Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Luminor brīdina par bankas vārdā veiktiem krāpnieku telefonzvaniem

Pēdējo dienu laikā Luminor banka ir saņēmusi informāciju par vairākiem gadījumiem, kad, uzdodoties par bankas darbiniekiem, krāpnieki zvana bankas klientiem, mēģinot izkrāpt internetbankas pieejas vai privātos datus, pavēstīja Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Kronberga.

Viņa norādīja, ka krāpnieki sākuši zvanīt arī uzņēmumu darbiniekiem, kas atbildīgi par naudas pārskaitījumiem.

Bankas pārstāve atgādināja, ka Luminor nekad nezvana un nesūta klientiem e-pasta vēstules, lūdzot izpaust klientu privātos datus (konta numuru, Smart-ID PIN kodus, maksājumu kartes datus - kartes numuru un CVC kodu, kas atrodas kartes aizmugurē, kartes PIN kodu, internetbankas pieejas paroles un citus), kā arī nelūdz apstiprināt maksājumus.

Kronberga skaidroja, ka krāpnieciskus zvanus var atpazīt arī pēc tā, ka visbiežāk zvanītāji nerunā latviski, tāpēc telefona sarunā mēdz aizbildināties, ka vēl mācās latviešu valodu, tāpēc runās krieviski. "Taču Latvijā strādājošas bankas darbinieks nekad neatteiks saziņu latviešu valodā," viņa uzsvēra.

Tāpat Kronberga aicināja pievērst uzmanību arī telefona numuram, jo krāpnieki var zvanīt gan no Latvijā, gan ārzemēs reģistrētiem numuriem. Tomēr Latvijā strādājošas bankas, tai skaitā Luminor, nekad nezvanīs klientiem no ārzemēs reģistrēta telefona numura.

Pēc Kronbergas teiktā, krāpnieki telefona sarunās mēdz būt ļoti uzstājīgi un agresīvi, ar psiholoģiskiem paņēmieniem mēģina atrast cilvēka vājās vietas, tāpēc svarīgi šādu sarunu nekavējoties pārtraukt un neiesaistīties diskusijās. Turklāt nereti krāpnieki iepriekš jau ir iepazinušies ar internetā pieejamo informāciju par konkrēto cilvēku vai uzņēmumu un tā darbiniekiem, sadarbības partneriem.

Luminor banka aicina klientus būt piesardzīgiem un neizpaust nevienam informāciju par internetbankas pieeju vai maksājumu kartes datiem trešajām personām. Tāpat Luminor aicina iedzīvotājus parūpēties par saviem tuviniekiem, īpaši senioriem, aicinot tos neatbildēt uz šiem krāpnieciskajiem zvaniem vai e-pastiem.

Ja tomēr ir aizdomas, ka notikusi krāpšana, nauda ir pārskaitīta krāpniekam, vai maksājumu kartes, internetbankas dati ir nopludināti, pēc iespējas ātrāk par to jāziņo bankai un policijai. Arī, ja karte ir pazaudēta vai nonākusi nepareizajās rokās, nekavējoties tā jābloķē savā internetbankā vai zvanot bankai.

Ja radušās aizdomas, vai saņemtais zvans vai pieprasījums patiešām ir bijis no bankas, Luminor aicina pārliecināties par to, rakstot e-pastu uz [email protected] vai zvanot uz klientu apkalpošanas tālruni 67171880.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas