, ka policija lietas izmeklēšanā ir pārāk gausa. Policija tam nepiekrīt. Izmeklēšana notiekot prokurora uzraudzībā. Tomēr pagaidām apsūdzības nevienam uzrādītas nav. Toties Vācijas muita gada beigās pārsūtījusi Latvijas valsts ieņēmumu dienestam pieprasījumu par 200 tūkstoš latu piedziņu no Jāņa Priževoita. 13 tūkstoši jau aprēķināti soda naudā.

Jānis Priževoits firmas „BK TRANS” tālbraucējs: “VID viņi tikai var piesutīt rēķinu vairak neko. Nākšot man pretī – sadalīs 200 tūkstoš maksājumu uz gada vairākās daļās. Es par to visu varu tikai ierēkt.”

Agnese Grīnberga VID preses sekretāre: „ VID veic tikai piedziņu. To var atsaukt vai pārtraukt tikai, ja to atsauc Vācijas puse.”

Policija apstiprina, ka Jānis Priževoits kontrabandas cigarešu lietā esot liecinieka statusā, taču sūtīt vēstuli uz Vācijas muitu, ka Priževoits neesot vainīgs, policija nevarot.

Rīgas kriminālpolicijas operatīvais darbinieks „ Par Vāciju neko nevaram pateikt, ka viņi izmeklētu lietu. Nekādi pieprasījumi no viņiem nav bijuši. Šāda rakstura informāciju nevaram tiesiski sniegt. Vainu pierāda un pasaka kurš vainīgs tiesā nevis policijā.”

Tikmēr Priževoits savu māju pārakstījis uz sievas vārda kā dāvinājumu, savukārt, automašīnu pārrakstīt nepaspēja - tai uzlikts liegums. Vācijā Priževoits izdarīja būtisku kļudu - viņš nesaprotot vāciski, parakstījies zem dokumenta, kas ļauj lietu tiesā izskatīt bez viņa klātbūtnes un aizstāvības.

Priževoitam tagad ir 34 gadi. Maksājot 300 latus mēnesī viņam Vācijas muitas uzrēķinātā soda nauda būtu jāmaksā vēl 55 gadus, līdz 89 gadu vecumam. Viņš cer, ka izdosies panākt soda naudas atcelšanu, tomēr tam, ka izdosies noķerti īstos kontrabandas cigarešus shēmas autorus, viņš netic. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas