Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvenergo turpinās vadīt Žīgurs

AS Latvenergo padome lēmusi pagarināt darba attiecības ar energokompānijas vadītāju Āri Žīguru un līdzšinējiem valdes locekļiem, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

No šā gada 16.novembra jaunu termiņu Latvenergo valdes priekšsēdētāja amatā sāks Žīgurs un līdzšinējie kompānijas valdes locekļi Guntars Baļčūns un Uldis Bariss. Savukārt pilnvaras līdz 2023.gada 24.septembrim turpinās valdes loceklim Kasparam Cikmačam.

Latvenergo padomes priekšsēdētājs Edmunds Valantis norādīja, ka aktuālās starptautiskās ekonomiskās situācijas apstākļos ir ļoti svarīgi savlaicīgi nodrošināt Latvenergo koncerna līdzsvarotu attīstību pieredzējušu profesionāļu vadībā.

"Korporatīvās pārvaldības labā prakse augsta līmeņa vadītāju atlasē ir pieņemt lēmumu par līguma turpināšanu ar esošo vadību vai uzsākt jaunu atlases procedūru vismaz pusgadu līdz termiņa beigām, lai, esošo pilnvarnieku līgumiem beidzoties, notiktu bezpārtraukumu pienākumu pāreja. Tādēļ mūsu lēmums ļaus akcionāram, uzņēmuma padomei un valdei savlaicīgi un izsvērti vienoties par nākamajā periodā sasniedzamajiem mērķiem un to realizācijas stratēģiju," skaidroja energokompānijas padomes vadītājs. Viņš uzskata, ka šis ir pareizs solis, jo arī bankas, investori un sadarbības partneri atzinīgi vērtē uzņēmuma vadības pieredzi un reputāciju, profesionalitāti, stratēģisku lēmumu pieņemšanas praksi, risku vadību, caurskatāmību un sniegtās informācijas kvalitāti.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) atzina, ka EM kā Latvenergo akcionārs atzinīgi novērtē energokompānijas darbību, jo enerģētikas nozare attīstās un uzlabo pakalpojuma kvalitāti gan biznesa klientiem, gan mājsaimniecībām, vienlaicīgi nodrošinot būtiskus dividenžu maksājumus valsts budžetā.

"Reģiona energoapgādes stratēģisks redzējums šobrīd padarījis Latvenergo par uzņēmumu, kas ekspluatē viskonkurētspējīgāko ģenerējošo iekārtu sastāvu Baltijas tirgū. Latvenergo Baltijas un Ziemeļvalstu tirgum piegādā enerģiju, kas ražota ar zemu kaitīgo izmešu apjomu kombinācijā ar atjaunojamo resursu izmantošanu hidroģenerācijā. Tas iespējams, jo savlaicīgi veiktas ilgtspējīgas investīcijas labi sabalansētā bāzes jaudu un dabas resursus izmantojošu ģenerācijas avotu apvienojumā," pauda ministrs.

EM norādīja, ka koncerna darbība stratēģisko mērķu realizācijā norit sekmīgi, jo Latvenergo pilnvērtīgi izmantojis Latvijas un Baltijas tirgus liberalizācijas posmus - 2007.gadā atvērtais elektroenerģijas tirgus biznesa klientiem, 2012.gadā izvērstā darbība Baltijā ar mazumtirdzniecības zīmolu Elektrum un mājsaimniecību tirgus liberalizācija Latvijā 2015.gadā sniegusi iespēju uzņēmumam kļūt par vienu no reģiona vadošajiem komersantiem visos industrijas segmentos. 2019.gadā ārpus Latvijas pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 2,3 teravatstundas (TWh) un veido aptuveni trešdaļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoma.

EM vērtējumā, sekmīgi norit arī Latvenergo koncerna investīciju programma, kuras būtiskākie investīciju projekti ir Daugavas hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcijas programma, kas paredz pakāpenisku visu hidroagregātu atjaunošanu; sadales tīklu investīciju programma, lai uzlabotu tīkla pakalpojuma kvalitātes rādītājus, tehniskos rādītājus un palielinātu AS Sadales tīkls efektivitāti; veiktas investīcijas un nodrošināts finansējums vērienīgu pārvades tīkla attīstības projektu realizācijā.

"Latvenergo koncerns kopš 2017.gada īsteno pēdējā desmitgadē lielāko un ambiciozāko efektivitātes paaugstināšanas programmu, kuras ietvaros tiek centralizēti un digitalizēti darba procesi un reorganizēta uzņēmuma struktūra. Efektivitātes paaugstināšanas ietvaros gūtais izmaksu samazinājums ļāvis no 2020.gada samazināt sadales pakalpojuma tarifus vidēji par 5,5%," informēja ministrijā.

Tāpat Latvenergo koncerns sistemātiski paplašina darbību jaunos biznesa segmentos -2019.gada sākumā koncerns uzsāka darbību dabasgāzes tirgū Latvijas mājsaimniecībām. Baltijas valstīs noslēgti vairāk nekā 300 līgumi par saules paneļu pārdošanu un uzstādīšanu, ar būtisku pieaugumu Lietuvas tirgū; uzsākta darbība elektromobilitātes jomā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Žīgurs Latvenergo valdes priekšsēdētāja amatu ieņem kopš 2010.gada.

Latvenergo koncerna apgrozījums pērn bija 841,6 miljoni eiro, kas ir par 0,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 24,2%, sasniedzot 94,4 miljonus eiro.

Latvenergo nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. Latvenergo obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas