Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

de facto: Rigvir zāles nav izturējušas pirmo pārbaudes posmu

Veselības inspekcija (VI) un Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pērn rudenī nolēma pārbaudīt pretvēža preparātu Rigvir. Rezultāti par vienu no zāļu sērijām izrādījušies graujoši, ziņo LTV raidījums de facto. ZVA Rigvir šķidruma paraugu nosūtīja uz neatkarīgu laboratoriju Lielbritānijā. Tās atbilde - Rigvir vīruss, kam būtu jācīnās ar vēža šūnām, šķidrumā ir daudz mazākā apjomā nekā apsolījis ražotājs.

"Salīdzinājumam, jūs pērkat citronu sulu, bet jums pārdod ūdeni ar citrona grašu," tā ZVA zāļu ekspertīzes laboratorijas vadītāja vietnieks Guntars Kaspars aprakstīja situāciju de facto žurnālistiem.

Rigvir partiju, no kuras paņēma paraugu testēšanai, izņēma no apgrozījuma. Taču ZVA skaidro, ka pašu pārbaudi Rigvir pārstāvji apšaubījuši.

Lai pārliecinātos, ka negatīvais rezultāts nebija nejaušs, ZVA nosūtīja uz britu laboratoriju paraugus vēl no trīs dažādām Rigvir partijām.

"Ir komersanti, ka uzreiz piekrīt un meklē cēloni, kāpēc tā ir bijis, ir komersanti, kas apstrīd, tad mēs atkal ņemam papildu sērijas," paskaidroja Kaspars.

LTV ziņo, ka atbilde par papildu paraugu testiem būs zināma marta beigās. de facto noskaidroja – ja visiem trīs paraugiem rezultāti būs tikpat slikti kā pirmajā posmā, medikamentam draud aizliegums tos pārdod Latvijā un izslēgšana no kompensējamo medikamentu saraksta.

Šonedēļ Rigvir ražotājs SIA Latima paziņoja par lēmumu apturēt zāļu izplatīšanu Latvijā. Rigvir grupas uzņēmumu izpilddirektore Kristīne Jučkoviča intervijā LTV situāciju komentēja šādi: "Nav jāuztraucas par sabiedrības veselību arī tad, ja tur ir konstatēts tas, kar tur ir vai nav iespējams konstatēts. Marta beigās kopā ar ZVA izrisināsim šo jautājumu."

LTV atgādina, ka pirms diviem gadiem ārstu profesionālās ārstu organizācijas, tostarp Latvijas onkologu asociācija, lūdza izņemt preparātu no kompensējamo zāļu saraksta un anulēt to reģistrāciju valsts zāļu reģistrā. Pamatojums - pētījumi un publikācijas par Rigvir efektivitāti ir nekvalitatīvas. Piemēram, vienā no pētījumiem salīdzināta ārstēšana divām pacientu grupām: vieniem deva Rigvir, bet citiem - nē. Taču Rigvir grupā pacienti lietojuši arī ķīmijterapiju – tātad, nevar pateikt, kas tieši nodrošināja rezultātu. Toreiz zāļu ražotājs de facto žurnālistiem skaidroja, ka medikamenta kvalitāti apliecinot atsevišķie pacientu stāsti.

Raidījums atklāj arī to, ka iepriekš apšaubīta arī preparāta aktīvā komponente – vīruss, kam jāiznīcina vēža šūnas. To savulaik atklāja Latvijas zinātniece Aina Muceniece. Kad pirms 10 gadiem Rigvir atjaunoja reģistrāciju, pieaicināja neatkarīgu ekspertu Viesturu Baumani. Viņš secināja – nav zināms, vai vīruss, kas ir Rigvir sastāvā, ir tas pats, ko atklāja Muceniece. Šo informāciju Kristīne Jučkoviča raidījumam pēc būtības nekomentēja.

Top komentāri

Mums
M
viens cilveks lika lielas ceribas uz shiim zaleem. Maksaja lielu tam laikm naudu, bet diemzel nepalidzeja. Vina nomira. Vai cienijama zinatniece nebija atstajusi nekadus pierakstus par savu izgudrojumu, ka nevar pateikt vai tas ir taas pats viruss. U kursh bija tas, kas to virusu izdomaja atshkaidit? Un kapec valsts pirms vispar saka mest lauka naudu, nopietni nepaarbaudija?
Kika
K
Mums petijumus nevajag, pietiek, ka redzu pacientus nakam pretī- stulbăka atbilde nav iespējama. Jau sen bija zinams, ka RIGVIR ir şarlatăni un krăpj cilvēkus.
Ansis
A
Vispār jau sodus būtu jādod arī TV darbiniekiem par ilgus gadus nepārbaudītu faktu izplatīšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas