Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latvijas Valsts meži Āfrikas cūku mēra apkarošanai ziedos vienu miljonu eiro

A/s Latvijas Valsts meži ziedos vienu miljonu eiro, kas tiks izlietoti cīņai pret Āfrikas cūku mēri, teikts otrdien valdībā uzklausītajā Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvajā ziņojumā. 

Iecerēts, ka finansējuma izlietojumu varētu administrēt Lauku atbalsta dienests.

Miljona eiro lielais ziedojums varētu tikt izlietots arī, lai maksātu medniekiem par meža cūku populācijas samazināšanu. Tiem medniekiem, kuri būs pārsnieguši 70% no Valsts meža dienesta noteiktā pieļaujamā nomedīšanas limita, par katru nākamo nomedīto dzīvnieku varētu maksāt 35 eiro.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) valdības sēdē brīdināja, ka Āfrikas cūku mēra apkarošana ir vairāku gadu jautājums. "Tas ir daudzgadu plāns, nauda plānota ilgākam laikam." Ministram viesojoties Krievijā, kura cīnās ar Āfrikas cūku mēri, teikts, ka Latvijai ar šo slimību ir jārēķinās un tās nokļūšana līdz mūsu valstij ir tikai laika jautājums. Turklāt otrdien saņemta informācija, ka Āfrikas cūku mēris konstatēts Polijā.

Otrdien valdībā uzklausītajā informatīvajā ziņojumā norādīts, ka meža cūku populācijas samazināšanai Latvijā tiks veikti vēl visdažādākie pasākumi. Tostarp meža cūku medībām tiks nodrošināts dzinējmedību termiņa pagarinājums līdz 2014.gada 15.martam un būs pieejamas papildu medību atļaujas. Tāpat mednieki tiks informēti un izglītoti par meža cūku populācijas apsaimniekošanu Āfrikas cūku mēra draudu gadījumā ar filmām, bukletiem, publikācijām plašsaziņas līdzekļos un informatīvām kampaņām. Iecerēts arī palielināt aktīvo mednieku skaitu, iesaistot Latvijas bruņotos spēkus, proti, uz pasākumu īstenošanas laiku karavīri ar madnieka apliecībām tiks atbrīvoti no dienesta un norīkoti attiecīgā komandējumā.

Lai samazinātu Āfrikas cūku mēra draudus, nepieciešamais meža cūku populācijas optimālais blīvums Latvijā ir ne vairāk kā 10 meža cūkas uz 1000 hektāriem medību platības. Latvijā 2013./2014. medību sezonas sākumā meža cūku populācijas lielums tika novērtēts 74 tūkstoši īpatņu apjomā. Aptuveni 10% meža cūku populācijas apdzīvo teritorijas, kurās aizliegts medīt, tāpēc noteiktais pieļaujamais nomedīšanas apjoms - 66 tūkstoši - ir 90% no kopējā meža cūku skaita. Tas izskaidrojams ar populācijas produktivitāti, jo pieļaujamo vai iespējamo nomedīšanas apjomu nosaka ne tikai īpatņu skaits attiecīgajā brīdī, bet arī dzimstība un mirstība populācijā, un tas ir nepārtraukts process medību sezonas gaitā.

Par nepieciešamību mazināt meža cūku skaitu valdība sprieda jau februāra sākumā, lemjot par finansējuma piešķiršanu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem. Zemkopības ministrs Dūklavs jau tolaik rosināja medniekiem maksāt par nomedītajām mežacūkām, taču premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsvēra, ka šim mērķim naudu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nepiešķirs un finanses jāmaklē pašas Zemkopības ministrijas budžetā. Valdība tolaik Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanai piešķīra vairāk nekā 1,35 miljonus eiro. Nauda tiks izlietota virstundu apmaksai, papildu pārbaužu nodrošināšanai, konfiscēto produktu utilizēšanai un citiem pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas