Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Swedbank peļņa Latvijā pirmajā pusgadā sasniegusi 49 miljonus eiro

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 49 miljoni eiro, kas ir par septiņiem miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas komunikācijas jomas vadītāja Lāsma Dzelme.

Viņa norāda, ka peļņa ir palielinājusies, pateicoties ienākumu kāpumam un mazākiem izdevumiem kredītuzkrājumiem. "Kredītuzkrājumu izmaiņas šogad bija minimālas pretstatā sešiem miljoniem eiro pirmajos sešos mēnešos pērn," atzīmē Dzelme.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2022.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 31,752 miljoni eiro, kas ir par 10,5% mazāk nekā 2021.gada pirmajā pusgadā, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 12% un bija 34,498 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2022.gada jūnija beigās bija 7,895 miljardi eiro, kas ir par 5,3% jeb 396,035 miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,499 miljardi eiro.

Dzelme norāda, ka kreditēšanas apmēri ir auguši par 3%, pateicoties mājsaimniecību kreditēšanas apmēru kāpumam, bet depozītu apmērs ir pieaudzis par 7%.

Viņa arī atzīmē, ka tīrie procentu ienākumi nav būtiski mainījušies. Neto ienākumi no komisijām ir pieauguši par 11%, galvenokārt pateicoties lielākiem ienākumiem no karšu maksājumiem un aktīvu pārvaldības. Savukārt izdevumi ir palielinājušies par 4%, lielākoties saistībā ar augstākām personāla izmaksām un ieguldījumiem digitālajos risinājumos.

"Otrajā ceturksnī turpinājās ekonomikas izaugsme un bija vērojama augsta privātpersonu un uzņēmumu aktivitāte. Vairāk nekā dubultojies "zaļās" finansēšanas apjoms, kas liecina par lielāku sabiedrības interesi par ilgtspēju un enerģētiskās stabilitātes veicināšanu. Vienlaikus inflācijas palielināšanās, procentu likmju kāpums un ziemas sezonā gaidāmās grūtības enerģētikā sāk negatīvi atsaukties uz patērētāju noskaņojumu un rada sarežģītākus apstākļus uzņēmumiem, kā rezultātā turpmākā ekonomikas attīstība kļūst neskaidrāka. Tomēr, ņemot vērā samērā spēcīgos ekonomikas un finanšu pamatrādītājus, un publisko ieguldījumu turpināšanos ekonomiskajā un sociālajā konverģencē ar Eiropas Savienību, ilgāka termiņa prognozes Latvijas tautsaimniecībai ir cerīgas," pauž "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Bankā norāda, ka biznesa aktivitāte otrajā ceturksnī joprojām bija spēcīga, neraugoties uz valdošo ģeopolitisko un makroekonomisko nenoteiktību un inflācijas palielināšanos. Hipotekārās kreditēšanas apmēri ir pieauguši, pateicoties tam, ka mājokļu sektorā ir turpinājusies augsta aktivitāte. Tā kā gan privātie, gan korporatīvie klienti aizvien vairāk iegulda ilgtspējīgās izvēlēs, videi draudzīgu automašīnu jaunās pārdošanas apmēri ir auguši par 69%, savukārt aizdevumi saules paneļu uzstādīšanai un ieguldījumi daudzdzīvokļu namu renovācijā ir pieauguši četrkārtīgi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. 

Kopējais privātpersonām no jauna piešķirto kredītu apmērs ir audzis par 15% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, savukārt uzņēmumiem piešķirtos aizdevumu apmērs gada laikā ir palielinājies par 18%. 

Tāpat bankā informē, ka līdz jūnija beigām par "Swedbank" klientiem kļuva vairāk nekā 6000 bēgļu no Ukrainas.

"Swedbank" pārstāvji arī min, ka turpinās sankciju ievērošanas kontroles pastiprināšanās. Lai samazinātu sankciju pārkāpumu risku, "Swedbank" pārtrauca maksājumu izpildi uz Krieviju un Baltkrieviju un no tām, kā vienīgos pieļaujamos izņēmumus atstājot maksājumus sociālajām un humānajām vajadzībām un maksājumus, kas veikti valsts interesēs.

2021.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 35,491 miljona eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 39,208 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas