Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Velve pārsūdzēs tiesas spriedumu par 3,3 miljonu eiro piedziņu Rīgas domes labā saistībā ar būvnieku karteli

Būvfirma Velve pārsūdzēs tiesas spriedumu, ar kuru no tās saistībā ar būvnieku karteļa lietu par labu Rīgas domei piedzīti 3,3 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Ieva Šaripo.

Uzskatot, ka konkrētajā tiesas procesā tiesnesis nav ņēmis vērā visu "Velves" sniegto argumentāciju, kā arī procesa sasteigtību, proti, vadīšanu un sprieduma sagatavošanu dažas stundas pēc noslēdzošajām debatēm, kas liek apšaubīt tiesneša objektivitāti, uzņēmums uzsācis darbu pie apelācijas sūdzības gatavošanas.

"Šis spriedums noteikti ieies Latvijas vēsturē, jo 13 lappušu spriedums tika sagatavots un parakstīts 16.augustā plkst.0.13 pēc tam, kad 15.augustā plkst.15 bija beigušās tiesu debates, kurās katra no pusēm nolasīja savu tiesu runu uz 13 lapām. Diemžēl "sprieduma sagatavošanas ātrums" ir ietekmējis paša sprieduma kvalitāti, un tā ievirze rada bīstamu precedentu konkurences tiesību jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā. Tādēļ spriedums tiks pārsūdzēts, kā arī tiks veiktas visas iespējamās darbības tiesiskuma atjaunošanai un pieļauto pārkāpumu novēršanai," paziņojumā citēts SIA "Velve" pārstāvis Agris Bitāns.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) otrdien preses konferencē aicināja uzņēmumu, ja tas patiešām vēlas atjaunot savu labo reputāciju, nepārsūdzēt spriedumu un samaksāt konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzību.

Viņš arī uzsvēra, ka Rīgas dome darīs visu, lai atgūti visu līdz pēdējam centam, ko pašvaldība ir pārmaksājusi. Rīgas mērs norādīja, ka pret citiem būvniekiem pašvaldība vērsīsies tiesā, līdz ko būs spriedums, ar kuru tiks atzīta to iesaiste tā dēvētajā būvnieku kartelī.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, dažādos iepirkumos saistībā ar būvnieku karteļa lietu pašvaldība maksājusi vairāk nekā 122 miljonus eiro.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka varētu tikt piedzīta summa 10% apmērā no šiem iepirkumiem jeb vairāk nekā 12 miljoni eiro.

Staķis uzsvēra, ka šis tiesas lēmums par labu Rīgas domei dod cerību, ka taisnīgums tiks atjaunots.

Savukārt zvērināts advokāts Sandis Petrovičs norādīja, ka šī lieta saistīta ar trīs pašvaldības iepirkumiem par būvdarbiem VEF kultūras pilī, Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijā, kā arī Rīgas Zolitūdes un Rīgas klasiskajā ģimnāzijā.

Kā ziņots, Ekonomisko lietu tiesa daļēji apmierinājusi Rīgas pašvaldības prasību pret "Velvi" par konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzību.

Tiesa nosprieda piedzīt no uzņēmuma par labu Rīgas domei 3 308 995 eiro, tostarp 3 258 213 eiro - par zaudējumiem, 23 189 - par tiesas izdevumiem, bet 27 592 eiro veido citi ar lietas vešanu saistītie izdevumi.

Rīgas dome bija vērsusies tiesā pret būvniecības kompāniju "Velve", prasot atlīdzināt 3 977 971 eiro zaudējumus par sadārdzinātiem būvprojektiem, savukārt būvnieki zaudējumus neatzina.

Petrovičs šodien preses konferencē piebilda, ka tiks izvērtēts tiesas spriedums sadaļā, par kuru Rīgas domes prasība netika apmierināta un tiks vērtēta iespēja to pārsūdzēt.

Konkurences padome (KP) lēma sodīt būvnieku karteļa dalībniekus par ilgstošu aizliegtu vienošanos valsts un pašvaldību iepirkumos. Gandrīz visi pieķertie būvnieki pārkāpumus neatzina, bet KP aicināja pasūtītājus tiesāties ar viņiem par nodarītajiem zaudējumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas