Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Atmodas antoloģijas veidotāji nav ievērojuši autortiesības

Atmodas antoloģijas veidotāji nav ievērojuši autortiesības, izmantojot citu autoru darbus. Spieda termiņi, visu filmā iekļauto darbu autorus nepaguvām apzināt, taču tagad - pēc pirmizrādes - tas tiek darīts. Tā par autortiesību neievērošanu ar valsts finansējumu tapušajā filmā Atmodas antoloģija taisnojas tās režisors Askolds Saulītis.

Filma pirmizrādi piedzīvoja šā gada 5. oktobrī Rīgas Kongresu namā un pēc tam Latvijas Televīzijā (LTV). Atmodas antoloģija stāsta par Latvijas ceļu uz valsts neatkarības atjaunošanu pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē. Filmā demonstrēti daudzi vēsturiski videomateriāli par atmodas laiku un Latvijas Tautas fronti, taču filmas titros neparādās to autori. Tas nozīmē, ka faktiski ticis piesavināts citu cilvēku darbs, kā arī videomateriālu autori var palikt bez atlīdzības.

Saulītis skaidro, ka "šī filma ir valsts pasūtījuma darbs un tā bija jānodod 1. oktobrī. Vēsturiskos videomateriālus mēs saņēmām no Latvijas Televīzijas arhīva, un mums diemžēl nepietika laika apzināt visus autorus". Pašlaik gan tas tiekot darīts, autori varēs saņemt atlīdzību un arī filmas titri tikšot pārstrādāti.

"Filmas producenti ir mutiski vienojušies ar visiem autoriem un pārstrādātajos filmas titros tie visi būs redzami, kā arī visi autori varēs saņemt autoratlīdzību." Saulītis arī atzīst, ka atsevišķi autori viņam esot zvanījuši, lai izteiktu neapmierinātību, taču pārrunu rezultātā konflikts esot noregulēts. 

Lai gan filmā izmantoti LTV arhīvi, televīzija savu vainu nesaskata. LTV pārstāvis Klāvs Radziņš Dienai norādīja - televīzijas arhīvā visi autori ir norādīti, bet līgums ar režisoru noteic, ka par izmantoto arhīva kadru autortiesību saskaņošanu ar AKKA/LAA un pašiem autoriem atbildīgs ir režisors. Vienlaikus Radziņš atzīst, ka zināmu neapmierinātību ir izrādījuši arī atsevišķi LTV operatori, kuru darbi izmantoti filmā bez autorības. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 9.oktobra, izdevumā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas