Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Saskaņai par iniciatīvas publicēšanu Manabalss pieprasa 1000 eiro; portāls sola skaidrot

Sabiedrības iniciatīvu platforma Manabalss.lv par iniciatīvas iesniegšanu pieprasījusi ziedojumu 1000 eiro apmērā, jo starp iniciatīvas iesniedzējiem ir politiķi, sociālajos tīklos apgalvo Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Manabalss.lv pārstāvji aģentūrai LETA situāciju pašlaik nekomentēja, norādot, ka šodienas laikā portāla sadaļā Blogs tiks publicēts vadības paziņojums, skaidrojot notikušo situāciju.

Ušakovs portālam iesniedzis iniciatīvu par bargākiem sodiem pedofiliem, par ko portāls pieprasījis ziedojumu. Manabalss.lv gan norādīts, ka iniciatīvu izveidošana un parakstīšanās portālā ir bez maksas.

Kā aģentūru LETA informēja parlamentārietis Andrejs Elksniņš (Saskaņa), 1000 eiro vērtu ziedojumu portāls pieprasījis e-pasta vēstulē. Elksniņš norādīja, ka šāda prasība ir jaunatklājums, jo iepriekš par šādu nosacījumu eksistenci nebija ne jausmas.

Iniciatīvas pieteicēji gan varētu piekrist šādam uzstādījumam, taču tā sakarā ir radusies virkne jautājumu par formu, kā Manabalss.lv cenzē parakstu vākšanu, uzsvēra deputāts.

Elksniņš neizprot, kā portāls nosaka, par kurām iniciatīvām ir jāmaksā, kādēļ iniciatīva par bargākiem sodiem pedofiliem tiek uzskatīta par partijas iniciatīvu, ja tai ir sabiedrisks raksturs un iniciatīvas grupu veido vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Tāpat viņš vēlētos zināt, vai šāda prasība ir regulāra Manabalss.lv pieredze un vai iepriekš šādas prasības ir izvirzītas citiem politiķiem (esošiem un topošiem).

Parlamentārietis ir neizpratnē par to, vai šāda rīcība nekalpo arī par iniciatīvu cenzūras piemēru, turklāt - vai šādu nosacījumu izvirzīšana atbilst portāla nolikumam. Elksniņš tāpat vēlētos zināt, kā nosacījumu izvirzīšanu vērtē Manabalss.lv atbalstītāji, piemēram, Sabiedrības integrācijas fonda padome.

Atsevišķi aktīvisti sociālajos tīklos, komentējot Ušakova paziņojumu, gan pauduši neizpratni, kādēļ iniciatīvas autoriem, starp kuriem ir arī Saeimas deputāts Elksniņš, tās izskatīšanai Saeimā nepieciešams portāls Manabalss.lv, ja Saskaņa parlamentā ir lielākā frakcija, politiķu aktivitāti saistot ar populismu. Vienlaikus sociālo tīklu lietotāji atzinuši, ka samaksas pieprasījums šajā situācijā ir nekorekts.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs un partijas Saskaņa līderis Ušakovs kopā ar Saeimas deputātu Elksniņu, biedrības Stop drugs pārstāvi Sandri Bergmani, Ghetto games pārstāvi Raimondu Elbakjanu un kustības Par sportisku sabiedrību pārstāvi Andri Morozovu gatavo grozījumus Krimināllikumā, lai panāktu stingrāku atbildību un sodus lietās, kas saistītas ar pedofiliju.

Ar grozījumiem plānots palielināt cietumsoda termiņus par pārkāpumiem, kas saistīti ar pedofiliju, kā arī ieviest vēl divas normas. Viena no tām ietvertu ķīmisku kastrāciju, un šo normu pārkāpējam piemērotu noteiktās lietās kā papildsodu. Tāpat minētie "Saskaņas" politiķi un viņu domubiedri rosina izveidot publisku reģistru, kurā tiktu uzskaitīta ikviena persona, kas jebkad saukta pie atbildības par seksuāla rakstura vardarbību pret bērniem. Šī uzskaite būtu publiski pieejama ikvienam.

Tuvākajā laikā iniciatīvas teksts tiks publicēts portālā Manabalss.lv, lai ikviens varētu atbalstīt cīņu pret pedofiliem, iepriekš norādīja Ušakovs.

Kā ziņots, sašutumu sabiedrībā izraisīja gadījums, kad Liepājas tiesa par piecgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu vainīgos nolēma sodīt ar piespiedu darbu uz 240 un 200 stundām un probācijas uzraudzību.

Vēlāk Liepājas tiesas spriedums tika noprotestēts daļā par piemēroto sodu. Apelācijas protestā tika izteikti iebildumi par tiesas argumentāciju, kas bija par pamatu piespiedu darba piemērošanai abiem apsūdzētajiem. Protestā lūgts piemērot apsūdzētajiem bargāku soda veidu - brīvības atņemšanu.

Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts iepriekš norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Tikmēr Kurzemes tiesas apgabala virsprokurors Andris Mikuļskis, veicot izmeklēšanu par Liepājas tiesas spriedumu lietā par netiklām darbībām ar mazgadīgu meiteni, secinājis, ka prokurores Ligitas Arājas prasītais sods nav bijis pretrunā likumam, tomēr pārāk maigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas