Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Prudentia izvēlēta LM glābšanā pieredzes dēļ airBaltic

Iesaistītās personas un arī ministriju pārstāvji nenosauc skaidrus kritērijus, pēc kādiem finanšu grūtībās nonākušā Liepājas metalurga (LM) glābšanā iesaistījusies sabiedrībā pretrunīgi vērtētā investīciju banka Prudentia. Uzrunātās ministrijas un amatpersonas kopumā izvairīgi sniedz informāciju saistībā ar konsultanta izvēles procesu, informācijas meklējumus "futbolējot" uz citām ministrijām.

Valsts kasi un arī Finanšu ministriju kā avotu detalizētākai informācijai par Prudentia izvēli norādīja ne vien Ekonomikas ministrija, bet arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kura runasvīrs Mārtiņš Panke to skaidroja ar apstākli, ka Ministru prezidents nav bijis iesaistīts sarunās ar konsultantu. Arī atlīdzības lieluma noteikšanā izvēlētajam konsultantam konkrētāki kritēriji netika atklāti. Vairākiem Dienas aptaujātajiem notikumu vērotājiem ir bažas, ka samaksa ir noteikta pārāka augsta un tādējādi valsts, iespējams, pārmaksās.

Viens no iemesliem, kāpēc atsevišķas iesaistītās puses iedomājušās palīdzību iegādāties no Prudentia, esot pieredze Latvijas aviokompānijas airBaltic sarežģītās situācijas regulēšanā, kur cita starpā izskanējusi tikšana galā ar "spurainiem" bijušajiem privātajiem kompānijas akcionāriem, liecina Dienas apkopotā informācija. Investīciju bankas Prudentia, kuras 60% daļu pieder diviem pieredzējušiem investīciju baņķieriem Ģirtam Rungainim un Jānim Lielcepurem, sadarbība milzu finanšu grūtībās nonākušās aviokompānijas airBaltic glābšanai ar Valda Dombrovska vadīto valdību sākās 2011. gada jūlijā.

Ideja par Prudentia izvēli radusies vienā no pirmajām LM kreditoru sapulcēm martā, kad tika lemts izveidot arī Kreditoru klubu, kurā lielākais dalībnieks ir Valsts kase. «Pirmā kreditoru sapulce 21. martā vienojās, ka jāpiesaista konsultants, jo ir pietiekami daudz spēlētāju - akcionāri, piegādātāji, liels skaits kreditoru, ar kuriem visiem jārunā un jāmeklē iespējamie risinājumi. Neviens atsevišķi no kreditoriem to nevar izdarīt, tāpēc bija vajadzīgs vidutājs. Bez Prudentia bija vairāki pretendenti, bet tādu, kam bija gala piedāvājums ar cenām, - divi,» Dienai atzina Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Kreditoru klubam kompāniju Prudentia kā pirmais esot rosinājis viens no kreditoriem, kas nav valsts. Ar valsti, kas piekrita šī pretendenta izvēlei, runāja pirmo, stāsta Valsts kases pārvaldnieks. V. Dombrovska padomniece Sanita Bukāne minēja, ka, "cik man ir zināms, tad Valsts kase nebija tas kreditors, kurš pirmais uzrunāja Prudentia".

Dienas rīcībā ir neoficiāla informācija, ka pirmais, kas ieteica Prudentia, bijusi banka Citadele. Ar šo banku arī tika pārrunāta ideja par nepieciešamību veidot Kreditoru klubu, kad pēc saņemtās informācijas par LM finanšu problēmām kļuva skaidrs, ka nepieciešama steidzama rīcība, savukārt minēja K. Āboliņš. Tiesa, par to, ka Kreditoru klubs, kurā vēl ir Latvenergo, SEB banka un tērauda tirgotājs Stemcor, vienbalsīgi atbalstīja Prudentia ievēlēšanu, ir saņemta pretrunīga informācija. Valsts kases pārvaldnieks apliecināja, ka Valsts kases balsojumā par Prudentia neesot doti kādi speciāli norādījumi, turklāt konsultanta izvēli noteica arī nepieciešamība rīkoties steidzami. "Atbilstoši kreditoru kluba veiktajām pārrunām ar konsultantu valdība ir pilnvarojusi Valsts kasi rīkoties uz vienlīdzīgiem nosacījumiem ar Kreditoru klubā pārstāvētajām privātā sektora kompānijām, lai panāktu Liepājas metalurga darbības stabilizēšanu un palielinātu valsts iespējas atgūt uzņēmumā ieguldītos līdzekļus," - tā M. Panke.

Visu rakstu lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas