Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nekā personīga: Konkursā uz VP priekšnieka amatu poligrāfa pārbaudi nav veicis Grišins

Konkursā uz Valsts policijas (VP) priekšnieka amatu poligrāfa jeb tā dēvētā melu detektora pārbaude veselības problēmu dēļ netika veikta pašreizējam VP priekšnieka pienākumu izpildītājam Andrejam Grišinam, bet pārējie divi kandidāti šo pārbaudi izgāja, noskaidrojis TV3 raidījums Nekā personīga.

Raidījums gan atgādināja, ka VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšniekam Grišinam tāpat kā citiem augsta līmeņa policijas vadītājiem ir augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam, un tas nozīmējot, ka specdienesti viņa pagātni ir pētījuši un nav atraduši neko aizdomīgu.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) solījis savu lēmumu par izraudzīto VP priekšnieka amata kandidātu paziņot nākamnedēļ - pēc tam, kad par to būs informējis premjeru un koalīcijas partnerus.

Nekā personīga rīcībā esošā neoficiālā informācija liecinot, ka konkursu ministrs izbeigs bez rezultāta un virzīšanai uz VP priekšnieka amatu nosauks vēl kādu ceturto kandidātu, ko piedāvās apstiprināt valdībā. Šādi Ģirģens rīkosies, jo uzskata, ka neviens no trim izskanējušajiem kandidātiem netiks galā ar ilgstošiem trūkumiem policijas iekšējā kontrolē, iepirkumu sistēmā un personāla atlasē, vēstīja raidījums.

Kā ziņots, Ģirģens pagājušajā nedēļā pauda cerību ar ar savu lēmumu par izraudzīto VP priekšnieka amata kandidātu nākt klajā "tuvāko dienu vai nedēļas laikā". Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma viņš arī atklāja, ka vienam no trīs amata pretendentiem objektīvu iemeslu dēļ netika veikta poligrāfa pārbaude, taču tas neliegšot viņam turpināt pretendēt uz amatu. Ģirģens neatklāja, kas tie ir par objektīvajiem iemesliem, kuru dēļ šim kandidātam nevarēja veikt poligrāfa pārbaudi.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka viņam ir ļoti svarīgi, lai jaunais VP priekšnieks būtu gatavs pozitīvā nozīmē reformēt dienestu, attīstīt to, domāt par saviem darbiniekiem un par viņu kompetenci. "Man ir ļoti svarīgi, lai nākamais VP priekšnieks nepiesegtu kādu savu darbinieku neizdarības vai nekompetenci un pārkāpumus. Drošības aspekti arī ir diezgan būtiski, tāpēc es izvērtēšu visu un pieņemšu lēmumu," rezumēja Ģirģens.

Viņš prognozēja, ka pie jauna VP priekšnieka "optimālajā variantā" varētu tikt divu nedēļu laikā. Ministrs atgādināja, ka tagad lēmums virzīt vai nevirzīt apstiprināšanai amatā kādu no VP priekšnieka amata kandidātiem ir jāpieņem viņam vienpersoniski.

"Ja es virzu, tad man jādodas pie koalīcijas partneriem, jāiepazīstina ar savu izvēli. Attiecīgi, ja mūsu koalīcijas partneriem nav nekādu iebildumu, tad šis kandidāts tiek iekļauts Ministru kabineta darba kārtībā un Ministru kabinets pieņem lēmumu par apstiprināšanu," procesu izskaidroja ministrs.

LETA jau rakstīja, ka konkursā uz VP priekšnieka amatu pieteikušies trīs policijas virsnieki - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Kandidātiem konkursā bija jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Amata kandidāti savu redzējumu komisijai prezentēja 13.jūlijā.

Konkursa laikā kandidātu novērtēšanai bija piesaistīts arī uzņēmums Eiro personāls par kandidātu kompetenču novērtēšanu. Eksperti izmantojuši padziļinātu kompetenču interviju un analītisko spēju un personības novērtējuma testu ProfilesXT, norādīja ministrijā.

Ņemot vērā minēto, pretendentu vērtēšanas komisija "ir pieņēmusi lēmumu ieteikt iekšlietu ministram kandidātus, kuri atbilst VP priekšnieka amatam izvirzītajām prasībām, kandidatūras sagrupējot prioritārā secībā". Secību IeM neatklāja.

Konkursa dokumenti paredz, ka iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā bija tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošināja kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā bija iecerēts pārbaudīt, vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Iepriekš bija paredzēts, ka pieteikumi konkursā iesniedzami līdz 9.aprīlim, taču, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, pieteikšanās tika pagarināta uz nenoteiktu laiku. 9.jūnijā beidzoties ārkārtējai situācijai, pieteikšanās termiņš tika noteikts 1.jūlijs.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas