Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzīvnieku brīvība publicē ūdeļu audzētavā slepeni uzņemtu video; PVD veiks atkārtotu pārbaudi

Biedrība Dzīvnieku brīvība tīmeklī publicējusi video, kuru slepeni ūdeļu audzētavā Grobiņa šajā vasarā uzņēmusi kāda no biedrības aktīvistēm, kas uz laiku tur strādāja. Ar video publicēšanu biedrība vēlas vērsties pie Latvijas sabiedrības un parakstīt petīciju iesniegšanai Saeimā ar mērķi panākt kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, portālu Diena.lv informēja Dzīvnieku brīvības pārstāvji.

Video publicēts svētdien, un pirmdienas pēcpusdienā biedrība informēja, ka tai izdevies savākt jau 5000 parakstu.

Aktīvistes uzņemtajā video dokumentēta zvēraudzētavas ikdiena – kanibālisms un stereotipiska dzīvnieku uzvedība šauros režģu būros, kā arī mazuļu masveida bojāeja, saindējoties ar sapuvušu barību. 

 

Petīcijas parakstītāji aicina Saeimu pieņemt aizliegumu Latvijā audzēt un nogalināt dzīvniekus viņu kažokādu iegūšanai, nosakot pārejas periodu fermu īpašnieku ieguldījumu kompensēšanai. Petīcijas tekstā norādīts: "21. gadsimtā vairs nav vajadzības mocīt un nogalināt dzīvniekus, lai ražotu dekoratīvus apģērba elementus. Sabiedrība sagaida no saviem līderiem lēmumus, kas veidos labāku nākotni visneaizsargātākajiem starp mums – dzīvniekiem."

Petīcijā tiek skaidrotas problēmas rūpnieciskajā kažokzvēru audzēšanā. Norādīts, ka šajās fermās principā nav iespējams nodrošināt dzīvnieku labturību. Petīcijā arī minēts, ka daudzās citās Eiropas valstīs (Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Horvātijā un Slovēnijā) šī prakse jau ir aizliegta.

Pēc video nākšanas klajā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) paziņojis, ka šomēnes plāno veikt atkārtotu pārbaudi AS Grobiņa kažokzvēru novietnē Vērgales pagastā ar mērķi pārbaudīt, vai uzņēmums ir novērsis ar dzīvnieku blīvumu sprostos saistītos pārkāpumus, ko PVD konstatēja iepriekšējā pārbaudē, aģentūrai LETA teica PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe.

Viņa pastāstīja, ka 22. augustā PVD veica pārbaudi Grobiņas kažokzvēru novietnē Vērgales zvērsaimniecība. Līdz šai pārbaudei PVD nebija saņēmis sūdzību vai informāciju no Dzīvnieku brīvības par iespējamiem labturības prasību pārkāpumiem šajā fermā, lai gan video, spriežot pēc tā noskatīšanās, tika uzņemts jūnija beigās. Dzīvnieku brīvības filmēto videomateriālu PVD ekspertiem pirmo reizi parādīja TV3 raidījums Nekā personīga 4. septembrī. Līdz ar to pārbaudē - 22. augustā - šī informācija PVD nebija zināma.

"Tas nav pirmais gadījums, kad dzīvnieku tiesību aizstāvji, fiksējot iespējamus pārkāpumus dzīvnieku turēšanas vietās, nevis uzreiz par to informē kontrolējošo iestādi, kas var nekavējoties veikt pārbaudi un konstatēt pārkāpumus, bet gan nosūta to medijiem," norādīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja.

Viņa pastāstīja, ka PVD 22. augustā veiktajā pārbaudē dienesta inspektori konstatēja, ka salīdzinoši nelielā novietnes daļā sprostos ir pārsniegts dzīvnieku blīvums. Atsevišķās vietās fiksēti netīri būri, kuros mītošie dzīvnieki uzvedušies sugai neraksturīgi, vietām bija bojātas ūdens dzirdnes. Tāpat PVD inspektori konstatēja savainotus dzīvniekus, kuru bija aptuveni 0,5% no novietnē mītošajiem 130 000 dzīvniekiem. Dienests atrada arī dažus beigtus dzīvniekus.

Irbe arī pastāstīja, lai gan savainotajiem dzīvniekiem bija nodrošināta veterinārā aprūpe, tomēr PVD dažus smagāk savainotos dzīvniekus ieteica eitanizēt. Tikmēr Grobiņa pārstāvji apņēmās konstatēto novērst.

Irbe pieļāva, ka Dzīvnieku brīvības video tapšanas laikā pārkāpumi attiecībā uz dzīvnieku blīvumu sprostos un savainoto dzīvnieku aprūpi Grobiņa kažokzvēru novietnē Vērgales pagastā ir bijuši nopietnāki, nekā tas konstatēts PVD veiktajā pārbaudē augustā, taču PVD to nevarēja konstatēt, jo Dzīvnieku brīvība par video konstatētajiem pārkāpumiem savlaicīgi neziņoja.

"Dienests, kura uzraudzībā ir ap 35 000 dažādu sugu dzīvnieku novietņu, papildus plānveida pārbaudēm, veic arī ārpuskārtas pārbaudes, reaģējot ne tikai uz dzīvnieku tiesību aizstāvju, bet arī citu iedzīvotāju sūdzībām. Turklāt, ja sūdzības saturs ir tik nopietns kā redzams Dzīvnieku brīvības video, tad pārbaude tiek veikta nekavējoties." 

"Arī šajā gadījumā tas tā būtu noticis, ja kāds no aktīvistiem būtu ziņojis dienestam," uzsvēra Irbe.

Viņa pastāstīja, ka 22. augustā veiktajā pārbaudē PVD uzņēmumam līdz 31. augustam uzdeva novērst neatbilstības, kas saistītas ar dzīvnieku blīvumu sprostos. Septembrī dienests veiks atkārtotu pārbaudi, lai pārliecinātos vai tas ir novērsts. Ja PVD 22. augusta pārbaudē konstatētās neatbilstības Grobiņa noteiktajā termiņā nebūs novērsusi, uzņēmumam par pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem tiks piemērots administratīvais sods.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka PVD uzņēmumu pie atbildības var saukt tikai par pārkāpumiem, ko konstatē dienesta inspektori konkrētā pārbaudē nevis par notikumiem, kurus novietnes darbinieks, dzīvnieku tiesību aizstāvis vai kāda cita persona pirms diviem mēnešiem ir uzfilmējusi video.

Tikmēr par konstatētajiem kažokzvēru labturības pārkāpumiem otrajā AS Grobiņa novietnē, kas atrodas Grobiņas pagastā, jau ir uzsākta administratīvā lietvedība, atzīmēja Irbe.

Top komentāri

Tas ir vājprāts
T
Kāpēc šīs "dzīvnieku aizstāve" vēl nav aiz restēm?!? Viņas tiešie darba pienākumi bija rūpēties par dzīvnieciņiem, bet viņa trīs nedēļas filmēt sev vajadzīgo sensāciju. Lai tapu šis materiāls trīs nedēļas tīšu prāt spīdzināt dzīvniekus.
Interesanti
I
kad tiks izpētīts kas finansē šo un tamlīdzīgas "biedrības" un kāpēc dažādām NVO tiek piešķirts nodokļu maksātāju līdzfinansējums? Lai visi šie mozaīkas ādās ietērptie dīvaiņi finansē savas slimīgās iedomas un hobijus no SAVAS kabatas, tad arī paskatīsimies cik daudz šādu noviržnieku tajos pulciņos paliks...
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Domāju ka ir vajadzīgs šādai zvēradzētavai kātīgs direktors -vīrietis ! Kur ir sieviete tur ir tūlīt intrigu jūra,diemžēl !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas