Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

de facto: Latvijā jau ieviesti 80% no Stambulas konvencijas normām

Jau kopš 2011. gada, kad Eiropas Padome apstiprināja Stambulas konvenciju, tā kalpojusi kā ceļa karte un 80% no ieteikumiem jau tagad ir iekļauti Latvijas likumos, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Labklājības ministrijā atklāj, ka, ievērojot konvencijas normas, Latvijas likumos izdarīts daudz izmaiņu. Piemēram, iespēja izlikt potenciālo varmāku no paša dzīvokļa, lai pasargātu tuviniekus. “Pirms konvencijas gan Latvijā, gan citur mēs reaģējām tikai tad, kad iestājās sekas (“nāciet, kad jūs nogalinās”). Tagad pieeja ir kardināli mainījusies. Mēs reaģējam pirms kaut kas noticis un darām visu, lai cietušo pasargātu no atkārtotas vardarbības,” tā Latvijas Televīzijai skaidro ministrijas eksperte Viktorija Boļšakova.

Tāpat, ieviesta valsts apmaksāta rehabilitācija pilngadīgiem ģimenes vardarbības upuriem, apmācības policistiem par vardarbību ģimenē, kriminalizēta izsekošana vai draudi, ieviests psiholoģiskās vardarbības termins, mainīta arī izvarošanas definīcija.

Konvencijā pieminētas, bet Latvijā vēl neieviestas prasības ir, piemēram, krīzes telefons, kas strādā visu diennakti, iespēja tikt pie tiesu medicīnas eksperta, tiklīdz kāds paziņo par izvarošanu (nevis pēc vairākām dienām), jāievieš regulāras informēšanas kampaņas. To visu sagaida līdz ar konvencijas ratificēšanu.

Jau vairākus gadus pret konvencijas parakstīšanu visstingrāk iestājas Nacionālā apvienība un tās vadītā Tieslietu ministrija. “de facto” noskaidroja, ka vairākas bažas, ko sakarā ar konvenciju izsaka Tieslietu ministrija, balstītas uz nepareiziem pieņēmumiem.

Piemēram, ministrijas bažas izraisa konvencijas uzraugošās komitejas kritika pret tām valstīm, kas konvenciju jau ratificējušās. “Latvijas veselības aizsardzības sistēma jebkādas darbības, kas ir vērstas uz vēl nedzimušā bērna atbalstu tiks interpretētas kā vardarbība pret sievieti”, saka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA). de facto izpētīja gan pašu konvenciju, gan tās uzraugošās komitejas ziņojumus par citām valstīm. Nedzimušie bērni tur tiešām pieminēti. Taču par vardarbību pret sievieti ir dēvēta nevis to aizsardzība, bet gan piespiedu aborts.

Tieslietu ministrijas pārstāvji vēl norāda – konvencijas rezultātā Latvijai varētu likt palielināt dzimumu skaitu. “Bija Vācijas konstitucionālās tiesas spriedums. Tika uzdots uzdevums ieviest iespējas bērnam norādīt ne tikai, ka dzimis zēns vai meitene, bet kaut kāds nenosakāms vidējais dzimums, ja. konstitucionālās tiesas spriedums bija tiešā veidā saistītas ar Stambulas konvenciju un rekomendācijām attiecībā uz uz izmaiņām valsts likumdošanā”, saka TM parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA).

Vācijas tiesa tiešām pieņēma lēmumu par trešā dzimuma iespējamību, taču tam nebija nekāda sakara ar Stambulas konvenciju, tā tiesas lēmumā pat nav pieminēta ne reizi – to Latvijas Televīzijai apstiprināja Vācijas konstitucionālās tiesās pārstāvis.

Top komentāri

demokrātija vai konvencija
d
Demokrātiskā valstī tā ir tauta, kas lemj savus likumus(referendumā vai ar parlamenta starpniecību). Tauta var izlemt vienu, tad paskatīties kā tas darbojas un pastiprināt veiksmīgu risinājumu vai arī atcelt neveiksmīgu risinājumu. Tauta lemj atbilstoši savām vajadzībām. Konvencijas gadījumā tiesības izlemt tautai tiek atņemtas un aizstātas ar konvencijas uzraugu varu.
Logičeskijs
L
Kad Latvijā noteikts procents ministru un ierēdņu amatu tiks rezervēti sociālā dzimuma (dzimtes) pārstāvjiem, varēs lepoties ar 81% no Stambulas konvencijas normu izpildi.
Līdzjūtība
L
Netiešā veidā Stambulas konvencija atzīst, ka vīrieši un sievietes nav vienlīdzīgi, jo tiešām - katram dzimumam ir savi uzdevumi, savas funkcijas. Piemēram, sievietes ķermenis radīts tā, lai varētu iznēsāt bērnu, tādējādi nodrošinot dzimtes turpināšanos. Vīrieša domāšana ir konstruktīvāka, mazāk emocionāla, jo viņam jāaizsargā sava cilts, jānodrošina mājoklis un iztika. Stambulas konvencija šos dabiskos likumus nosauc par "tradicionālām dzimumu lomām", kuras var izraisīt vardarbību? Nu jā, ja kāds nevēlas vai nespēj gādāt par savu ģimeni, tad meklē tam attaisnojumu... Runa jau nav par cilvēkiem ar dažādām diagnozēm, bet gan par tiem, kuri "jūtas citādāki" bez nopietna medicīniski apstiprināta iemesla, ietērpjas pretējā dzimuma drēbēs utt. Protams, līdzjūtība arī tiem, bet to nedrīkst pasludināt par NORMU, jo tāds dzīvesveids ved tautu uz iznīcību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas