Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Swedbank: Turpinās vairākas izmeklēšanas saistībā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu

Turpinās vairākas izmeklēšanas saistībā ar aizdomām, ka Swedbank varētu būt iesaistīta naudas atmazgāšanā, teikts trešdien publiskotajā bankas trešā ceturkšņa pārskatā.

Tajā minēts, ka šogad februārī iekšējai izmeklēšanai piesaistīts starptautiskais juristu birojs Clifford Chance ar atbalstu no konsultantu kompānijām FTI un FRA. Izmeklēšanas mērķis ir apstiprināt faktus un apstākļus saistībā ar "vēsturiskiem trūkumiem regulatoru prasību ievērošanā, kā arī naudas atmazgāšanas riskiem". Izmeklēšana attiecas uz Swedbank, kā arī tās meitasuzņēmumu un filiāļu tīklu visā pasaulē. 

Bankas pārskatā minēts, ka izmeklēšanā par laika posmu no 2007.gada līdz šā gada martam tiks analizēti vairāk nekā 30 miljardi transakciju, no kuriem puse notikusi Baltijas valstīs.

Tāpat Clifford Chance analizē bankas pašreizējo naudas atmazgāšanas novēršanas regulējuma ievērošanas programmu. 

FRA dalība izmeklēšanā noslēgsies šā gada pēdējā ceturksnī, bet visu iekšējo izmeklēšanu plānots pabeigt nākamā gada sākumā. Banka sola ziņot par gūtajiem secinājumiem. 

Tāpat Swedbank pārskatā uzsvērts, ka jau līdz šim iekšējās izmeklēšanas rezultātā darbu bankā zaudējuši vairāki darbinieki.

Swedbank norāda, ka pilnībā sadarbojas ar izmeklējošajām institūcijām, nepārtraukti sniedzot visu to prasīto informāciju. 

Pārskatā arī atzīts, ka, neskatoties uz nepārtrauktiem uzlabojumiem, ir bijuši trūkumi tās naudas atmazgāšanas novēršanas procedūrās, kuru novēršana joprojām turpinās.

Šogad 16.septembrī banka atbildējusi uz Zviedrijas un Igaunijas finanšu uzraugu jautājumiem saistībā ar to veiktajām izmeklēšanām. Bankas atbildēs apstiprināts, ka daļa uzraugošo institūciju secinājumu atbilst pašas bankas izmeklēšanā secinātajam.

Arī Igaunijas un Zviedrijas institūcijas izmeklēšanas par Swedbank darbību plāno pabeigt nākamā gada sākumā.

Izmeklēšanu par Swedbank darbību veic arī Latvijas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde un Eiropas Centrālā banka. Šo izmeklēšanu pabeigšana gaidāma šā gada nogalē.

Bankas rīcībā neesot informācijas, kad izmeklēšanu par Swedbank darbinieku iespējamiem pārkāpumiem naudas atmazgāšanas jomā plāno pabeigt Zviedrijas Ekonomisko noziegumu pārvalde. 

Savukārt vairāku ASV institūciju sāktās izmeklēšanas par Swedbank var turpināties pat vairākus gadus. 

Jau vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību. 

Martā Swedbank grupas uzraudzības padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, bet aprīlī atkāpās padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks. Jūnijā amatu atstāja arī bankas padomes loceklis Prīts Perenss, kurš no 2008. līdz 2014.gadam vadīja Igaunijas Swedbank. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas