Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Industra Bank plāno pārņemt lielāko daļu PrivatBank aktīvu un pasīvu

"Industra Bank" un "PrivatBank" noslēgušas kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, kas paredz "PritvatBank" klientu apkalpošanas un lielākās daļas aktīvu un pasīvu pāreju "Industra Bank", aģentūrai LETA pavēstīja "Industra Bank" mārketinga un komunikācijas vadītāja Ieva Zauere.

Viņa arī norāda, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) ir iesniegts pieteikums, lai saņemtu atļauju darījuma īstenošanai.

Darījumā "Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" klientu attiecības, tostarp privātpersonu un juridisko personu kontu pārvaldību, kredītu un līzinga portfeļus, noguldījumus, kā arī bankai piederošos vērtspapīrus.

Paredzēts, ka "Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" sadarbību ar apmēram 5900 klientu, no kuriem 400 ir juridiskas personas un 5500 privātpersonas. Darījumā pārnesamo kredītu apmērs veido aptuveni 25 miljonus eiro, savukārt noguldījumu apmērs pārsniedz 50 miljonus eiro.

Pēc bankā minētā, tiklīdz būs saņemta uzraugošās institūcijas atļauja, klienti tiks informēti par pārejas praktisko pusi. Abas bankas izvietos aktuālo informāciju arī savās tīmekļa vietnēs. 

Plānots, ka pāreja tiks īstenota tuvāko mēnešu laikā pēc FKTK atļaujas saņemšanas.

Visi noslēgtie līgumi, kas tiks pārcelti uz "Industra Bank", tostarp noguldījumu līgumi un kredītlīgumi līdz to termiņu beigām paliks spēkā atbilstoši to pašreizējiem noteikumiem. 

"Industra Bank" valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis norāda, ka banka mērķtiecīgi palielina darbības mērogu. "Mūsu izaugsmes mērķi paredz gan organisku esošā biznesa attīstību, gan tirgus daļas palielināšanu ar citu banku aktīvu iegādi," viņš min.

Kakānis atzīmē, ka bankas galvenais uzdevums tuvākajiem mēnešiem būs "PrivatBank" darbības integrācija "Industra Bank" un "PrivatBank" klientu uzrunāšana. "Šobrīd klientiem nekas nav jādara," viņš piebilst.

Savukārt "PrivatBank" valdes locekle Una Jansone norāda, ka pārņēmējbankas izvēle ir bijis stratēģisks process, kurā "PrivatBank" padome un valde ir rūpīgi izvērtējusi iespējamos kandidātus, pievēršot pastiprinātu uzmanību kandidātu biznesa modelim, klientu apkalpošanas standartiem un kultūrai.

"Vērtējot iespējamos partnerus pēc dažādiem kritērijiem, "Industra Bank" tika atzīta par uzticamāko, ilgtspējīgāko partneri, kas mūsu klientiem nodrošinās pakalpojuma nepārtrauktību," pauž Jansone.

FKTK aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir saņemts attiecīgais "Industra Bank" iesniegums un dokumenti.

"FKTK izvērtēs iesniegtos dokumentus un viena mēneša laikā no brīža, kad saņemta visa nepieciešamā informācija, pieņems lēmumu, par to informējot arī plašāku sabiedrību," pauda komisijā.

Jau ziņots, ka "PrivatBank" pagājušajā gadā strādāja ar zaudējumiem 5,933 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes mazāk nekā 2020.gadā. Savukārt bankas aktīvi 2021.gada 31.decembrī bija 102,945 miljonu eiro apmērā, kas ir par 24,3% jeb 33,013 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" ir viena no mazākajām bankām Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank" (46,54%), kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

Bankas 2021.gada pārskatā, par kuru auditorkompānija "Grant Thornton" atteicās sniegt atzinumu, bija teikts, ka stratēģiskais investors pagājušā gada septembrī iegādājies 52,59% "PrivatBank" akciju, taču darījuma īstenošanai nepieciešams Eiropas Centrālās bankas (ECB) akcepts. Vēlāk gan banka informēja, ka "PrivatBank" izziņotais stratēģiskais investors nav ieguvis nepieciešamās atļaujas būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā.

Tāpat ziņots, ka FKTK 2021.gada martā ierosināja administratīvo lietu pret "PrivatBank" par termiņu neievērošanu attiecībā uz nepieciešamo rīcību, lai nodrošinātu bankas pelnītspēju un ilgtspēju. "2021.gada martā FKTK ierosināja administratīvo lietu pret banku par noteikto termiņu neievērošanu attiecībā uz nepieciešamo rīcību, lai nodrošinātu bankas pelnītspēju un ilgtspēju. Bankas akcionāri un valde aktīvi strādā pie šī jautājuma sakārtošanas, lai izvairītos no iespējamām sankcijām nākotnē," sacīts 2020.gada un arī 2021.gada pārskatā.

Savukārt "Industra Bank" pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 1,65 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2020.gadā. 2021.gada beigās "Industra Bank" aktīvi bija 172,271 miljona eiro apmērā, kas ir par 17,2% jeb 25,252 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada beigās.

Banka izveidota 1994.gadā, un sākotnēji tās nosaukums bija "Multibanka". Vēlāk tā mainīja nosaukumu uz "SMP Bank", tad pārtapa par "Meridian Trade Bank", bet 2020.gada janvāra otrajā pusē banka mainīja nosaukumu uz "Industra Bank".

Bankas lielākais akcionārs ar 42,23% akciju patlaban ir SIA "J.A.Investment Holdings", kas pieder Jurijam Adamovičam, kas plašāk pazīstams kā putnkopības uzņēmumu "Alūksnes putnu ferma", "Preiļu putni" un citu kompāniju īpašnieks. Savukārt 25% bankas akciju iegādājies SIA "HPI 2", kuras īpašnieki pastarpināti ir Ralfs un Andis Kļaviņi. Ralfs Kļaviņam pastarpināti pieder arī SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala", SIA "Mūkusalas māja" un SIA "Dienas grāmata".

Ziņa papildināta

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas