Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltā nama nedienas: Rīgas nami apņemas sakārtot fasādi

Par Latvijas Nacionālās operas (LNO) namu atbildīgais pašvaldības uzņēmums Rīgas nami gatavs iesaistīties ēkas avārijas novēršanā, aicinot operas pārstāvjus uz konstruktīvu sadarbību, vēsta uzņēmuma pārstāvis Edgars Arnītis.

"Radusies situācija ir nepatīkams pārsteigums gan Rīgas nami, gan Rīgas domes pārstāvjiem. Ar notikušo situāciju tikām iepazīstināti otrdien, 17.janvārī, iknedēļas LNOB un Rīgas nami pārstāvju sapulcē. Trešdien līdz ar citiem saņēmām Zigmāra Liepiņa izsūtītās foto liecības un iepazināmies ar LNOB paziņojumu. Vēlamies uzsvērt, ka līdz 17.janvārim no ēkas apsaimniekotāja Latvijas Nacionālās operas un baleta nebijām saņēmuši informāciju, ka ēkas fasāde atrodas kritiskā situācijā. Par laimi situācijā nav cietuši garāmgājēji un LNOB operatīvi norobežojis teritoriju un demontējis bīstamos fasādes elementus," pausts uzņēmuma paziņojumā, reaģējot uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) priekšnieka Zigmara Liepiņa vēstījumu Facebook.

Pašlaik Rīgas nami sākuši apsekot Operas nama bojāto fasādi un pēc iespējas ātrāk būtu iespējams izstrādāt fasādes restaurācijas projektu, kas arī ļaus izdarīt secinājumus par nepieciešamajiem darbiem un investīcijām situācijas sakārtošanai.

"Atgādinām, ka ēka un tās fasāde pakļaujas ar kultūras pieminekli saistītajām prasībām, tāpēc nepieciešami pārdomāti risinājumi un attiecīgie saskaņojumi. Līdz ar projekta aprēķiniem, kopā ar nomnieku domāsim par nepieciešamo investīciju piesaisti. Iespējams, LNOB būs jāpārskata saskaņotie investīciju plāni, lai risinātu kritiskākās nepieciešamības," norādīts uzņēmuma paziņojumā.

Operas ēkas fasādes renovācija tika veikta 1995. gadā pēc Kultūras ministrijas pasūtījuma un tās uzraudzībā. Vēlāk 1999. gadā ēka tika nodota Rīgas domes Īpašuma departamenta īpašumā, bet ēkas apsaimniekošanas jautājumus saglabājot LNOB pārziņā. Pašlaik ēkas Aspazijas bulvārī 3 pārvaldīšanu un apsaimniekošanu regulē līgums starp uzņēmumiem Latvijas Nacionālā opera un balets un SIA Rīgas nami, kas paredz LNOB atbildību par ēkas ekspluatāciju, avārijas situāciju likvidēšanu, investīcijām ikgadējos restaurācijas darbos un Rīgas nami kā iznomātāja informēšanu par avārijas situācijām un nepieciešamajiem darbiem.

2016. gadā līgumā pēc LNOB prasībām tika iestrādāti risinājumi ēkas atjaunošanai, paredzot palielināt nomas maksu līdz 0.98 eiro par kvadrātmetru, SIA Rīgas nami apņemoties desmit gadu laikā investēt ēkas atjaunošanā aptuveni 1,7 miljonus eiro, un uzdevumus investīciju ieguldīšanai dod LNOB. Pašlaik arī notiek aktīvs darbs šo investīciju plāna izstrādē, abām pusēm regulāri tiekoties un apspriežot galvenos uzdevumus. Ēkas fasādes renovācija šajās sarunās no LNOB puses līdz šim nav tikusi aktualizēta, uzsvēra Rīgas nami pārstāvis.

Jau vēstīts, ka trešdien Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktors Zigmārs Liepiņš vietnē Facebook.com publicēja attēlus, kur redzami fasādes apdares bojājumi Latvijas Nacionālā operas (LNO) ēkas sienās.

"Nosūtīju fotogrāfijas Kultūras ministrijai (LNOB kapitāldaļu turētājai) t.sk.Dacei Melbārdei (NA) un Rīgas domei (LNO ēkas īpašniecei) t.sk.Nilam Uškovam (Saskaņa) un Andrim Amerikam (Gods Kalpot Rīgai). Līdz šim neviens nav turējis par vajadzīgu pat painteresēties kas? kā? ko darīsim? u.t.t. Klusums!" neapmierinātību ar atbildīgo iestāžu vienaldzību pauda Liepiņš.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas