Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Skolas augļa programmā bērniem dalīs arī ķirbjus

Lai dažādotu dārzeņu un augļu piedāvājumu, kas skolēniem tiks piedāvāts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētajā programmā Skolas auglis, šajā mācību gadā porcijās tiks iekļauti ar ķirbji, paredz valdības apstiprinātais noteikumu projekts, kas nosaka Latvijas un ES atbalsta piešķiršanas kārtību skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem.

Līdz šim skolēniem tika dalīti integrēti vai bioloģiski audzēti svaigi augļi - āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes un dārzeņi - kāposti, kolrābji, burkāni, kāļi vai šo produktu asorti.

Tāpat noteikumu projekts paredz nosacījumus attiecībā uz produktu izdali, lai nodrošinātu skaidru atbalsta apmēra sadali starp programmā iesaistītajām personām - ražotāju, pašvaldību vai izglītības iestādi un saimnieciskās darbības veicējiem, kas nodrošina ēdināšanu vispārējās izglītības iestādē.

Noteikumu projektā tiek saglabāts nosacījums, ka zemkopības ministra izveidota komisija noteiks atbalsta likmes par skolai piegādātu fasētu un nefasētu produktu porciju. Dārzeņu piegādātājiem noteiktas sekojošas kompensācijas pamatlikmes - 0,11 eiro par nefasētiem produktiem vai 0,15 eiro par fasētiem produktiem.

Papildus pie kompensāciju pamata likmēm ir noteiktas šādas piemaksu likmes - 0,02 eiro par produktu asorti, 0,01 eiro - par produktu piegādi skolās, kurās skolēnu skaits ir līdz 150 izglītojamajiem, ja tās atrodas ārpus pilsētām - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes, Rīgas, Valmieras, Ventspils.

Tāpat piemaksu likme 0,01 eiro apmērā noteikta par 100 gramu fasētu vai nefasētu porciju, kas pilnībā sastāv no bioloģiski audzētiem produktiem.

Noteikumu projekts tāpat nosaka, ka pašvaldībām vai izglītības iestādēm produktu piegādātāji ir jāizvēlas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par publisko iepirkumu.

Kā ziņots, Skolas augļa ieviešanai 2015./2016.mācību gadā ir nepieciešams finansējums 2 083 889 eiro apmērā. ES sedz 90% no attiecināmajām izmaksām 1 550 000 eiro apmērā, bet 10% no attiecināmām izmaksām ir jānodrošina dalībvalstij, sedzot tās no valsts budžeta līdzekļiem 533 889 eiro apmērā.

Programma laikā skolēni trīs reizes nedēļā saņem svaigus augļus un dārzeņus, sākot no 2.novembra līdz 5.februārim.

ES līdzfinansētā programma skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem Latvijas skolās sāka darbu 2010.-2011.mācību gadā. Tolaik programmā piedalījās 63% izglītības iestāžu no kopējā valsts izglītības iestāžu skaita, savukārt pagājušajā mācību gadā skolu skaits sasniedza 91%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas