Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rimi par akciju bez atlaidēm 20 000 eiro sods

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ( PTAC) ir nolēmis piemērot 20 000 eiro sodu SIA Rimi Latvia par to, ka uzņēmums laikā no šā gada 16. janvāra līdz 15. maijam īstenoja speciālu akciju, kā ietvaros patērētājiem, sakrājot noteiktu skaitu uzlīmju, tika piedāvāts iegādāties dažādas zīmola Bosch preces ar atlaidi līdz 62%, lai arī prasītās cenas bijušas līdzvērtīgas vai pat augstākas kā citās tirdzniecības vietās bez atlaides, vēsta PTAC.

Lai gan Rimi Latvia atbildēja uz PTAC norādītajiem pārkāpumiem un centās attaisnot savu rīcību minot, ka piedāvājums ir tikai vienas pārdošanas kampaņas projekts un nav vērtējams kā akcija, kā arī tajā ietverto preču cenas tika noteiktas, vadoties pēc tirgus izpētes, PTAC ieskatā Rimi Latvia nebija veikusi pienācīgu tirgus izpēti tieši Baltijas tirgū. Rimi Latvia arī pauda uzskatu, ka PTAC pārbaudes nav bijušas adekvātas, ņemot vērā, ka interneta veikalos, kas tikuši pētīti, Bosch produktu modeļi precīzi nav sakrituši ar tiem, kas piedāvāti iegādei, sakrājot uzlīmes par pirkumiem Rimi veikalos.

PTAC uzskata, ka Rimi Latvia, reklamējot šo piedāvājumu, ir īstenojusi negodīgu komercpraksi, jo reklāma maldināja par piedāvājuma - iegādāties Bosch preces ar ievērojamu atlaidi – izdevīgumu un tādējādi patērētājs varēja pieņemt tādus lēmumus, kādus viņš citādi nebūtu pieņēmis, piemēram, iepirkties par lielākām naudas summām Rimi veikalu tīklā, lai varētu iegādāties konkrētās preces ar atlaidi. No lietas materiāliem izriet, ka Rimi Latvia rīcība, izmantojot dažādus piedāvājuma izplatīšanas veidus (veikali, sociālie tīkli, tīmekļvietnes), norāda uz to, ka uzņēmuma komercprakse bija vērsta uz plašu patērētāju kolektīvo ekonomisko interešu ietekmēšanu. Tātad pārkāpti patērētāju tiesību regulējošie normatīvie akti - pārkāpums ir būtisks, jo Rimi Latvia īstenotā komercprakse ir adresēta lielam patērētāju lokam, klāsta PTAC.

Ņemot vērā, ka Rimi Latvia īstenotā komercprakse ir atzīstama par negodīgu, kā arī apstākli, ka tādējādi būtiski negatīvi ietekmēta patērētāju ekonomiskā rīcība un šādus speciālus piedāvājumus periodiski piedāvā un varētu piedāvāt patērētājiem arī nākotnē, kā arī to, ka no lietā veiktās saziņas ar Rimi Latvia secināms, ka tā izdarīto pārkāpumu neatzīst un nav gatava veikt labprātīgās darbības, lai nepieļautu līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos, PTAC pieņēmis lēmumu, ar ko aizliedz negodīgu komercpraksi, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama, kā arī piemēro soda naudu 20 000 eiro.

Rimi Latvia nepiekrīt PTAC secinājumiem un lēmumam, vēsta uzņēmuma Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Kristīne Ciemīte.

"Rimi Latvia nepiekrīt PTAC interpretācijai par konkrēto uzlīmju kampaņu. Tās mehānisms, cenas un principi tika veidoti sadarbībā ar konkrēto ražotāju – Bosch. Šī kampaņa, sadarbībā ar Bosch, ir tikusi realizēta daudzās valstīs, to vidū, piemēram, tādos pazīstamos tīklos kā REWE un EDEKA Vācijā. Uz šādiem pat principiem tā tika īstenota arī Latvijā. Tuvākajā laikā vērsīsimies tiesā, lai apstrīdētu šo PTAC lēmumu, jo kategoriski nevaram piekrist PTAC nostājai," uzsvērusi Rimi Latvia pārstāve.

Turpmāk, PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem, piesardzīgiem, un, neskatoties uz piedāvājumos lietotajiem saukļiem vai apzīmējumiem “atlaide”, “akcija” vai tamlīdzīgi, salīdzināt vienādu preču cenas dažādās tirdzniecības vietās pirms pieņemt lēmumu par izvēlētās preces iegādi. Ne vienmēr piedāvājumos norādītā lielākā cena nozīmē arī preces sākotnējo cenu pirms atlaides, bet mazākā cena – preces cenu ar atlaidi. Salīdzinot piedāvājumos ietvertās preces un to cenas ar citās Latvijas tirdzniecības vietās (interneta veikalos) piedāvātajām precēm, jāpievērš uzmanība tam, vai redzamās preces ir tādu pašu modeļu preces, kuras tiek piedāvātas arī citos veikalos, īpaši tad, ja piedāvājumā nav norādīts konkrēts preces modelis, bet tikai minēts preces nosaukums.

( pievienotas 5. un 6. rindkopas ar Rimi Latvia pārstāves teikto)

Top komentāri

Es sen tās uzlīmes neņemu,
E
jo esmu pārliecināts, tas ir īpašs pircēju apkrāpšanas VEIDS. Kādreiz, kad par VELTI bija allaž viens priekšmets, un cenas bija pievilcīgas, bija cita lieta. Bet, kur aitas, tur cirpēji!
Tā mūs krāpj
T
Uzliek it kā lielas atlaides, bet pirms tam cena uzskrūvēta līdz nenormālībai
aha
a
Un Maximu ar dārgajiem Dormeo draņķiem arī paķeriet līdz
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas