Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Skonto būve nosūtījusi pamatojumu VARAM un VVD par papildus naudu gudrona dīķu izsmelšanai

SIA Skonto būve ir nosūtījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), Finanšu ministrijai un Valsts vides dienestam (VVD) rakstisku pamatojumu tam, kāpēc nepieciešami papildus līdzekļi, lai pabeigtu Inčukalna gudrona dīķu sanāciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošās vēstules, kas adresētas minētajām iestādēm un to piesaistītajiem inženieriem.

Kā norādīts vēstulē, acīmredzot, darbu pasūtītājs VVD līdz galam neizprot noslēgtā līguma būtību, kas tam radījis kļūdainu priekšstatu, ka Skonto būvei uz sava rēķina ir jāizsmeļ viss gudrons, kas atrodas dīķos.

Skonto būve atgādina, ka finanšu piedāvājumus iepirkumā gan Skonto būve, gan citi pretendenti sagatavoja atbilstoši pasūtītāja norādītajiem datiem un apjomiem. Iepirkuma procedūras gaitā netika noteikts, ka VVD sniegtajiem datiem ir tikai informatīvs raksturs un ka tie var būtiski mainīties projekta izpildes laikā.

Vēstulē norādīts - līguma noteikumi nenosaka, ka Skonto būve būtu apņēmusies iztīrīt visu, arī iepriekš neparedzēto gudrona apjomu, uz sava rēķina. Līgumā noteikts, ka Skonto būve apņemas izprojektēt, veikt un pabeigt darbus, kuru apjomi ir konkrēti noteikti.

Skonto būve vēstulē atgādina, ka līdzīgas domstarpības starp VVD un uzņēmumu ir bijušas jau iepriekš, kad tika konstatētas netipiskās sērskābā gudrona īpašības. Sarunas turpinājās vairāk nekā gadu un bija nonākušas strupceļā, jo VVD atteicās uzklausīt jebkādus argumentus, pamatojot to ar savu līguma izpratni, taču vēlāk, piesaistot neatkarīgus konsultantus, izdevies vienoties.

Tāpat Skonto būve ir iesniegusi VVD savu piedāvājumu, kas daļēji varētu risināt problēmu. Reālie ūdens/emulsijas slāņa apjomi dīķos izrādījušies mazāki, tādēļ radušies 800 000 eiro ietaupījumi, ko varētu izlietot gudrona izsmelšanai un pārstrādei, taču nekādu atbildi no VVD uzņēmums tā arī neesot saņēmis.

Skonto būve ir pārliecināta par spēju aizstāvēt savas intereses tiesā, taču apzinās, ka tiesvedības ierosināšana un attīrīšanas procesa apturēšana nekādā veidā neveicinās piesārņotās vietas attīrīšanu, tādēļ aicina atbildīgi pieiet šai problēmai un atrast pieņemamu risinājumu, lai valsts nezaudētu saņemtos ES fondu līdzekļus.

Jau šī gada februārī Skonto būve informējusi VVD par to, ka objekta dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona, nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis. Turklāt Skonto būve kā ģenerāluzņēmējs publisko iepirkumu regulējuma dēļ vairs nevar apgūt papildu finansējumu. Lai projekts tiktu pabeigts šogad, uzņēmums kopā ar pašreizējo vācu partneri MUEG GmbH ir gatavs strādāt kā apakšuzņēmējs.

Projekta īstenošanas laikā aprēķināts, ka kļūda VVD izsludinātajā iepirkuma konkursā, uz kura pamata tika iesniegts pieteikums un parakstīts līgums par darbu veikšanu, ir aptuveni 45% apmērā - dienvidu dīķī atrodas aptuveni 44 200 tonnas gudrona, nevis 30 200 tonnas, kā norādīts VVD veiktajā priekšizpētē.

Ar Skonto būvi ir noslēgts līgums par darbu veikšanu apmērā, kas patiesībā ir gandrīz uz pusi lielāks. Līdz ar to vēl 11 miljoni eiro ir nepieciešami tam, lai būtu iespējams veikt visa gudrona sanāciju, ne tikai par apjomu, kas norādīts līgumā ar uzņēmēju.

Jau līdz maija beigām Skonto būve kopīgi ar vācu partneriem būs izsmēlusi un pārstrādājusi visu līgumā noteikto gudrona apjomu - 30 200 tonnas. Par to, kas notiks pēc maija un ar atlikušajām 14 000 tonnām materiāla, pagaidām VVD nekādu lēmumu nav pieņēmis.

Turklāt maija beigās beidzas līgums arī ar vācu partneri - MUEG GmbH, kas veic piesārņojuma pārstrādi Vācijā. Vācu partneru pieredze ar līdzīgiem projektiem Vācijā un citviet Eiropā rāda, ka pasūtītājs līgumu vienmēr noslēdz ar vienošanos par apmaksu "post factum" - pēc faktiskā apjoma, kurā ir norādīti plānotie, nevis faktiskie apjomi, norāda Skonto būve.

Jau ziņots, ka VVD šo prasību uzskata par nepamatotu, iepriekš aģentūru LETA informēja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina. Uzņēmumam Inčukalnā ir jāstrādā saskaņā ar jau parakstīto līgumu, uzsver VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova. Viņa informē, ka neoficiālas pārrunas ar uzņēmumu jau ir notikušas un VVD aicinājis to iesniegt pamatotus faktus par sanācijas darbu apgrūtinājumiem, kā arī izstrādāt vairākus scenārijus projekta pabeigšanai ar jau piešķirto finansējumu.

Līgums ar Skonto būvi par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju ir noslēgts 2010.gada 24.septembrī, tam paredzot 28,49 miljonus eiro. Savukārt 2014.gada 21.maijā tika parakstīti līguma grozījumi, palielinot summu līdz 42,67 miljoniem eiro. Pamatojums tam bija gudrona netipiskās ķīmiskās īpašības, līdz ar to bija radusies nepieciešamība mainīt sanācijas darbu norisi.

Saskaņā ar spēkā esošo līgumu līdz šā gada vasarai ir jāpabeidz piesārņotā ūdens nosūkšana un attīrīšana no pirmā slāņa dienvidu dīķī, kā arī divu slāņu ekskavācija un apstrāde. Dīķa aizpildīšana ar speciālu materiālu jāpabeidz līdz šā gada septembrim, un tad dīķa teritorija tiks pārklāta ar pretinfiltrācijas materiālu. Vienlaikus līdz jūlijam jāveic sērskābā gudrona un smilts maisījuma ekskavācija no ziemeļu dīķa, kā arī utilizācija. Ziemeļu dīķa aizpildīšana un labiekārtošana jāpabeidz augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas