Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Vienotība sadzird partneru šaubas

Reaģējot uz valdības partneru Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA) pretestību 80 miljonus eiro lielā valsts aizdevuma izsniegšanai aviokompānijai airBaltic, Vienotība ir gatava meklēt arī citus iespējamos risinājumus.

Valdība ir devusi Satiksmes ministrijai uzdevumus, lai īstenotu tās lēmumu par konsultanta Prudentia atrastā airBaltic finanšu investora Vācijas uzņēmēja Ralfa Dītera Montāga-Girmesa piesaistīšanu. Vienotības līderu teiktais liecina par gatavību novērst visus riskus un aizdomas, ka darījums varētu nenotikt atbilstoši valsts interesēm.

Premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) tikšanās ar koalīcijas partneriem ZZS un NA pirmdien vēl nesniedza atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem. Kā ZZS, tā NA ir bažas par 80 miljonu eiro lielā aizdevuma izsniegšanu. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Dienai atgādināja, ka kopš 2012. gada, kad tika prezentēts airBaltic biznesa plāns, valstij papildus vairs nevajadzētu veikt ieguldījumus aviokompānijā. NA arī norādījusi premjerei, ka finanšu konsultanta Prudentia atrašanās blakus valdībai "ne pie kā laba nav novedusi", aicinot sadarbību visos sektoros pārtraukt. Riskus apvienība saskata arī atrastā investora Montāga-Girmesa iepriekšējā biznesa darbībā Krievijā, kas nozīmējot, ka nacionālajā aviokompānijā var ienākt šīs valsts lidmašīnas.

NA nekādus brīdinājumus neizteica. Savukārt pēc ZZS tikšanās ar premjeri galvenā ziņa bija, ka ZZS nevarēs balsot par aizdevuma izsniegšanu aviokompānijai. Priekšlikums ir iesniegts nākamā gada valsts budžeta likumprojektā, tāpēc ZZS aicināja šā lēmuma pieņemšanu nodalīt no budžeta likuma un par to lemt atsevišķi. Ja aizdevuma piešķiršana paliks budžeta likumā, ZZS nevarēšot atbalstīt budžetu. Vēl nav zināms, vai ir iespējama šo balsojumu nodalīšana. Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai paskaidroja, ka valdība par iesniegtajiem priekšlikumiem lems 16. novembrī.

Valdības slēgtajā sēdē lēmumu par šā investora piesaisti atbalstīja visi klātesošie ministri. Nākamajā dienā pēc sēdes premjere pieprasīja satiksmes ministra Anrija Matīsa demisiju, norādot uz "ministra novilcinātajām darbībām, laikus neiepazīstinot valdību ar nepieciešamo rīcību nacionālās aviokompānijas airBaltic attīstībai", kā arī uzraudzības trūkumu par tās stratēģiju. Neziņā par atbrīvošanas patiesajiem iemesliem Matīss pirmdien vērsās Vienotības valdē. Tajā notika "iekšēji karsta saruna, izrunājām notikušo, pielikām punktu un Anrijs Matīss atgriežas Saeimā", Dienai sacīja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars.

ZZS izturēšanās pirmdien radīja iespaidu, ka tā izmanto savās interesēs apjukumu Vienotībā pēc Matīsa demisijas, prasot atbildību no Straujumas "par šīs situācijas atrisināšanu". Kampars pieļāva, ka ZZS, iespējams, vēlas izmantot situāciju, "lai kaut ko paprasītu pretim sev raksturīgā stilā". Brigmanis Dienai apgalvoja, ka tās esot muļķības, jo "ne jau mēs šo situāciju radījām". Tiesa, nākamo satiksmes ministru, kuram būs zināma loma arī nākamā Latvijas dzelzceļa (LDz) valdes priekšsēža izvēlē, ZZS rūpīgi vērtēšot. ZZS līderis izteica nožēlu, ka Vienotība vilcinās nosaukt satiksmes ministra kandidātu, ko arī varot uztvert kā zināmu signālu.

Visu Ināras Egles rakstu Vienotība sadzird partneru šaubas lasiet otrdienas, 10.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas