Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cemex rūpnīcā Brocēnos sadedzinātas pirmās Inčukalna sērskābā gudrona kravas

SIA Cemex rūpnīcā Brocēnos jūnijā sadedzinātas pirmās Inčukalna sērskābā gudrona kravas, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa skaidroja, ka Cemex sadarbībā ar teritorijas sanācijas darbu veicēju, pilnsabiedrību Inčukalns Eko, sagatavota atbilstoša receptūra gudrona pārstrādei kurināmajā. Kurināmo, ko iegūst, neitralizējot sērskābo gudronu, sauc par neitralizēto gudrona augsni.

Lai nodrošinātu turpmāku sagatavotā materiāla atbilstību kvalitātes rādītājiem, Inčukalns Eko sērskābā gudrona Dienvidu dīķa teritorijā ir ierīkojusi laboratoriju sagatavotā gudrona testēšanai un pārbaudei pirms kurināmais tiek izvests ārpus teritorijas.

Kā ziņots, VVD februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību Inčukalns Eko par Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbu uzsākšanu. Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA Geo Consultants.

Pilnsabiedrība dibināta 2016.gadā, un tās dalībnieki ir AS VentEko, SIA Eko Osta, un AS BAO.

Paredzēts, ka līdz 2023.gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums - 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro. No 29,2 miljonu eiro kopsummas pilnsabiedrībai par veiktajiem darbiem paredzēts izmaksāt 26,6 miljonus eiro. Atlikušie 2,6 miljoni eiro izmantoti projekta izstrādei, kā arī daļa no tiem tiks izmantoti pilnsabiedrības darbu uzraudzībai, teritorijas vides monitoringam un citiem darbiem.

Pēc visiem dīķu attīrīšanas darbiem 2021.gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēcāk vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

Jau vēstīts, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju Skonto būve, tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Pagājušā gada 13.martā VVD aicināja pilnsabiedrību Inčukalns Eko un AS A.C.B. sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam.

 

Top komentāri

Māris
M
TrollisJT - zināšanas un izpratne ir apbrīnojami dīvainas. Cemex degšanas rezultātā iegūto siltumu izmanto cementa ražošanai. Cemex neražo elektrību un nesaņem OIK maksājumus. Tieši otrādi - par to, ka Cemex ražošanā izmanto arī iepirktu elektrību, uzņēmums vēl nomaksā OIK citiem.
TrollisJT
T
Ja bīstamus atkritumus var sadedzināt cementa rūpnīcā, tas nozīmē, ka tos var sadedzināt arī speciāli iekārtotā termo - elektro stacijā. Un bez kāda OIK.
Jolanta
J
Nu ja piemaksāt 10 miljonus iepriekšējiem darba veicējiem VVD priekšniecei bija neizdevīgi, labāk iztērēt turpat 30 miljonus un dabūt otkatus. Šitā slota no ķīmijas un vispār vides zinātnes ir tālu. Bet Gerhardam gana laba, viegli manipulējama, jo pati sodīta par finanšu krāpšanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas