Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Turība neatbalsta Latvijā studējošo ārvalstnieku pieļaujamā darba stundu skaita dubultošanu

Biznesa augstskola Turība aicina saglabāt spēkā esošo Imigrācijas likuma redakciju, kas paredz, ka Latvijā studējošie ārvalstnieki var strādāt 20 stundas nedēļā, Diena.lv informē augstskolas pārstāve Marta Kive.

Turības pārstāve norādīja, ka augstskolā šobrīd studē aptuveni 900 ārvalstu studenti un skolā valda uzskats, ka studentu pamatmērķis ir izglītības iegūšana, bet darba iespējas nav primārais, tādēļ Turība neredz vajadzību dubultot atļauto darba stundu skaitu.

Kive atzīmēja, ka 20 stundas attiecas tikai uz bakalaura līmeņa studentiem, savukārt maģistri var strādāt arī 40 stundas. Turklāt vasaras periodā, kad nenotiek mācības, 40 stundas nedēļā drīkst strādāt visu līmeņu studenti.

Turība Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors Imants Bergs norādīja, ka ideja par 40 darba stundu atļaušanu tiek virzīta, lai atrisinātu darbaspēka trūkuma problēmu, taču viņš aicina to nošķirt no ārvalstu studentu nodarbinātības jautājuma. "Jauniešiem, kuri atbrauc pie mums studēt, tiek piešķirta termiņuzturēšanās atļauja vai vīza sakarā ar studijām vai studiju apmaiņu Latvijā akreditētā izglītības iestādē, tāpēc ir būtiski nepadarīt viņus par viesstrādniekiem. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un citas valsts institūcijas jau ir paveikušas lielu darbu un izrādījušas pretimnākšanu augstskolām, izveidojot esošo regulējumu," pauda Bergs.

Pret grozījumiem asi iebilst arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora vietnieks starptautiskajā akadēmiskajā sadarbībā un ārzemju studentu apmācībā Igors Tipāns. 

Kā ziņots, Saeimas vairākums 25. aprīlī konceptuāli atbalstīja atsevišķu partijas KPV LV deputātu rosinājumu dubultot atļauto darba stundu skaitu Latvijā studējošajiem ārzemniekiem, ļaujot viņiem strādāt 40 stundas nedēļā pašlaik noteikto 20 stundu vietā.

Par grozījumiem balsoja 55 partijas Saskaņa, Zaļo un zemnieku savienības, KPV LV, partiju apvienības Attīstībai/Par! un pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Pret balsoja 35, tajā skaitā nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, Jaunās konservatīvās partijas, partiju apvienības Jaunā Vienotība un divi KPV LV deputāti. Balsojumā nepiedalījās divi ZZS deputāti un viens JKP deputāts.

Grozījumu iesniedzēji skaidro, ka grozījumi iesniegti, lai sakārtotu un normalizētu situāciju ar ārzemju studentu nodarbināšanu. Lielākoties, studenti strādājot daudz vairāk nekā pašlaik atļautās 20 stundas nedēļā, taču darba devējs grāmatvedībā atspoguļo tikai atļauto darba laiku, norāda parlamentārieši.

Top komentāri

Rita
R
Ka var students stradat 40 stundas nedela, ja ta ir darba nedelas maksimala slodze? Par kuru laiku tad sis “students” apmekle studijas, lekcijas, patstavigi macas? Izskatas, ka “jaunajam partijam” PAR, KLV, ZZA, Saskanai ir tadi pasi mizeli un sudi smadzenes ka politisko liku partijam LC, TP, JP, PP, godmaniesie, skelistiem, sleseres tiem.., kuri turpina veidot Latvijas valsti uz meliem, krapsanos, korupciju. Ja jau sie studenti strada pilnu darba dienu, tas nozime, ka vini pelna naudu, lai Latvija nopirktu augstskolas diplomu, nu pilniga debila idota Lesinska/slesere biznesa plana realizacija. Vieniga ceriba, ka prezidents so banditu, korumpantu izlobeto likumu neparakstis.
Edgars
E
Paziņojums ir pretējs tam, ko TV vēsta Turības pārstāvis Rostovskis, kas iestājās par atļuuju srādāt vairāk. Vajaga savā starpā vienoties par to ko paziņo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas