Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nekā personīga: IUB lūdz policijai izmeklēt iespējamu krāpšanos LVC konkursā

Pērnā gada vasaras beigās AS Latvijas valsts ceļi (LVC) noslēdza 8,5 miljonu eiro līgumu ar kompāniju Reck. Summa bija divas reizes lielāka par izsludināto. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) šonedēļ licis sākt kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos. IUB konstatējis, ka uzvarētājs atsaucies uz apakšuzņēmēju pieredzi, kāda tiem nav bijusi. Ja tas atklātos ātrāk, Reck nebūtu ticis pie lielā pasūtījuma, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

LVC apsaimnieko 20 tūkstošus kilometru ceļu un uz tiem esošos luksoforus, svarus, meteostacijas un citas satiksmes uzraudzības iekārtas. 2016.gadā uzņēmums nolēma rīkot iepirkumu, lai tās savienotu vienotā uzraudzības sistēmā. Tam bija atvēlēti 4 miljoni eiro. 

Konkursā pieteicās divi pretendenti.  Firma Fima solīja darbus paveikt pa 3,5 miljoniem eiro, savukārt uzņēmuma Reck piedāvājums bija par 8,5 miljoni. 

Konkurss vairākkārt apstrīdēts IUB. 2018.gada augustā pie līguma tika Reck, jo otrs pretendents savu sūdzību atsauca. 

Lai arī strīdi bija beigušies, IUB turpināja pārbaudi, vai LVC iepirkumu komisija par paviršu darbu nav pelnījusi administratīvo sodu.  Šonedēļ pārbaude pabeigta. Pārkāpumus komisijas darbā birojs neatrada, taču konstatēja, ka SIA Reck, iespējams, nav sniegusi patiesu informāciju par pieredzi darbos ar svariem. Tāpēc policijai nosūtīts lūgums sākt kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu.

"Ja tiks konstatēts fakts par iespējamu krāpšanu vai maldināšanu, un tas arī tiks atzīts, tad mēs nekavējoties šo līgumu lauzīsim," raidījumam sacīja LVC priekšsēdētājs Jānis Lange.

LVC prasība bija, lai konkursā piedalās firma, kas uzstādījusi automātiskos svarus, kam ir OIML sertifikāts. Reck apgalvoja, ka viņu apakšuzņēmējs atbilstošus svarus uzstādījis Valsts ieņēmumu dienestam (VID) Silenes, Pāternieku un Terehovas muitas punktos. VID saka, ka viņiem svaru ar šādu sertifikātu nav.

"Valsts ieņēmumu dienests, iegādājoties šos svarus, prasībās norādīja atbilstību tobrīd spēkā esošiem Ministru kabineta noteikumiem par neautomātiskajiem ass svariem, un tajos nav atsauce uz šo sertifikātu," atzina VID Nodrošinājuma pārvaldes direktore Antra Gremzde.

Gan Reck, gan kompānija ARKA Technologies, kas ir viņu apakšuzņēmējs, apgalvo, ka uz robežas esošie svari atbilst LVC prasītajiem, bet VID to vienkārši nezina.

IUB Reck uzrādīto pieredzi svaru nozarē izvērtēja pēc uzņēmuma KEMEK Engineering sūdzības. KEMEK bija apakšuzņēmējs otram pretendentam, kas pie līguma netika. Uzņēmuma vadība ir pārliecināta, ka arī LVC iepirkumu komisijai vajadzējis saprast, ka norādītā pieredze neatbilst prasītajai.

Ja LVC iepirkumu komisija būtu  konstatējusi, ka Reck apakšuzņēmējam nav prasītās pieredzes, līgums ar uzņēmumu nebūtu noslēgts, būtu jārīko jauns konkurss. 

Top komentāri

Raimonds
R
Nespējīgā valdība pret kotupciju ! Vāja pret korumpantiem! KO ATSTĀSIM NĀKOTNĒ SAVIEM BĒRNIEM ?
Maksajiet sai valstij nodoklus
M
lai daziem butu iespeja 3,5 milj vieta teret 8,5 miljonus
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas