Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas gāzes meitasuzņēmumam Gaso izsniegta licence dabasgāzes sadalei

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome AS Latvijas gāze meitasuzņēmumam AS Gaso izsniegusi licenci dabasgāzes sadalei, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Licence komersantam izsniegta uz 20 gadiem - no 2017.gada 7.decembra līdz 2037.gada 6.decembrim.

SPRK padomes lēmums nozīmē, ka sadales pakalpojumus, kurus līdz šim sniedza Latvijas gāze, turpmāk Latvijā nodrošinās Gaso.

Līdz ar šīm izmaiņām Latvijas gāze zaudējusi nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statusu, teikts Latvijas gāzes paziņojumā biržai Nasdaq Riga. Turpmāk Gaso akcionāriem, akciju pircējiem un netiešas līdzdalības ieguvējiem būs jāsaņem Ministru kabineta atļauja līdzdalības iegūšanai, ja tā sasniegs 10%, vai patiesā labuma guvēja nomaiņai, ja līdzdalība sasniedz 25%.

Lai nodrošinātu dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā, atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajām prasībām, Latvijas gāze tika reorganizēta sadalīšanas ceļā, nododot daļu mantas iegūstošajai kompānijai.

Lai nodrošinātu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma sniegšanas nepārtrauktību, Gaso bija jābūt iespējai vienlaikus ar minēto aktīvu pārņemšanu no Latvijas gāzes sākt dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma sniegšanu. SPRK secināja, ka Gaso rīcībā ir visi aktīvi, lai nodrošinātu sadales pakalpojumu sniegšanu.

Vienlaikus SPRK noteikusi, ka no 2017.gada 7.decembra Gaso piemēros SPRK apstiprinātos dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, ievērojot SPRK lēmumu, kas nosaka, ka dabasgāzes sadales pakalpojumu gala tarifi ir jāpārrēķina no normālkubikmetriem uz enerģijas vienībām, līdz dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifu apstiprināšanai Gaso.

Jau vēstīts, ka Gaso darbu sāka 1.decembrī. Par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju iecelta bijusī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Gaso valdē iecelts arī Antons Bubenovs, Joahims Hokerts, Baiba Bebre un Aleksandrs Koposovs.

Gaso pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, kuru veido 39,9 miljoni akciju viena eiro nominālvērtībā.

Tāpat ziņots, ka Latvijas gāzes akcionāri ārkārtas sapulcē augusta vidū atbalstīja uzņēmuma reorganizāciju, nodalot sadales sistēmas operatoru un izveidojot Gaso.

Atbilstoši Eiropas Savienības un Enerģētikas likuma prasībām Latvijas gāzei līdz 2018. gada 1.janvārim bija jānodala dabasgāzes tirdzniecība un sadale. Atšķirībā no pārvades un uzglabāšanas nodalīšanas, kas tika veikta 2016.gadā, izveidojot AS Conexus Baltic Grid, uz sadales un tirdzniecības nodalīšanu neatteicas prasība par īpašnieku maiņu. Līdz ar to nodalāmā sabiedrība var būt meitasuzņēmums.

pievienota 4.rindkopa 

Top komentāri

Kuilītis
K
Vai vēl viens Savicka virskantoris?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas