Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Homburg Zolitude: Pasludinot ēku Priedaines ielā par graustu, pilsēta faktiski aicinājusi uz tās sakārtošanu

Daudzstāvu dzīvojamo ēku Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, pasludinot par A kategorijas graustu, Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija atbilstoši normatīvajiem aktiem "faktiski piespiedusi _Homburg Zolitude _pabeigt ēku, jo grausti ir jāsakārto", šodien žurnālistiem komentēja ēkas īpašnieku pārstāvji.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) gan norāda, ka šāds situācijas skaidrojums ir absurds, jo jau iepriekš Vidi degradējošu būvju komisijas sēdēs īpašnieki, izvērtējot visus ētiskos un morālos apsvērumus, tikuši aicināti demontēt visu ēkas kompleksu arī neatkarīgi no tehniskajā atzinumā konstatētā.

Tāpat pērn 14.novembra sēdē Vidi degradējošu būvju komisija vienojusies, ka gadījumā, ja ēkas tehniskajā atzinumā tiks norādīts uz defektiem, kas varētu apdraudēt ēkas turpmāko ekspluatāciju, Rīgas domē varēs tikt sagatavots lēmumprojekts par būves piespiedu nojaukšanu.

Līdz ar to Burovs norāda, ka ēkas pasludināšanai par graustu mērķis bijis atkārtots aicinājums īpašniekiem būvi demontēt. Ja 7.augusta sēdē kopīpašnieki paziņos, ka lēmuši būvi atjaunot, lai nodotu ekspluatācijā, pašvaldības pārstāvji lems par turpmāko rīcību. Viens no variantiem ir domes lēmumprojekta par piespiedu nojaukšanu sagatavošana. Tāpat 7.augusta sēdē plānots lemt par paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu būves īpašniekiem. Pašlaik NĪN ir 39 000 eiro gadā, bet paaugstinātā likme būtu ap 79 000 eiro.

Burovs arī norādīja, ka pašlaik objektam Priedaines ielā 20 ir apturēta būvatļauja.

Homburg Zolitude pārstāvji tikmēr norāda, ka uzņēmums esot izpildījis visu, ko pilsētas dome tam uzdevusi attiecībā uz īpašuma konservāciju. Uzņēmuma pārstāvji uzskata, ka izdarījuši visu nepieciešamo, lai nodrošinātu drošu vidi apkārtējai sabiedrībai. Tāpat uzņēmums pasūtījis daudzdzīvokļu ēkas tehnisko ekspertīzi un, pēc amatpersonu pieprasījuma, iesniedzis tās rezultātus pilsētas domei.

Īpašnieki skaidro, ka patlaban norisinās sarunu process ar banku un citām iesaistītajām pusēm, lai varētu izlemt tālāko īpašuma likteni.

Uzņēmums arī vēlas uzsvērt, ka maija sākumā Homburg Zolitude pārstāvjiem bija tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC). Mērs pēc savas iniciatīvas piedāvājis īpašumu apmaiņu, piedāvājot vietā kādu no pašvaldības īpašumiem. Ušakovs teicis, ka pilsētas dome nosūtīs savu piedāvājumu tuvākajās dienās pēc minētās tikšanās, taču tas nav noticis. Tā vietā degradējošu būvju komisija šodien pasludinājusi ēku par graustu, kas esot pretrunā iepriekšējām sarunām, un Homburg Zolitude pašlaik jūtoties kā situācijas ķīlniece un īsti nesaprotot, kā rīkoties.

Homburg Zolitude arī uzsver, ka kopš traģēdijas vienmēr ir paudusi savu morālo atbildību, sniegusi materiālu atbalstu traģēdijas upuriem un izteikusi gatavību atbalstīt memoriāla izveidi traģēdijas upuru piemiņai.

Kā ziņots, Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija šodien lēma ēkai Priedaines ielā 20 piemērot A kategoriju, iekļaujot graustu sarakstā. Savukārt sēdē 7.augustā tiks lemts jautājums par paaugstināta NĪN piemērošanu ēkas īpašniekiem.

Sēdē 7.augustā būves īpašniekiem būs jāziņo par lēmumu saistībā ar ēku.

Ziņots arī, ka Rīgas pašvaldība piedāvājusi zemes maiņas darījumu ēkas īpašniekiem. Iegūstot zemi savā īpašumā, pašvaldība varēs mainīt teritorijas zonējumu uz dabas teritoriju un netraucēti sākt memoriāla traģēdijas upuru piemiņai izveidi.

Traģēdijā cietušo tuvinieki uzstāj, ka traģēdijas vietā ir jānojauc minētā daudzstāvu māja un jāizveido memoriāls upuru piemiņai. Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs iepriekš paudis, ka atstāt daudzstāvu ēku traģēdijas vietā būtu necieņa pret bojāgājušajiem, uzsverot, ka meklēs veidus, kā vienoties ar būves īpašniekiem, ka māja tur nevar palikt. "Memoriāls traģēdijas vietā būs," apgalvoja Ušakovs.

Homburg Zolitude, kas ir Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs, pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam Homburg Eastern Europe Fund B.V., kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu. Uzņēmumam piederēja jumta virsējā daļa Priedaines ielā 20, kā arī pieder pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams.

Tirdzniecības platību īpašniece ir SIA Tineo, kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājai SIA Maxima Latvija.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas