Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Radio Brīvā Eiropa / Radio Brīvība atklāj jaunu biroju Rīgā

Ceturtdien tiek atklāts Radio Brīvā Eiropa / Radio Brīvība (RFE/RL) jaunais birojs Rīgā. Par šādu ieceri tika ziņots jau 2022. gada martā pēc RFE/RL Maskavas biroja piespiedu slēgšanas, reaģējot uz Kremļa gadu desmitiem ilgušajiem uzbrukumiem neatkarīgiem medijiem Krievijā. Jaunais birojs ir daļa no RFE/RL centieniem cīnīties pret Kremļa dezinformāciju un nodrošināt krievvalodīgo auditorijai uzticamas un objektīvas ziņas.

Atklāšanas pasākumā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā RFE/RL prezidentam un izpilddirektoram Džeimijam Flaijam pievienosies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis, ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails un citi Latvijas valdības, Saeimas, pilsoniskās sabiedrības un mediju pārstāvji.

“Esmu pagodināts, ka RFE/RL žurnālistus šeit, Rīgā, tik atsaucīgi sagaida Latvijas valdība un sabiedrība,” saka Džeimijs Flaijs. “Esam bijuši kopā ar Latvijas tautu tai ļoti grūtā vēstures posmā, un nu jūtamies gandarīti, ka varēsim strādāt plecu pie pleca, lai cīnītos pret Krievijas ļaundabīgo ietekmi un sniegtu cerību tiem, kam joprojām ir liegta brīvība.”

RFE/RL Rīgas birojs kļūs par vienu no uzņēmuma lielākajiem ziņu centriem, kas aprīkots ar vismodernākajām iekārtām, lai nodrošinātu produktīva darba iespējas Current Time – ziņu platformai krievu valodā, kas darbojas diennakts režīmā, un RFE/RL Krievijas žurnālistiem, kuri bija spiesti pamest valsti 2022. gada martā. Rīgas birojā tiks gatavots arī paplašināts saturs krievu valodā (tostarp pētniecisko žurnālistiku un programmas, kas nav saistītas ar ziņām) straumēšanas platformai Votvot, kas jau drīzumā uzsāks darbu. Rīgā tiks veidots arī populārais Current Time rīta raidījums, kas regulāri ierindojas starp skatītākajām pārraidēm Krievijas YouTube vietnē, kā arī Krievijas dienesta YouTube ziņu autorraidījumi.

Papildus neatkarīgo ziņu pieprasījuma apmierināšanai Krievijā RFE/RL Rīgas birojs ražos saturu krievu valodā auditorijai Baltijā, Eiropā un citviet pasaulē. Plānots arī jauns Baltijas mēroga ikdienas ziņu raidījums, nodrošinot būtisku pretspēku dezinformācijai par šī reģiona Eiropas Savienības valstīm un to pilsoņu brīvībām.

Savukārt Digitālo inovāciju laboratorija testēs dažādus vēstījumu formātus, kas būtu mērogojami un atkārtojami RFE/RL un plašākā mediju kopienā, kā arī sadarbībā ar Atvērto tehnoloģiju fondu meklēs jaunus veidus, kā reaģēt uz Krievijas cenzūru un dezinformāciju RFE/RL tirgos.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī datu plūsma uz RFE/RL tīmekļa vietnēm no Krievijas ir palielinājusies līdz rekordlielam skaitam, neskatoties uz ievērojamo Kremļa cenzūru. Gan kara sākumā, gan tā svarīgākajos brīžos video skatījumu skaits Krievijā ir pieaudzis, demonstrējot krievvalodīgo auditorijas milzīgo vēlmi pēc patiesības. RFE/RL starptautiski godalgotais ziņu atspoguļojums apmierina šo pieprasījumu, sniedzot plašus ziņojumus par Krievijas zvērībām, mobilizāciju un citām tēmām.

Šīs nedēļas sākumā RFE/RL arī atvēra jaunu biroju Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, lai sasniegtu arvien pieaugošo baltkrievu un krievvalodīgo auditoriju Baltkrievijā, reaģējot uz tās propagandu un cenzūru.

Gadu desmitiem Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji ir bijuši aizrautīgi RFE/RL klausītāji un līdzstrādnieki gan RFE/RL Latvijas un Lietuvas filiālēs, kas darbojās no 1975. līdz 2004. gadam, gan nesenākā pagātnē Current Time. Jaunie biroji iezīmē RFE/RL fizisku atgriešanos Rīgā un Viļņā, kur vietējie dienesti uzturēja birojus no 1992. līdz 2004. gadam.

RFE/RL darbība balstās uz vietējo reportieru tīkliem, lai katru nedēļu sniegtu precīzas ziņas un informāciju vairāk nekā 37 miljoniem cilvēku 27 valodās 23 valstīs, kur mediju brīvība ir ierobežota vai profesionālā prese nav pilnībā attīstījusies. 2021. gadā RFE/RL videoklipi platformās Facebook, YouTube un Instagram tika skatīti 7 miljardus reižu. RFE/RL ir redakcionāli neatkarīgs mediju uzņēmums, ko finansē ASV Kongresa dotācijas ar ASV Globālo mediju aģentūras starpniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas