Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Liepājas metalurga dīkstāve jūtami ietekmē arī Liepājas ostas pārkrauto kravu apjomu

Liepājas ostā šogad plānots pārkraut 6 līdz 6,5 miljonus tonnu kravu, kas ir mazāk nekā pagājušajā gadā, kas ostai pēc pārkrauto kravu apjoma bija rekorda gads, "Rietumu Radio" informēja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldes pārstāvis Guntis Beļskis, atzīstot, ka pārkrauto kravu apjomu ostā šogad negatīvi ietekmē uzņēmuma "Liepājas metalurgs" dīkstāve. 

Kā informēja Beļskis, "Liepājas metalurga" produkcija veidojusi ap 20% no kopējā ostā pārkrauto kravu apjoma. "Tas patiešām ir liels apjoms, un mēs ceram, ka uzņēmums spēs atsākt ražošanu," sacīja LSEZ pārstāvis. Viņš pauda cerību, ka daļēji šo zaudējumu kompensēs jaunā prāmju līnija starp Krieviju un Vāciju, maršrutā iekļaujot arī Liepāju. Pirmais jaunās līnijas prāmis "Petersburg" Liepājas ostā ienāks pirmdien, 5.augustā. 

"Jau gada sākumā bija skaidrs, ka osta šogad nevarēs sasniegt pagājušā gada rekordus un kravu apgrozījums nostabilizēsies 6 līdz 6,5 miljonu tonnu robežās," sacīja Beļskis, atgādinot, ka pērn ostā pārkrauts ap 7,5 miljoniem tonnu kravu. Šā gada sešos mēnešos ostā pārkrauti aptuveni 2,5 miljoni tonnu kravu, kas ir par gandrīz 30% mazāk nekā pērn šajā periodā, bet par 5% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā periodā. 

Kā galvenos faktorus, kas pērn ļāva sasniegt pārkrauto kravu apjoma rekordus, Beļskis min ļoti labās graudaugu ražas Kazahstānā, kā arī Liepājas ostas padziļināšanu. Lai arī ostas padziļināšanas projekts vēl līdz galam nav pabeigts, ostā tagad var ienākt "Panamax" tipa kuģi. Viens šāds kuģis spējot pārvadāt 50 000 tonnu kravu. Pirms padziļināšanas osta spēja uzņemt kuģus, kuru kravnesība nepārsniedz 25 000 līdz 30 000 tonnu. 

"Jāsaprot, ka osta ir tikai starpposms un mēs ļoti lielā mērā esam atkarīgi no pārdevēja, ražotāja, pircēja," sacīja Beļskis. Viņš pauda cerību, ka arī šogad graudaugu raža būs laba. 

Kā ziņots, Valsts kase 25.jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā. 

Valsts kase norādījusi, ka līdz ar "Liepājas metalurgam" izsniegtā kredīta samaksu valsts kļūst par nodrošināto kreditoru prasījuma pilnā apmērā un atkarībā no tālākās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna virzības būs redzams, kādā veidā valsts atgūs ieguldītos līdzekļus - realizējot ķīlas no nestrādājoša uzņēmuma vai vienojoties ar "Liepājas metalurgu" par atmaksas grafiku gadījumā, ja uzņēmums atsāks savu darbību.

Galvojumu valsts vārdā par "Liepājas metalurga" saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit" izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums "Liepājas metalurgam" bija nepieciešams ražotņu modernizācijai. 

Jau ziņots, ka, pēc citu uzņēmumu pieredzes, ķīla valsts galvotajam kredītam rūpnīcai AS "Liepājas metalurgs" - ražošanas iekārtas - ir diezgan nelikvīda pašreizējo apstākļu metalurģijas nozarē dēļ, teikts portāla "Pietiek.com" publicētajos kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisers" ziņojuma fragmentos.

"Kopējā pārdošanas rezultātā atgūstamās summas daļa ir apmēra 20-50%," teikts ziņojumā. Turklāt, lai pārdotu aktīvus, valstij nepieciešams tos uzturēt un aptuvenās dīkstāves izmaksas ir 12 miljoni latu gadā, iespējams, arī vairāk, ņemot vērā izmaksas ziemas laikā, norāda "Prudentia". 

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa nolēmusi līdz 26.augustam pagarināt "Liepājas metalurga" (LM) tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu, kā to bija lūdzis uzņēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas