Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Bitcoin nebija gatavs Latvijai

Lielākā reklāma virtuālajai valūtai Bitcoin Latvijā, visticamāk, bija pērnā gada jūlijā, kad par tās ieviešanu kā vēl vienu maksāšanas līdzekli paziņoja nacionālā lidsabiedrība airBaltic, pirmdien, 11.maijā, vēsta laikraksts Diena.

Citi uzņēmēji sajūsmā plaukstas nesita, jo redzēja, ka nekādus galvu reibinošus ieņēmumus valūta nenodrošinās. Tie, kas ieviesa, vairāk darīja to eksperimentālā formā, lai pavērotu, kā sistēma darbojas. Arī klienti tieši tādu pašu apsvērumu dēļ jauno valūtu tērēja pavisam nelieliem pirkumiem par nenozīmīgām summām.

Bitcoin maksāšanas sistēmas pievilcība no uzņēmējdarbības viedokļa slēpjas tajā, ka to ir ļoti viegli ieviest un uzturēt, par to papildus nav jāmaksā. Tomēr medaļas otra puse pagaidām ir bezjēdzīgums. Cilvēki algu saņem eiro, un kāpēc gan viņiem eiro būtu jāmaina uz Bitcoin, lai nopirktu to pašu, ko var nopirkt arī bez mainīšanas. Dienas aptaujātie Bitcoin ieviesēji gan uzsver - uzņēmumam tā ir laba forma, kā parādīt savu spēju būtu progresīviem, lai klienti redz, ka viņiem piedāvātās iespējas iet līdzi laikam.

Tagad Bitcoin ir pieklusis. Drīz būs pagājis gads, kopš airBaltic to ieviesa, bet darījumu skaits ar Bitcoin ir niecīgs. Dienā airBaltic ir pieejams gandrīz 20 000 sēdvietu, taču kopš pērnā gada vasaras rezervācijas par Bitcoin vēl nav sasniegušas pat tūkstoti. "Arī mūsu izpratnē tas ir ļoti maz," secina kompānijas pārstāvis Jānis Vanags, tomēr norāda, ka airBaltic nenožēlo izvēli to ieviest. "Ja tev ir kaut kāda jauna lieta, uzreiz taču nevar pateikt, vai tā strādās vai ne. Priekšrocība ir tiem, kas to sāk darīt ātrāk. Pērn airBaltic tika atzīsta par vienu no Top 10 inovatīvākajām aviokompānijām pasaulē, un tas ir arī tāpēc, ka mēs nebaidāmies eksperimentēt. Bitcoin ir tikai neliela daļa no visiem jaunumiem, ko kompānija ieviesusi," skaidro Vanags un atgādina, ka vēl nesen bijis daudz aviokompāniju, kas norādījušas, ka ir pilnīgi bezjēdzīgi tirgot internetā biļetes, ka to var darīt tikai zvanu centrā vai tūrisma birojos. Tagad tā ir ikdiena.

Tikko Bitcoin vēsmas ienāca Latvijā, cits pēc cita parādījās brīdinājumi par jaunā maksāšanas veida riskiem. Gan Latvijas Banka, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija aicināja izvairīties no Bitcoin izmantošanas, jo tā neesot "oficiāla valūta, kuru kā likumīgu maksāšanas līdzekli emitē un garantē pēc nominālvērtības valstu centrālās bankas". Patērētāji tika brīdināti, ka Bitcoin īpašniekiem nav garantiju, ka virtuālo naudu varēs apmainīt pret reālu naudu.

Latvijā ir pāris citu uzņēmumu, kas papildus tradicionālajiem atbalsta arī šo maksāšanas veidu. Kafejnīcas Spot Kafe pārstāvis Artjoms Kušiks teic, ka to klientu skaits, kuri maksā ar Bitcoin, palēnām sarūk. Šomēnes ar to nav norēķinājies vēl neviens, aprīlī bijis viens cilvēks. Visaktīvāk virtuālā valūta izmantota pērn vasarā, kad uzņēmums nolēma to ieviest un izsūtīja preses relīzes. "Pēc tam kad uzzinājām, ka airBaltic ievieš, arī mēs to nolēmām izdarīt. Likās, ka ieviešana būs ļoti sarežģīta, ka būs jākārto daudz formalitāšu, bet viss izrādījās ļoti vienkārši," atceras Kušiks un piebilst, ka ar piesauktajiem riskiem uzņēmums nav saskāries. Piegādātājs nodrošina momentānu valūtas konvertāciju uz eiro, tāpēc Bitcoin vērtības svārstībām nav nekādas nozīmes. Īsi pēc ieviešanas bija pat vairākas transakcijas dienā, taču palēnām klientu aktivitāte apsīka. "Latvijā tas vēl nav tik populāri. Cilvēki paeksperimentēja un saprata, kā tas darbojas. Ceru, ka tūrisma sezonā interese atjaunosies," saka Kušiks. Viņš atzīstas, ka pagaidām izredzes gūt lielākus ieņēmumus tikai no tā, ka tiek akceptēts Bitcoin, nav. Cilvēki saņem algu eiro un arī tērē eiro. "Nedomāju, ka tuvākajā nākotnē Bitcoin sasniegs lielu popularitāti. Mēs to ieviesām tikai tāpēc, ka bija ļoti interesanti paskatīties, kā tas strādās. Turklāt atšķirībā no pārējiem maksāšanas veidiem nav nekādu lielo komisiju. Kartes apkalpot sanāk dārgāk nekā Bitcoin," atklāj Spot Kafe pārstāvis.

Vairāk žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Bitcoin nebija gatavs Latvijai lasiet pirmdienas, 11.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas