Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sadales tīklam pieslēgto mājsaimniecību mikroģeneratoru skaits jūnijā sasniedzis 15 000

Kopējais AS Sadales tīkls infrastruktūrai pieslēgto mājsaimniecību mikroģeneratoru skaits jūnija vidū sasniedzis 15 000 ar kopējo ražošanas jaudu vairāk nekā 120 megavatu (MW), aģentūru LETA informēja Sadales tīkla pārstāvji.

Vairāk nekā 99% gadījumu mikroģenerācijas klienti kā ražošanas iekārtu izvēlējušies saules paneļus, bet mazāk nekā 1% gadījumu izvēlēts ar vēja enerģiju darbināms mikroģenerators. 

Mikroģeneratori uzstādīti teritorijās visā Latvijā, bet lielākais skaits ir Rīgā un Pierīgas novados.

Mikroģenerācijas attīstības temps Latvijā, salīdzinot ar 2022.gadu, ir nedaudz zemāks, bet interese par saules paneļiem šogad saglabājusies augsta, norāda kompānijā, piebilstot, ka šogad sadales sistēmai pieslēgti vairāk nekā 3500 jaunu mikroģeneratoru.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons skaidro, ka mērenāks mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar pērno gadu, skaidrojams ar vairākiem faktoriem, taču būtiskākais - ir kritusies elektroenerģijas cena tirgū. Tā pērn ģeopolitisko apstākļu ietekmē sasniedza vēl nebijušus rekordus un kļuva par vienu no galvenajiem katalizatoriem visaptverošai mikroģenerācijas attīstībai. 

"Tā ir arī dabiska procesa gaita - pēc lielajiem pīķiem temps normalizējas, vienlaikus jāakcentē, ka mikroģeneratoru skaits Latvijā arvien aug ļoti strauji - līdz 2023.gada vidum "Sadales tīkla" infrastruktūrai pieslēgti vidēji 20 jauni mikroģeneratori ik dienu," pauž Jansons, piebilstot, ka tik dinamisku mikroģenerācijas attīstības tempu Latvijā palīdzējusi sasniegt valsts atbalsta programmu pieejamība. 

Viņš skaidro, ka būtiska nozīme ir arī pilnībā digitalizētam mikroģeneratora pieslēgšanas procesam, kas nodrošina iespēju saskaņot ražošanas iekārtas uzstādīšanu ar "Sadales tīklu" vidēji divu darbdienu laikā.

Ņemot vērā pašreizējo mikroģenerācijas attīstības tempu, 2023.gada beigās kopējais "Sadales tīklam" pieslēgto mikroģeneratoru skaits varētu sasniegt 18 000 līdz 20 000, bet to kopējā ražošanas jauda 140-160 MW.

Elektroenerģijas sadales operatora infrastruktūrai iespējams pieslēgt mikroģeneratoru jeb elektroenerģijas ražošanas iekārtu ar jaudu līdz 11,1 kilovatiem (kW), kā arī elektrostaciju ar jaudu līdz 14 999 MW. Lielākas elektrostacijas tiek pieslēgtas elektroenerģijas pārvades tīklam, proti, AS "Augstsprieguma tīkls". 

"Sadales tīkls" pagājušajā gadā strādāja ar 301,188 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,1% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi bija 20,415 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas