Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gazprom izsolē piedāvās iegādāties Conexus akcijas

Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns Gazprom šogad 30.decembrī rīkos tam piederošo 34,09911% Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akciju izsoli.

Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis būs viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Pieteikumi izsolei tiek pieņemti līdz 26.decembrim, bet izsole notiks 30.decembrī Gazprombank elektroniskajā tirdzniecības platformā, teikts Gazprom paziņojumā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi Conexus ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Šogad sertificēšanā Conexus no jauna izvirzītais nosacījums ir nodrošināt, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas Gazprom un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otra nosacījuma, kas tika uzdots pērnā gada sertificēšanas lēmumā, izpildei noteiktais termiņš joprojām ir spēkā, proti, viena šī nosacījuma daļa paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra Gazprom nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt Conexus, un komersantam pilnībā jāatbilst Enerģētikas likumā noteiktajām vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarības prasībām.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Conexus jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada Marguerite Gas I S.a.r.l. un AS Latvijas gāze akcionāra Marguerite Gas II S.a.r.l. vienlaicīga dalība gan Conexus, gan Latvijas gāzē.

Conexus dibināta 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no Latvijas gāzes nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus. Conexus ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

Conexus ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir Augstsprieguma tīkls (34,36%), kamēr Gazprom pieder 34,1%, bet Marguerite Gas - 29,06% akciju.

 

Top komentāri

Tenis
T
Latvijas valsts strategiskais Incukalna gazes labasanas objektam ir 100% jabut Latvijas valsts ipasuma tiesi tapat ka Latvijas valsts referenduma Latvijas pilsoni nobalsoja, ka LATVENERGO ir 100% Latvjas valsts ipasums, lai gan kangars, nodevigais judas izdzimtenis Andris Piebalgs, esot EK ka tuksais tuplis, visadi meginaja no Latvijas tautas/ valsts nozagt un sadalit Latvenergo. Ir javeic pamatiga izpete un izmeklesana, kurs/ kuri ir lemusi un piedalijusies Incukalna gazes kratuves pardosanu Krievijai un Vacijai un vainigos ari izvietot Incukalna gazes pazemes pagrabos ko vini ir godam pelnijusi. Latvijas valdibai ir jaatgust ar jebkadam metodem visas Incukalna gazes kratuves akcijas 100% un ar likumu janosaka, ka Incukalna gazes kratuve, Latvenergo, juras ostas uz muzu muziem paliek Latvijas valsts ipasuma..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas