Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Savādo miljonāru vidū - Savickis, Šmidre, Berķis un Lavents

Latvijas miljonāru Top 100 veidotāji savādo miljonāru sarakstā ierindojuši Olafu Berķi, Pēteri Šmidri, Juris Savicki, Aleksandru Laventu un citus.

Baltic Screen veidotā pētījuma ietvaros izveidots arī saraksts ar 20 savādajiem miljonāriem. Saraksta veidotāji atzīst, ka iekļaut minētās personas Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā, kur obligāts priekšnoteikums ir publisko reģistru stingri un cieti uzrādītas īpašumtiesības, tā īsti nav iespējams. Taču arī bez viņiem saraksts nebūtu pilnīgs - "jo nevienam nav šaubu, ka šo cilvēku aktīvi, kaut paslēpti nedaudz tālāk no publikas acīm, ir lēšami ne tikai dažos miljonos vien".

Savādie miljonāri sarindoti alfabēta secībā. Sarakstā iekļauts Olafs Berķis, kuram, pēc Baltic Screen datiem, Latvijā pieder 13 nekustamie īpašumi un kapitāldaļas uzņēmumos Brīvības gatve, Babītes 17, Bulduru 29, N&J, Privātfonds, Kement un Ogio, kas kopā knapi nodrošina miljonāra statusu. "Taču labi zināms, ka patiesībā Olafam Berķim kopā ar kompanjoniem - ne tikai citiem Lemberga oponentiem, bet, iespējams, arī ar pašu Ventspils mēru - izdevies apspēlēt Šveices advokātu Rūdolfu Meroni un atgūt kontroli pār Ventspils tranzītbiznesa centrālo uzņēmumu Ventbunkers un saistītajām kompānijām," norāda Baltic Screen.

Par savādu miljonāru nosaukts arī Guntis Indriksons. Saraksta veidotāji apgalvo, ka uz kādreizējā Skonto grupas bosa vārda joprojām reģistrētas pārdesmit kompāniju kapitāldaļas, taču pēdējos gados viņa vārds bijis bieži pieminēts saistībā gan ar īpašumu izsolēm, gan ar dažāda apmēra - pat pazemojoši maza - summu piedziņu. Taču šis tas no kādreizējās godības joprojām ir saglābts - jautājums tikai, tieši cik daudz un kur. Oficiāli līdztekus šīm kapitāldaļām uzņēmējam pieder vēl divi nekustamie īpašumi Jūrmalā un viens Ventspils novadā.

Savukārt, kā norāda Baltic Screen, bijušajam Bankas Baltija saimniekam Aleksandram Laventam Latvijā vēl joprojām oficiāli nepieder ne uzņēmumu kapitāldaļas, ne nekustamie īpašumi, tomēr viņš turpina ar šiku apmeklēt Jaunā viļņa pasākumus, un arī citi eksbaņķiera publiski redzamie dzīves fragmenti neliecina par naudas trūkumu. Atšķirībā no sava bijušā kompanjona Tāļa Freimaņa viņš netiesājas ar valsti, lai panāktu kompensācijas piedziņu saistībā ar kriminālprocesu par bankas apzinātu novešanu līdz bankrotam.

Pazīstamajam uzņēmējam un hokeja draugam Jurim Savickim oficiāli pieder 17 uzņēmumu kapitāldaļas, starp kuriem ir arī tādi, kas nodrošina viņam iekļūšanu miljonāru sarakstā, tomēr īstais turīgums, visticamāk, saistīts ar ārzonās paslēpto līdzdalību Krievijas gāzes kompānijas Itera Latvijas meitasuzņēmumā Itera Latvija, kuras vadītājs viņš jau ir neskaitāmus gadus. Uzņēmējam pieder arī 32 nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā, Ķekavas novadā un Latgales pusē.

Baltic Screen arī norāda, ka nav skaidrs, kas no Baltkom vadītāja Pētera Šmidres izklaides impērijiņas ir pārdots un kas vēl joprojām ir pazīstamā uzņēmēja īpašumā. Oficiāli viņam pieder tikai kapitāldaļas uzņēmumos Finanšu investīcijas, Klaviatūra 21, Muflonu dārzs Auļi, P.Š. Holdings, Krastmalas nams, Ķīšzeme, Korporatīvā sabiedrība, PA Projekts un Euro Energy & Gas System, kā arī divi nekustamie īpašumi Rīgā, viens Jūrmalā un divi Riebiņu novadā, savukārt Baltcom TV viņš oficiāli ir vienīgi padomes priekšsēdētājs.

Savādo miljonāru sarakstā ierindojušies arī bijusī Jelgavas Cukurfabrikas padomes priekšsēdētāja Jolanta Aukšmukste ar vīru Uldi Aukšmukstu, bijušais Ventspils naftas prezidents Jānis Blaževičs, bijušais Itera Latvija padomes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Gulbis, uzņēmējs Arbi Indorbajevs, bijušais Latvijas Kuģniecības prezidents Andris Kļaviņš un viņa sieva Mare Kļaviņa, uzņēmēji Valentīns Kokalis, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, bijušais lielveikala Sky īpašnieks Andris Lontons, Rīgas brīvostas stividorkompānijas Strek 30% kapitāldaļu turētāja Tatjana Omeļčenko, bijušais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, uzņēmēji Genadijs Ševcovs un Mamerts Vaivads.

Jau ziņots, ka jaunā Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindoti AS ABLV Bank īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, bet trešajā - AS Liepājas Metalurgs akcionārs Sergejs Zaharjins, savukārt Latvijas bagātākā ģimene ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga Lembergi, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par desmit miljoniem latu, sasniedzot 140 miljonus latu, liecina Baltic Screen"veidotais pētījums.

Saraksts tapis, balstoties uz Lursoft un Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem un korporatīvo finanšu kompānijas Laika stars veikto uzņēmumu vērtējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas