Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nekā personīga: IUB sācis pārbaudi par aizdomīgu Jūrmalas domes pasūtījumu

Svētdienas vakarā TV3 raidījums Nekā personīga vēsta par kādu aizdomīgu iepirkumu Jūrmalā -  pilsēta dome izsludināja 3 miljonu konkursu par ielu uzturēšanu, bet tad to negaidīti pārtrauca un līgumu noslēdza slepus. Pašvaldības favorīts izrādījies Zaļo zemnieku savienības ziedotājs. 

Konkursu par ielu uzturēšanu Jūrmalas pašvaldība izsludināja gada sākumā. Pieteicās četri nopietni pretendenti. Pasūtījuma summa – aptuveni 3 miljoni bija pietiekami pievilcīga arī lielajām ceļu būves firmām. 

Ar labāko cenu uzvarēja kompānija A.C.B. Taču vērtēšanas gaitā to no konkursa izslēdza.

"Mēs un vēl pārējie konkurenti tikām noraidīti tāpēc, ka formāli viņi izdomāja, ka mums nav kaut kāda sertifikāta. Faktiski mums ir visi tie, kas Latvijā ir nepieciešami, ko izsniedz Būvinženieru savienība, visi mums ir," raidījumam skaidroja A.C.B padomes loceklis Dzintars Pomers.

Kā viena no konkursa prasībām bija kvalitātes vadības sistēmas un vides vadības sistēmas sertifikāti. Tādi bija visiem pretendentiem. Taču Jūrmalas pašvaldība trīs firmas no konkursa izslēdza, jo sertifikātu apraksts neesot vārds vārdā sakritis konkursa nolikumā rakstītajam.

Tas atbilda tikai vienai kompānijai – Jūrmalā strādājošajam uzņēmumam Liktenis. No konkursa izmestās firmas saniknojās un visas iesniedza sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā. Pretendentu sūdzības palika neizskatītas. Jūrmalas domei Liktenis izrādījās liktenīgāks. Dome pārtrauca konkursu un Likteni izraudzījās bez atklātas procedūras.

Lai gan Iepirkumu uzraudzības birojā konkursā noraidīto pretendentu sūdzības vajadzēja skatīt šajā nedēļā, līdz tam nemaz nenonāca. 25.maijā Jūrmalas pašvaldības iepirkumu komisija nolēma pārtraukt konkursu, un jau nākamajā dienā slēdza līgumu ar kompāniju “Liktenis“ par šo pašu darbu veikšanu. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzskata, ka steigai bija pamats. - "ja bedrīte ir uz ielas un var nolauzt mašīnai riteni, loģiski, ka tā ir ārkārtas situācija. Jūs tā neuzskatāt?" komentēja mērs. 

Iepirkuma komisiju vadīja Jūrmalas izpilddirektors. Viņš noliedz, ka nolikums jau no paša sākuma būtu rakstīts Likteņa interesēs. Konkursu viņi pārtrauca, jo paši kļūdījušies ar neskaidrajām sertifikātu prasībām.

Grants skaidro, ka drīzumā Jūrmala sludinās jaunu konkursu, kurā no jauna varēs pieteikties arī atraidītās ceļu būves kompānijas. A.C.B. šiem vārdiem netic. Viņuprāt, Jūrmalas pašvaldības darbi rāda, ka tā negodīgā ceļā jau izraudzījusies šim pasūtījumam Likteni.

Liktenis ir Jūrmalā reģistrēts uzņēmums, kas lepojas, ka dod darbu 80 jūrmalniekiem un maksā prāvus nodokļus arī pašvaldības budžetā. Jūrmalas domes konkursā par ceļu uzturēšanu Liktenis uzvarēja arī pirms 3 gadiem. Uzreiz pēc tam firmas dibinātājs un valdes loceklis Ivars Šūpulnieks ziedoja Jūrmalas mēra partijai divus tūkstošus latu. Šūpulnieks sākumā noliedza, ka būtu ziedojis ZZS. Tikai apskatot izdruku no KNAB datu bāzes, pieļāva, ka savulaik ir atbalstījis partiju.

Likteņa izraudzīšanos slēgtā sarunu procedūrā par aizdomīgu uzskata Iepirkumu uzraudzības biroja vadība. Bedrīšu lāpīšana par 3 miljoniem nav uzskatāma par ārkārtas situāciju, uzsver iepirkumu uzraugi.

Ja iepirkumu uzraugi atklās pārkāpumus pašvaldības rīcībā, Jūrmalas domei būs jāsamaksā naudas sods. Tāpat līguma parakstītājam draud 3 gadu aizliegums saistīties ar iepirkumiem. Taču birojam nav tiesību apturēt vai piespiest lauzt jau noslēgto līgumu ar Likteni . To var kāds no konkursa pretendentiem, sūdzoties tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas