Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas mežu brieži pārvesti uz Vidzemi

SIA Rīgas meži noslēgusi staltbriežu ganāmpulka pārvešanu no savas teritorijas Tīnūžu pagastā, Ogres pievārtē uz briežu dārzu Vidzemē, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Kopumā pārvesti 45 staltbrieži. Par dzīvnieku pārvietošanu, kā arī ganāmpulka un novietnes likvidācijas faktu uzņēmums sniedzis informāciju Lauksaimniecības datu centram.

Jaunais briežu dārza īpašnieks dzīvniekus iegādājās ar mērķi veikt dzīvnieku selekciju un ganāmpulka genofonda uzlabošanu. Tas nozīmē, ka tiks krustotas dažādu ganāmpulku dzīvnieku asins līnijas, šajā gadījumā bijušie "Rīgas mežu" brieži ar jau Vidzemes dārzā mītošajiem sugas īpatņiem.

Dzīvnieku pārvešana no briežu dārza Tīnūžu pagastā uz Vidzemes pusi notika divos posmos. Pagājušā gada nogalē tika pārvesti teļi un govis. Savukārt staltbriežu buļļus pārveda pavasarī, kad tie bija nometuši ragus. 

Drošības apsvērumu dēļ ragainus dzīvniekus pārvest ir bīstami, jo tie var savainot gan sevi un citus briežus, gan arī apdraudēt cilvēkus.

Savukārt briežu dārza atbalsta grupas ieskatā, brieži, iespējams, tik un tā "nonāks desās". "Kurš gan mūsdienās ir tāds altruists, kas paņems 40 īpatņus tā pat vien," medijiem izplatītajā paziņojumā vaicā vides aktīvisti. 

Briežu dārza atbalsta grupa esot aicinājusi Rīgas domi kapitālsabiedrībai uzņemties pilnu atbildību par dzīvniekiem un, ja nevar nodrošināt to palikšanu vai palaišanu savvaļā, tad līgumā ar pircēju iekļaut punktu par dzīvnieku mūža māju nodrošināšanu.

Atbalsta grupa pauž pārmetumus pašvaldībai par necaurspīdīgu briežu pārvešanas procesa organizēšanu, kā arī to, ka netika piesaistīta veterinārārste, kas līdz šim uzraudzīja briežu baru.

Kā informēja "Rīgas meži", staltbriežu novietne atradās "Rīgas mežu" vides izglītības centra "EkVidO" teritorijā, uzņēmuma Juglas mežniecībā. Līdz ar dzīvnieku pārvietošanu vairāk nekā 100 hektāru plašo teritoriju plānots atvērt apmeklētājiem.

"Rīgas mežu" briežu dārzs tika veidots kopš 2004.gada, ar mērķi nodrošināt staltbriežu selekciju un sugas populācijas pavairošanu uzņēmuma apsaimniekoto mežu vajadzībām.

Dārza teritorijā tika ielaisti vairāki desmiti staltbriežu, taču vienlaikus pilnībā netika ievēroti dzīvnieku labturības noteikumi. Proti, netika nodrošināts dzīvnieku ģenētiskais fonds un fiksēta tuvradniecība, kā arī nebija pilnībā atbilstoša, ar uzturvielām un mikroelementiem bagātināta pārtika.

Kopš 2021.gada rudens "Rīgas meži" risināja jautājumu, ko darīt ar uzņēmuma staltbriežu ganāmpulku. 

Staltbriežu dārza izvērtēšanai un tā iespējamo nākotnes scenāriju noteikšanai 2021.gada nogalē tika piesaistīti neatkarīgi eksperti - biedrība "Bioloģisko lauksaimnieku un savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija", kā arī dzīvnieku vērtētājs. 

Tika konstatēts, ka sākotnēji definētos briežu dārza izveides mērķus un vajadzības nav iespējams nodrošināt, jo laika gaidā radušās neatgriezeniskas izmaiņas dzīvnieku ģenētiskajā fondā.

2022.gadā "Rīgas meži" organizēja divas staltbriežu ganāmpulka izsoles, abas noslēdzās bez rezultātiem. Konsultējoties ar speciālistiem, 2023.gadā uzņēmums uzsāka staltbriežu medību tiesību izsoli. Arī šī izsole beidzās bez rezultātiem.

Izsoļu rezultātā sabiedrībā plašāk tika aktualizēts staltbriežu ganāmpulka jautājums, kā rezultātā viens no interesentiem izteica priekšlikumu - pārvietot dzīvniekus uz sev piederošo briežu dārzu Vidzemē.

Staltbriežu dārza uzturēšana "Rīgas mežiem" gadā izmaksāja ap 40 000 eiro. Tā kā dārzu uzņēmums apsaimnieko kopš 2008.gada, tikai tā uzturēšanai iztērēts vairāk nekā pus miljons eiro.

SIA "Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks. 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 21,35 miljonus eiro, bet peļņa sasniedza 2,14 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas