Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ManaBalss.lv aicina Vējoni atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam

Atklātā vēstulē sabiedrības iniciatīvu platforma ManaBalss.lv aicinājusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam, aģentūru LETA informēja platformā.

ManaBalss.lv iesniegtā iniciatīva Par nekustamā īpašuma nodokļu atcelšanu vienīgajam īpašumam savākusi vairāk nekā 26 000 parakstu, kas ir rekordliels parakstītāju daudzums. Iniciatīvas autore un tās atbalstītāji nosūtījuši vēstuli Valsts prezidentam, lūdzot to aicināt Saeimu atkārtoti lemt par nodokļa atcelšanu. Iniciatīva iepriekš Saeimā ir tikusi noraidīta.

Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone vērsa uzmanību, ka iniciatīvas autori un tās 26 160 parakstītāji aicina Valsts prezidentu atbalstīt iniciatīvu atceļot nekustamā īpašumu nodokli (NĪN) vienīgajam īpašumam, kā tas ir Latvijas kaimiņvalstīs, kā arī daudzās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Dānijā, Beļģijā, Maltā, Slovākijā, Itālijā, Grieķijā un lūdz Vējoni izmantot Satversmes 47.pantā noteiktās likuma ierosināšanas tiesības, un aicināt Saeimu atkārtoti lemt par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu.

Vēstulē ManaBalss.lv norāda, ka Latvijas iedzīvotājiem aizvien grūtāk ir nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli, jo tā procentu likmes ir nesamērīgi augstas, tādēļ 2016.gada martā platformā tika uzsākta parakstu vākšana, lai atceltu šo nodokli vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu. Iniciatīva ir guvusi atbalstu sabiedrībā, taču ne politiķu vidū, tādēļ platforma vērsusies pēc palīdzības pie Vējoņa.

Saeima 2016. gada 16. jūnija sēdē lēma par 10 496 Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iesniegumu Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam un nodeva to izskatīšanai Ministru kabinetam (MK). 2017. gada 3.aprīlī MK neatbalstīja priekšlikumu atcelt NĪN vienīgajam īpašumam-dzīvesvietai. Finanšu Ministrijas (FM) ieskatā, vienīgā īpašuma atbrīvošana no NĪN nav ekonomiski pamatota. Ministrijā uzskata, ka drīzāk problēmas ar NĪN jārisina, pārskatot kadastrālās vērtības bāzes, atgādina platformā.

"Diemžēl valdība NĪN nodokli un vienīgās īpašnieka dzīvesvietas - mājokļa konfiscēšanu atcelt negrasās un ir nolēmusi turpināt partijas Vienotība izstrādāto NĪN politiku, papildinot to tikai ar "mērenu", 10% ikgadējo kāpumu. FM ir paredzējusi nākamgad ievērojami paaugstināt nodokli ēkām, kas uzbūvētas pēc 2000.gada. Līdz ar to nākošgad rīdzinieku maksājumi par NĪN varētu pieaugt pat par 1000 eiro," skaidrots vēstulē.

Hiršsone uzsvēra, ka vēlas vērst Vējoņa uzmanību uz to, ka uz šo brīdi 26 160 jeb 1,35% Latvijas iedzīvotāju viedoklis nav respektēts. Iniciatīvas parakstītāju skaits katru dienu turpina augt, pierādot to, ka tā ir aktuāla problēma sabiedrībai. Aiz cipariem slēpjas tūkstošiem bēdu stāstu, konfiscētu māju un īpašumu, norādīja platformā. ManaBalss.lv skaidroja, ka pēc pašas būtības nodoklis ir netaisnīgs pret godīgajiem nodokļu maksātājiem, kas ar saviem iedzīvotāju ienākuma nodokļiem, jau tagad ievērojami papildina pašvaldību budžetus.

"Iepazīstoties ar citu valstu pieredzi skaidri izgaismojas NĪN un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) disonance. Valstīs, kurās tiek piemērots NĪN, tas tiek attiecināts tikai pret otro un pārējiem īpašumiem, kas vienlaicīgi ir īpašnieka rīcībā, kā arī, pelnošajiem īpašumiem. Būtībā pašreiz, mūsu valsts iedzīvotāji, par savu vienīgo īpašumu pašvaldībām maksā divus nekustamā īpašuma nodokļus - IIN un NĪN," ir pārliecināta Hiršsone.

Top komentāri

miljonārs
m
Piekrītu! Manai vienīgajai villai nodokļu atbrīvojumu!
Zobs Kaulā
Z
Velta cerība. Jo Latvijā paliek mazāk latvieši, jo Vējonim te paliek ar vien vairāk pasaules globalizatori, kuri te nekavējoties ieaicinās musulmaņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas