Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vienotība cer līdz simtgadei atlabt

Vienotība domes sēdē sestdien nodeva sabiedrībai vairākus pietiekami skaidrus vēstījumus. Tās priekšsēde Solvita Āboltiņa aicināja nodaļās līdz nākamajam kongresam 2016. gadā, kad ir jāpārvēl vadība, demokrātiskā veidā izraudzīties jaunu vadītāju. "Uzskatu ne tikai par lietderīgu, bet pat par nepieciešamu diskutēt par pārmaiņām mūsu partijas vadībā," sacīja Āboltiņa, atzīstot arī kļūdas.

Nākamajās Saeimas vēlēšanās 2018. gadā Vienotība varētu sevi pieteikt ar bijušo eirokomisāru Andri Piebalgu kā komandas līderi, kuram, visticamāk, būs uzticēts vadīt Vienotības pārmaiņu grupu.

Tās izveidi ierosināja premjere Laimdota Straujuma, un šī grupa būs kā atbalsta punkts valdībai, lai tā varētu īstenot tos uzdevumus, ar kuru izpildi Vienotība vēlas sagaidīt valsts simtgadi 2018. gadā. Domes sēdes atklātā daļa bija organizēta tā, lai sabiedrība ieraudzītu arī jauno potenciālo līderu komandu. Tajā ir ne tikai Piebalgs un domes priekšsēdētājs, Cēsu novada vadītājs Jānis Rozenbergs, kurš jūtami pārvarējis agrāko biklumu un atļāvās norādīt: "Mums ir jāmainās un jāveic partijas restarts. Ja mēs nemainīsimies, mūsu ieceres var palikt nerealizētas, mēs zaudēsim atbalstu partijai un ticību biedros."

Šajā komandā ir arī Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens, kuri sēdē ziņoja par lielajiem uzdevumiem, kas jāpaveic, lai būtu stipra, droša, pārtikusi un tiesiska Latvija. Viņi pastāstīja, ka Vienotība ir apņēmusies īstenot lielāku novadu plānu, veselības nozares finansēšanai novirzīt papildu 3% no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Tāpat partija vēlas panākt, lai 2018. gadā minimālā alga sasniegtu 450 eiro, bet vidējā alga pārsniegtu 1000 eiro, savukārt ar tiesiskuma nostiprināšanu saistītas cerības radīt investīcijām pievilcīgāku vidi. Šie mērķi būs galvenais līdzeklis partijas restartēšanai.

"Mēs nevaram atļauties būt vāji, sašķelti un neizlēmīgi," sacīja Āboltiņa un atkārtoja šo teikumu divas reizes. Latvijas vēstnieks NATO, viens no bijušajiem Latvijas ceļa līderiem Indulis Bērziņš pirms stāšanās amatā Āboltiņai ir sacījis - kad Latvijas ceļš bija grūtā situācijā, aiz durvīm stāvēja Tautas partija, aiz tās savukārt stāvēja Jaunais laiks, kas varēja nodrošināt pēctecību. Taču aiz Vienotības tagad neviens vairs nestāvot, un tāpēc tā nevar atļauties atslābināties. Teiktais sasaucas ar politologa Ivara Ījaba norādīto sēdē, uz kuru viņu uzaicināja sniegt vērtējumu no malas. Politologs atzina, ka Vienotībai aiz durvīm nemīņājoties neviena rietumnieciska pragmatiska varas partija, kas vēlētos ieņemt šo vietu kā nākamā.

Tā tas ir bijis vienmēr, ka koalīcija veidojas ap vienu partiju, kurai līdzās ir pat spilgti un ambiciozi satelīti, sacīja politologs. Ar to šajā gadījumā domāta Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuru reitingi arī pakāpeniski pieaugot. Ījabs atzina, ka varas partijas vienmēr dauza un tām ir grūti "uzraut" augstus reitingus, tik ilgi esot pie varas. Tajā pašā laikā Vienotībai pietrūkstot gladiatoru, kuri citām partijām ir spēcīgāki, un tas atstājot iespaidu uz publisko tēlu. 

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Vienotības jaunās vēstis sabiedrībai lasiet pirmdienas, 12.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas